ЯКІСТЬ ЯГІД ВИНОГРАДУ В УМОВАХ ПІВНІЧНОЇ ЧАСТИНИ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
DOI:
https://doi.org/10.31395/2310-0478-2021-1-96-101Ключові слова:
виноград, сорти, північні умови, якість ягід, виноматеріал, дегустаційна оцінкаАнотація
У статті наведено результати аналізу якості ягід десяти сортів винограду селекції ННЦ “Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова”, вирощуваних у нетрадиційних (північних) умовах. Визначено вплив погодних умов впродовж вегетації 2018–2020 рр. на строки настання технічної зрілості плодів винограду та накопичення цукрів.Найбільший їх уміст нагромаджено у плодах столового сорту ‘Кишмиш таїровський’ (19,1 г/100мл) та серед технічних – у ‘Ароматного’ (18,0) та ‘Іллічівського раннього’ (18,8 г/100мл). Плоди всіх досліджуваних столових сортів відзначалися високою концентрацією цукрів, ГАП у межах 4,2–2,2. Найкращі смакові якості властиві плодам ‘Загадки’ та ‘Кардишаха’, найпривабливішим забарвленням ягід та величиною гроно відзначилися ‘Комета’ та ‘Загадка’, мускатним смаком плодів – ‘Кардишах’, в сорту ‘Персей’ – гарна форма і нарядність грон. При повному зброджуванні соку п’яти технічних сортів отримано п’ять зразків столових ординарних сортових виноматеріалів з об’ємною часткою спирту 9,96–11,28 %. За дегустаційною оцінкою найкращими визначено виноматеріали із сортів ‘Ароматний’ (7,78) і ‘Шкода’ (7,77), які характеризувалися гармонійністю смако-ароматичних властивостей та високими балами дегустаційної оцінки.
Посилання
Jones G. V. Climate, grapes, and wine: structure and suitability in a variable and changing climate / G. V. Jones, R. Reyd, A. Vilks // The Geography of Wine. Regions, Terroir and Techniques. – Haarlem: Springer Netherlands, 2012. – P. 109–133. doi: 10.1007/978–94– 007–0464–0_7
An overview of climate change impacts on European viticulture / [H. Fraga, A. C. Malheiro, J. Moutinho-Pereira et al.] // Food and energy security. – 2012. – Vol. 1, Issue 2. – P. 94–110. doi: 10.1002/fes3.14
Ткаченко О. Б. Математичне моделювання якості технічних сортів винограду в агрометеорологічних умовах Одеського регіону. О. Б. Ткаченко, О. І. Пашковський, І. А. Ковальова, Л. В. Герус, Е. Б. Мельник // Виноградарство i виноробство. – 2018. – Вип. 55. – С. 137–145.
Bardin-Camparotto L. Climate trends in a non- traditional high quality wine producing region. [Tendências climáticas em uma região não tradicional de produção de vinhos de alta qualidade] / L. Bardin-Camparotto, G. C. Blain, M. J. P. Júnior, J. L. Hernandes, P. Cia // Bragantia. – 2014. - №73(3). – Р. 327–334. doi:10.1590/1678-4499.0127
Кондратенко Т. Є. Як впливає клімат / Т. Є. Кондратенко // Садівництво по-українськи. – 2015. - №2(8). – С. 24–26.
Адаменко Т. І. Особливості розвитку весняних процесів в Україні в період глобального потепління / Т. І. Адаменко // Агроном. – 2008. - № 1. – С. 10–11.
Напрями адаптування землеробства до змін клімату / В. М. Писаренко, П. В. Писаренко, В. В. Писаренко // II Міжнародна науково-практична конференція «Кліматичні зміни та сільське господарство. Виклики для аграрної науки та освіти», 10–12 квітня 2019 року. ДУ НМЦ «Агроосвіта», Київ – Миколаїв – Херсон, 2019. – С. 9–22.
Мельник С. Зміни клімату вже позначаються на сільському господарстві / С. Мельник // Агрополітика. – 2018. – № 4. – С. 8–11.
Гель І.М. Історія розвитку виноградарства / Навчальний посібник для студентів спеціальності ”Садівництво і виноградарство” / І.М. Гель. – Львів, 2016. – 246 с.
Рекомендації щодо технології вирощування винограду в умовах посухи на півдні України / В В. Власов, І. А. Ковальова, Н. Н. Зеленянська [та ін.] // Виноградарство і виноробство. – 2020. – Вип. 57. - С. 6–12.
Ляшенко Г. В. Динаміка показників якості ягід технічних сортів винограду в період дозрівання / Г. В. Ляшенко, О. М. Cоборова // Український гідрометеорологічний журнал. – 2016. - № 18. - С. 90–96.
Оніщенко В. Г. Пропонуємо зробити вино / В. Г. Оніщенко, В. Т. Гонтар // Садівництво по-українськи. – 2015. - №6(12). – С. 43–45.
Методика проведення експертизи сортів плодово-ягідних, горіхоплідних культур та винограду. – К. Алефа, 2005. – 232 с.
Валуйко Г. Г. Теория и практика дегустации вин / Г. Г. Валуйко, Е. П. Шольц-Куликов. – Симферополь : Таврида. – 2005. – 232 с.
Штірбу А. В. Ріст і розвиток ягід столових сортів винограду при дії екзогенного гібереліна / А. В. Штірбу, Н. О. Сівак, О. В. Олефір // Виноградарство i виноробство. – 2019. – Вип. 56. – С. 138–144.
Энциклопедия виноградарства : в 3-х томах / гл. ред. А. И. Тимуш; ред. коллегия А. С. Субботович и др. – Кишинев : Гл. ред. Молд. Сов. Энциклопедии, 1986. – Т. 1. – 512 с.
Ампелографический атлас сортов и форм винограда селекции Национального научного центра «Институт виноградарства и виноделия им В.Е. Таирова» / составители: В. В. Власов, Н. А. Мулюкина, Л. В. Джабурия [та ін.]. – К. : Аграр. наука, 2014. – 138 с.
Ковальова І. А. Селекційно-генетичні, екологічні та технологічні принципи формування регіональних сортиментів винограду в Україні : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня докт. с.-г. наук / І. А. Ковальова. – Херсон, 2021. – 47 с.
Салій О. В. Порівняльна характеристика виноматеріалу виготовленого з нових технічних форм селекції ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» / О. В. Салій, В. В. Тарасова, Л. В. Герус, І. А. Ковальова, Н. А. Мулюкіна // Виноградарство i виноробство. – 2019. – Вип. 56. – С. 106–110.