VERIFICATION OF THE METHOD OF DETERMINING THE SUITABILITY OF SOIL AND CLIMATIC CONDITIONS FOR THE PRODUCTION OF ORGANIC CROP PRODUCTS OF STANDARDIZED QUALITY

Authors

  • N.A. Makarenko National University of Life Resources and Nature Management of Ukraine
  • R.V. Podzerei Pavlo Tychyna Uman State Pedagogical University

DOI:

https://doi.org/10.31395/2310-0478-2021-1-54-59

Keywords:

organic production, soil and climatic conditions, standardized product quality, winter wheat

Abstract

The article presents the results of verification of the method of determining the suitability of soil and climatic conditions for the production of organic crop products of standardized quality on the example of winter wheat.The study was conducted in the Cherkasy region, which identified areas with full compliance with the requirements of the culture of temperature, areas with insufficient fertility and areas with possible negative impact of rainfall. Verification of the method was carried out on the basis of FG AF "Basis", which is located in the Uman district of Cherkasy region.Theoretical calculations show that according to the results of ecological and agrochemical certification and long-term climatic data, in the conditions of Uman district it is possible to get grain of winter wheat of 1 class of quality. However, a more detailed study of soil and climatic conditions at the level of local development (FG AF "Basis") showed deviations from the optimal values of individual soil parameters (nitrogen content) and climatic characteristics (precipitation) for the formation of winter wheat plants of high quality grain. Determination of the content of mass fraction of protein and crude gluten in winter wheat grain confirmed this assumption - plants formed grain of only 3 quality classes.The results of the study show that in order to obtain organic crop products of standardized quality, producers (operators) of organic production must take into account the requirements of culture to soil and climatic conditions, which in turn requires organic production operators to take into account soil and climatic conditions and at the local level of landscaping.

References

Адаменко Т. Вплив ґрунтово-кліматичних умов на якість зерна / Т. Адаменко // Агроном. – 2005. – № 5. – С. 12 – 15.

Артиш В.І. Особливості органічного агровиробництва в концепції сталого розвитку АПК України / В.І. Артиш // Економіка АПК. − 2012. − № 7. − С. 19-23.

Буга Н. Ю. Перспективи розвитку органічного виробництва в Україні / Н. Ю. Буга, І. Г. Яненкова // Актуальні проблеми економіки. - 2015. - № 2. - С. 117- 125

Віллер Х. Світ органічного сільського господарства. Статистика та тенденції 2013 року / Х. Віллер, Дж. Лерноуд, Л. Кільхер ; пер. с англ. ; Дослідний інститут органічного сільського господарства. – К., 2013. – 63 с.

Власенко В.А. Характер впливу гідротермічного режиму на продукційний процес пшениці озимої та шляхи підвищення адаптивного потенціалу / В.А. Власенко, Л.А. Коломієць, Г.С. Баранець // Селекція і насінництво. – 2006. – Вип. 93. - С. 198-207.

Гуменюк Г.Д. Органічне виробництво в світі – історія розвитку та сучасний стан (огляд) / Г.Д. Гуменюк, О.В. Баджурак, О.К. Ляшенко // Біоресурси і природокористування. − 2010. − Т. 2. − № 3/4. – С. 56- 62.

Добряк Д.С., Канаш О.П., Розумний І.А. Класифікація та екологобезпечне використання сільськогосподарських земель. – К.: Інститут землеустрою УААН, 2001. – С. 164–165.

Єрмоленко В.М. Правові аспекти органічного сільськогосподарського виробництва як важливий чинник екологічної безпеки / В.М. Єрмоленко // Актуальні проблеми становлення і розвитку права екологічної безпеки в Україні: матер. наук.-практ. круглого столу(28 березня 2014р., м. Київ) / ред.. кол. : В.М. Краснова [та ін.] Київський нац. у-т імені Тараса Шевченка. - Чернівці : Кондратьєва А.В., 2014.- С.46-49.

Кисіль В І. Біологічне землеробство в Україні: проблеми і перспективи: монографія. Харків: Штрих, 2000. 161.

Кобець М.І. Органічне сільське господарство – що це таке? [Електронний ресурс] / М. І. Кобець // Пропозиція. – 2006. – № 6. – Режим доступу: http://www.propozitsiya.com/?page=149&itemid=1972&number=61.

Кулик М.І. Вплив погодних умов осінньої вегетації і строків сівби на врожайність озимої пшениці / М.І. Кулик // Збірник наукових праць уманського державного аграрного університету. – 2007. – Вип. 65. – Ч. 1. – С. 114 – 121.

Макаренко Н.А., Подзерей Р.В. Оцінка ґрунтово-кліматичних умов Черкаської області для виробництва органічної продукції рослинництва стандартизованої якості / Н.А. Макаренко, Р.В. Подзерей // «Збалансоване природокористування».-2016.- №2.- С.156-162.

Макаренко Н.А., Подзерей Р.В. Ідентифікація і контроль небезпечних чинників у процесі виробництва органічної продукції рослинництва (згідно системи НАССР) / Н.А. Макаренко, Р.В. Подзерей // «Таврійський науковий вісник». Херсон 2018. С. 86-93.

Оцінка придатності ґрунтів для виробництва органічної продукції рослинництва (науково-методичні рекомендації) / Мельничук М.Д., Макаренко Н.А., Бондарь В.І., Мала А.В., Рудніцька Л.В., Подзерей Р.В. / за ред. Макаренко Н.А. – К.: НУБіП України. – 2013.- 48с.

Прутська О.О. Світовий досвід стимулювання виробництва органічної сільськогосподарської продукції / О.О. Прутська, Н.В. Беляєва // Збірник праць ВНАУ. Економічні науки.- 2012.- №56.- Т. 2.- С. 212-218.

Сіренко Н.М. Органічні продукти харчування у забезпеченні продовольчої безпеки України / Н.М. Сіренко, Т.О. Чайка // Економіка АПК. − 2012. − № 1. − С. 43-49

Томашевська О.А. Виробництво органічних продуктів в Україні / О.А. Томашевська, Т.В. Мірзоєва // Агросвіт. – 2012. − № 21. − С.2-5.

Published

2023-05-03