ЗМІНИ БІОЛОГІЧНО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН, ХЛОРОГЕНОВОЇ ТА КАВОВОЇ КИСЛОТ В ПЛОДАХ ВИШНІ ПІД ЧАС ЗБЕРІГАННЯ ЗА ЇХ ОБРОБКИ РЕЧОВИНАМИ АНТИМІКРОБНОЇ ДІЇ

Автор(и)

  • О. В. Василишина Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

біологічно активні речовини, аскорбінова кислота, синергізм, хлорогенова, кавова кислота, фенолкарбонові кислоти, плоди вишні, зберігання

Анотація

Наведено результати впливу тривалості зберігання, способу обробки плодів вишні на вміст та збереженість хлорогенової і кавової кислот. Виявлено, що рівень фенолкарбонових кислот під час зберігання знижується і з його зниженням підвищується сприйнятливість плодів до побуріння та ушкоджень грибковими захворюваннями, і, як наслідок, це призводить до зниження виходу товарної продукції.В результаті проведених досліджень встановлено, що в залежності від способу зберігання рівень аскорбінової кислоти в плодах зменшується майже в 1,5 рази, одночасно рутину − збільшується. Відзначається стабілізуюча роль аскорбінової кислоти при зміні рутину.

Посилання

Третяк К.Д. Вишня і черешня / К.Д. Третяк, В.Г. Завгородня, М.І. Туров- цев. – К.: Урожай, 1990. – 171 с.

Гудковский В.А. Антиокислительные (целебные) свойства плодов и ягод и прогресивные методы их хранения / В.А. Гудковский // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2001. – № 4. – С. 13−15.

Ермаков А.И. Биохимия плодов и овощей / А.И. Ермаков, Г.А. Луковникова. – М.: Урожай, 1969. – 222 с.

Плешков Б.П. Практикум по биохимии растений / Б.П. Плешков.– М.: Колос, 1976.– 311с.

Тележенко Л.Н. Биологически активные вещества фруктов и овощей: сохранение при переработке / Л.Н. Тележенко, А.Т. Безусов. – Одесса: Oптіум, 2004. – 231 с.

Ames J.M. Selected natural colourants in foods and beverages / J.M. Ames, T. Hofman // Chemistry and physiology of selected food colourants: symposium series. – 2001. – P. 1−20.

Karl Herr-mann. Gesundheitliche Bedeutung Von antioxidativen Flavonoiden und hydroxyzimtsauren im Obst und in Fruchtsaften / Karl Herr-mann. // Flussiges Obst. − 1999. − № 10. – P. 566−570.

Марх А.Т. Химические и биохимические изменения в плодах и овощах при консервировании / А.Т. Марх // Пути повышения биологической ценности пищевых продуктов. – М.: Пищепром, 1966. – С. 32–39.

Скорикова Ю.Г. Хранение косточковых плодов до переработки / Ю.Г. Скорикова. – М.: Легкая и пищевая прмышленность, 1982. – 195 с.

Чернозубенко Н.К. Определение пригодности новых сортов черной смородины и вишни для хранения и переработки: дис… канд. с.-х. наук: 05.18.03 / Чернозубенко Нина Корнеевна. – К., 1993. – 202 с.

Лимишенцева А.Н. Содержание каротина и аскорбиновой кислоты в свежих и переработаных овощах / А.Н. Лимишенцева, Л.Г. Гайдым, В.Н. Тимофеева // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2003. – № 8. – С. 154–155.

Кананыхина Е.Н. Характеристика пигментного комплекса антоциансодержащих пищевых растений – сырья для производства биофлавоноидных красителей / Е.Н. Кананыхина, И.В. Пилипенко // Химия природных соединений. – 2000. – № 2. – С. 118−120.

Тележенко Л.М. Наукові основи збереження біологічно активних речовин в технологіях переробки фруктів та овочів: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д.т.н.: спец. 05.18.13 “Технологія консервованих продуктів” / Л.М. Тележенко. – Одеса, 2004. – 37 с.

Доспехов Б.А. Методика полевого опыта с основами статистической обработки исследований / Б.А. Доспехов. – М.: Колос, 1979. – 416 с.

Метлицкий Л.В. Фитоиммунитет / Л.В. Метлицкий, О.Л. Озерецковская. – М.: Наука, 1968. – 354 с.

Банташ В.Г. Фенольный комплекс яблок обработанных хлористым кальцием / В.Г. Банташ, В.В. Арасимович. – Кишинев: Штиница, 1988. – 141с.

Плешков Б.П. Биохимия сельскохозяйственных растений / Б.П. Плешков. – М.: Агропромиздат, 1987. – 485с.

Демьянец Е.Ф. Поражения плодов яблони побурением кожицы при длительном хранении в зависимости от содержания некоторых фенольных веществ / Е.Ф. Демьянец, Г.М. Рыбак // Физиология и биохимия культурных растений. – 1974. – № 3. – С. 293.

Найченко В.М.Технологія зберігання і переробки плодів та овочів / В.М.Найченко, О.С. Осадчий. – К.: Школяр, 1999.– 502 с.

Ханглен А. Высокоэффективная жидкосная хроматография в биохимии / А. Ханглен, П. Хупе, Ф. Лотшпайх, В. Вельтер . – М.: Мир, 1988. – 688с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03