AMINO ACID COMPOSITION IN WINTER WHEAT GRAIN DEPENDING ON THE VARIETY

Authors

  • G. M. Hospodarenko Uman National University of Horticulture
  • V. V. Liubych Uman National University of Horticulture
  • V. V. Zheliezna Uman National University of Horticulture
  • I. A. Polianetska Uman National University of Horticulture

DOI:

https://doi.org/10.31395/2310-0478-2021-1-60-65

Keywords:

soft weat, indispensable amino acids, dispensable amino acids, variety, grain

Abstract

The amino acid content of soft wheat grain was analyzed depending on the variety. It was found that the content of lysine, leucine, phenylalanine, tyrosine and cystine varies the most from the weather conditions of growing season. The total weight of amino acids varies from 10.66 to 12.71 % of grain depending on the variety of soft wheat. The share of indispensable amino acids is 26–32 % of their total mass. However, the sum content of indispensable amino acids varies significantly depending on the variety and line – from 7.22 до 9.35 %. The highest content of leucine(0.64 %), phenylalanine(0.58 %) and valine (0.51 %) in the grain of soft wheat Kohana (st) variety was found. The lowest methionine content is 0.07 %.The remaining amino acids ranged from 0.31 to 0,42 %. Among the dispensable amino acids, there is the highest content of glutamine (3.98 %) and proline (1.13 %), and the lowest content of cystine (0.12 %). The variation coefficient of the samples over the years of research was average for the amino acids serine, histidine, glycine and glutamine, high – arginine, and for the rest – medium. It is obvious that the content of amino acids also varies significantly depending on the weather conditions of the growing season of winter wheat.The content of indispensable amino acids in the grain of Meckinon soft wheat varied from 0.11 to 2.49 %. Thus, the content of indispensable amino acids is dominated by valine and leucine (0.57–0.77 %), among the indispensable are asparagine, proline, and glutamine (0.72–2.49 %). The lowest content among indispensable amino acids was characterized by methionine (0.09 %), among dispensable – cystine (0.11 %).It was found that the content of basic amino acids in wheat grain of Chornobrova soft wheat varied from 0.08 to 0.71 %. The content of valine and leucine 0.55–0.74 % was the highest, the content of methionine was the lowest – 0.08 %. The content of other indispensable amino acids ranged from 0.11 to 3.76 %. The highest content was of proline (1.01 %) and glutamine (3.76 %). The content of other dispensable amino acids varied from 0.33 to 0.96 %. The variation coefficient of the samples over the years of research was small for most amino acids, the average – valine, isoleucine, leucine, lysine, proline, serine and tyrosine, high – methionine and cystine.The grain of Kohana and Chornobrova soft wheat variety has the highest number of indispensable amino acids, which are recommended to be used to obtain high-quality grain.

References

Siddiqi R., Singh T., Rani M. Diversity in Grain, Flour, Amino Acid Composition, Protein Profiling, and Proportion of Total Flour Proteins of Different Wheat Cultivars of North India. Frontiers in Nutrition. 2020. Vol. 7. Р. 141–152.

Laze A., Arapi V., Ceca E. Chemical Composition and Amino Acid Content in Different Genotypes of Wheat Flour. Periodica Polytechnica Chemical Engineering. 2019. 63(4), pp. 618–628.

Лысиков Ю. А. Аминокислоты в питании человека. Эксперим. и клинич. гастроэнтерология. 2012. № 2. С. 88–105.

Бабич А. О., Бабич-Побережна А. А. Світові ресурси рослинного білка. Селекція і насінництво. 2008. Вип. 96. С. 215–222.

Павлоцька Л. Ф., Дуденко В., Левітін Є. Я. Фізіологія харчування. Суми: Універ. кн., 2011. 473 с.

Капрельянц Л. В. Биологическая химия с основами физиологии питания. Херсон : Изд. Гринь Д. С., 2017. 246 с.

Никитенко А. Н., Домаш В. И., Шейко А. Ч. Исследование аминокислотного состава белков семян злаковых и зернобобовых культур белорусской селекции. Труды БГТУ. 2015. № 4. С. 211–215.

Бажай-Жежерун С. А. Продукты из пророщенного зерна «зернышко пикантное». Зернові продукти і комбікорми. 2015. № 9. С. 3–7.

Господаренко Г. М., Любич В. В., Желєзна В. В. Вміст амінокислот у зерні пшениці озимої залежно від сорту. Вісник Уманського НУС. Вип. 2. 2020. С. 78–82.

Передумови формування якості зерна пшениць і продуктів його перероблення: моногр. / Г. М. Господаренко, В. В. Любич, І. О. Полянецька, В. В. Новіков, В. В. Желєзна, Н. В. Воробйова; за заг. ред. Г. М. Господаренка. Київ: ТОВ «СІК ГРУП УКРАЇНА», 2019. 336 с.

Lim T. K. Edible medicinal and non-medicinal plants. Fruits. Switzerland: Springer International Publishing, 2012. Vol. 2.1113 p.

Екологічні проблеми харчування людини / Ю. Д. Бойчук, Е. М. Солошенко, В. І. Смоляр, О. І. Циганенко. Черкаси, 2002. 92 с

Dietary protein quality evaluation in human nutrition: Report of an FAO Expert Consultation. Rome: FAO, 2013. 66 p.

Павлов А. Н. Повышение содержания белка в зерне. Москва: Наука, 1984. 119 с.

Изучение аминокислотного состава начинки для экструдированных зерновых культур / У. Ч. Чоманов, Г. Е. Жумалиева, М. Ч. Тултабаев и др. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2020. №3. С. 90–94.

Содержание белка и аминокислот в зерне озимых культур / О. Б. Кондратенко, О. М. Константинова, Е. А. Соболева и др. Химия растительного сырья. 2015. № 3. С. 143–150.

Руденко В. М. Математична статистика. Київ: Центр учбової літератури. 2012. 304 с.

Punia S, Singh K, Kumar A. Diference in protein content of wheat (Triticum aestivum L.): effect on functional, pasting, color and antioxidant properties. J Saudi Soc Agric Sci. 2019. Vol. 18. P. 78–84.

Siddiqi Raashid, Singh Tajendra, Rani Monika, Sogi Dalbir, Bhat Mohd. Diversity in Grain, Flour, Amino Acid Composition, Protein Profiling, and Proportion of Total Flour Proteins of Different Wheat Cultivars of North India. Frontiers in Nutrition. 2020. Vol. 7. Р. 141–152.

Господаренко Г. М., Любич В. В., Полянецька І. О. Амінокислотний склад білка пшениці спельти залежно від походження сорту та лінії. Вісник Уманського національного університету садівництва. 2016. №1. С. 44–47.

Пшениця спельта / Г. М. Господаренко, П. В. Костогриз, В. В. Любич та ін.; за заг. ред. Г. М. Господаренка. Київ: ТОВ «СІК ГРУП УКРАЇНА», 2016. 312 с.

Любич В. В., Желєзна В. В., Полянецька І. О. Формування вмісту амінокислот у зерні пшениці озимої залежно від сорту. Таврійський науковий вісник. 2020. №115. С. 132–144.

Published

2023-05-03