QUALITY OF GRAPES IN THE CONDITIONS OF THE NORTHERN PART OF THE FOREST-STEPPE OF UKRAINE
DOI:
https://doi.org/10.31395/2310-0478-2021-1-96-101Keywords:
grape varieties, northern conditions, quality of grapes, wine material, tasting assessmentAbstract
The article presents the results of the fruit quality analysis of ten varieties of grapes, selected by National Scientific Centre ‟Institute of Viticulture and Winemaking named after V. Yе. Tairov, that were grown in non-traditional (northern) conditions. In this paper the influence of weather conditions during the vegetation of 2018–2020 on the terms of technical ripeness of grapes and accumulation of sugars are determined. The largest amount of sugar content is accumulated in the fruits of the table variety ‘Kishmish tairovskij’ (19.1 g / 100 ml) and among the technical ones – in ‘Aromatnyj’ (18.0) and ‘Ilichevskij rannij’ (18.8 g / 100 ml). The fruits of all studied table varieties were characterized by a high concentration of sugars, the glucoacidometric index range is within 4.2–2.2. ‘Zagadka’ and ‘Kardishah” varieties are characterized by the best taste qualities, ‘Kometa’ and ‘Zagadka’ have the most attractive color of berries and the size of the cluster, ‘Kardishah’ has the nutmeg taste, and ‘Persej’ variety has well-shaped and elegant grapes. Five samples of ordinary wine material with a volume fraction of alcohol of 9.96-11.28% were obtained after the complete fermentation of the juice of five technical varieties. According to the tasting assessment, the best wine materials were the varieties ‘Aromatnyj’ (7.78) and ‘Shkoda’ (7.77), which were characterized by the harmony of taste, and aromatic properties and high scores of the tasting assessment.
References
Jones G. V. Climate, grapes, and wine: structure and suitability in a variable and changing climate / G. V. Jones, R. Reyd, A. Vilks // The Geography of Wine. Regions, Terroir and Techniques. – Haarlem: Springer Netherlands, 2012. – P. 109–133. doi: 10.1007/978–94– 007–0464–0_7
An overview of climate change impacts on European viticulture / [H. Fraga, A. C. Malheiro, J. Moutinho-Pereira et al.] // Food and energy security. – 2012. – Vol. 1, Issue 2. – P. 94–110. doi: 10.1002/fes3.14
Ткаченко О. Б. Математичне моделювання якості технічних сортів винограду в агрометеорологічних умовах Одеського регіону. О. Б. Ткаченко, О. І. Пашковський, І. А. Ковальова, Л. В. Герус, Е. Б. Мельник // Виноградарство i виноробство. – 2018. – Вип. 55. – С. 137–145.
Bardin-Camparotto L. Climate trends in a non- traditional high quality wine producing region. [Tendências climáticas em uma região não tradicional de produção de vinhos de alta qualidade] / L. Bardin-Camparotto, G. C. Blain, M. J. P. Júnior, J. L. Hernandes, P. Cia // Bragantia. – 2014. - №73(3). – Р. 327–334. doi:10.1590/1678-4499.0127
Кондратенко Т. Є. Як впливає клімат / Т. Є. Кондратенко // Садівництво по-українськи. – 2015. - №2(8). – С. 24–26.
Адаменко Т. І. Особливості розвитку весняних процесів в Україні в період глобального потепління / Т. І. Адаменко // Агроном. – 2008. - № 1. – С. 10–11.
Напрями адаптування землеробства до змін клімату / В. М. Писаренко, П. В. Писаренко, В. В. Писаренко // II Міжнародна науково-практична конференція «Кліматичні зміни та сільське господарство. Виклики для аграрної науки та освіти», 10–12 квітня 2019 року. ДУ НМЦ «Агроосвіта», Київ – Миколаїв – Херсон, 2019. – С. 9–22.
Мельник С. Зміни клімату вже позначаються на сільському господарстві / С. Мельник // Агрополітика. – 2018. – № 4. – С. 8–11.
Гель І.М. Історія розвитку виноградарства / Навчальний посібник для студентів спеціальності ”Садівництво і виноградарство” / І.М. Гель. – Львів, 2016. – 246 с.
Рекомендації щодо технології вирощування винограду в умовах посухи на півдні України / В В. Власов, І. А. Ковальова, Н. Н. Зеленянська [та ін.] // Виноградарство і виноробство. – 2020. – Вип. 57. - С. 6–12.
Ляшенко Г. В. Динаміка показників якості ягід технічних сортів винограду в період дозрівання / Г. В. Ляшенко, О. М. Cоборова // Український гідрометеорологічний журнал. – 2016. - № 18. - С. 90–96.
Оніщенко В. Г. Пропонуємо зробити вино / В. Г. Оніщенко, В. Т. Гонтар // Садівництво по-українськи. – 2015. - №6(12). – С. 43–45.
Методика проведення експертизи сортів плодово-ягідних, горіхоплідних культур та винограду. – К. Алефа, 2005. – 232 с.
Валуйко Г. Г. Теория и практика дегустации вин / Г. Г. Валуйко, Е. П. Шольц-Куликов. – Симферополь : Таврида. – 2005. – 232 с.
Штірбу А. В. Ріст і розвиток ягід столових сортів винограду при дії екзогенного гібереліна / А. В. Штірбу, Н. О. Сівак, О. В. Олефір // Виноградарство i виноробство. – 2019. – Вип. 56. – С. 138–144.
Энциклопедия виноградарства : в 3-х томах / гл. ред. А. И. Тимуш; ред. коллегия А. С. Субботович и др. – Кишинев : Гл. ред. Молд. Сов. Энциклопедии, 1986. – Т. 1. – 512 с.
Ампелографический атлас сортов и форм винограда селекции Национального научного центра «Институт виноградарства и виноделия им В.Е. Таирова» / составители: В. В. Власов, Н. А. Мулюкина, Л. В. Джабурия [та ін.]. – К. : Аграр. наука, 2014. – 138 с.
Ковальова І. А. Селекційно-генетичні, екологічні та технологічні принципи формування регіональних сортиментів винограду в Україні : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня докт. с.-г. наук / І. А. Ковальова. – Херсон, 2021. – 47 с.
Салій О. В. Порівняльна характеристика виноматеріалу виготовленого з нових технічних форм селекції ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» / О. В. Салій, В. В. Тарасова, Л. В. Герус, І. А. Ковальова, Н. А. Мулюкіна // Виноградарство i виноробство. – 2019. – Вип. 56. – С. 106–110.