PHYSICAL AND MECHANICAL PROPERTIES AND QUALITY INDICATOR OF BARLEY
Keywords:
grain, barley, variety, physical and mechanical properties, qualityAbstract
The study has been conducted during 2011–2015 in the Department of Technology of storage and grain processing of Uman National University of Horticulture and on the production complex farm «Prolisok+» in the village of Graniv, Haysyn ditrict, Vinnytsia region. The aim of the research is to study the physical and mechanical properties and quality of barley grain depending on weather conditions and properties of the variety.Studies of eligibility of certain varieties of barley grain for the use in the processing industry is new.Barley grain of Zvershennya, Komandor and Svagor varieties has marked peculiarities of type and variety, meets the requirements in terms of external geometric parameters, volume, area of the outer surface, sphericity, specific and volume weight, volume of surface layers of grains and mass fraction of endosperm starch, indicating its suitability for processing.There was a tendency of changes in the geometric characteristics of the grain of the varieties studied under the influence of weather conditions of the year of study. Significant difference in physical indicators of grains of different growing years was recorded in the barley grain of Zvershennya variety in terms of external surface area, specific surface and volume of surface layers; Komandor – thickness, volume and specific surface; Svagor – volume.Large linear dimensions are found in the barley grain of Svagor variety.
References
Мерко І.Т. Наукові основи технології зберігання і переробки зерна / І.Т. Мерко, В.А. Моргун. — Одеса, 2001. — 207 с.
Лихочвор В.В. Рослинництво: навчальний посібник / В.В. Лихочвор. — К.: Центр навчальної літератури, 2004 — 816 с.
Казаков Е.Д. Биохимия зерна и хлебопродуктов (3-е переработаное и дополненное издание) / Е.Д. Казаков, Г.П. Каприленко // Зерновое хозяйство. — СПб.: ГИОРД, 2005. — 512 с.
Егоров Г.А. Управление технологическими свойствами зерна / Г.А. Егоров. — Воронеж: ВГУ, 2000. — 348 с.
Савчук Н.Т. Технохімічний контроль продукції рослинництва / Н.Т. Савчук, Г.І. Подпрятов, Л.Ф. Скалецька. — К.: Арістей, 2005. — 83 с.
Осокіна Н.М. Технологія зберігання зерна з основами захисту від шкідників. / Н.М. Осокіна та інші. — К.: ТОВ «СІК ГРУП УКРАЇНА», 2016. — 248 с.
Неттевич Э.Д. и др. Селекция яровой пшеницы, ячменя, овса / Э.Д. Неттевич. — М.: Россельхозиздат, 1970. — 172 с.
Остапчук М.В. Системні методи визначення характеристик зернових мас / М.В. Остапчук, Г.М. Станкевич, Г.А. Гончарук // Хранение и переработка зерна. — 2005. – № 11. — С. 31–34.
Гортинський В.В. Процессы сепарирования на зерноперерабатывающих предприятиях / В.В. Гортинський, А.Б. Демський, М.А. Борискін, М.: Колос, 1989. — 304 с.
Зверев С.В. Физические свойства зерна и продуктов его переработки. — М.: ДеЛипринт. — 2007. — 176 с.
ДСТУ 3769:1998. Зерно. Ячмінь. Технічні умови. — 2010. — 18 с.