ВЕРИФІКАЦІЯ СПОСОБУ ВСТАНОВЛЕННЯ ПРИДАТНОСТІ ГРУНТОВО-КЛІМАТИЧНИХ УМОВ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА СТАНДАРТИЗОВАНОЇ ЯКОСТІ

Автор(и)

  • Н.А. Макаренко Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • Р.В. Подзерей Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

DOI:

https://doi.org/10.31395/2310-0478-2021-1-54-59

Ключові слова:

органічне виробництво, ґрунтово-кліматичні умови, стандартизована якість продукції, пшениця озима

Анотація

У статті наведено результати верифікації способу встановлення придатності ґрунтово-кліматичних умов для виробництва органічної продукції рослинництва стандартизованої якості на прикладі пшениці озимої. Дослідження проведено в умовах Черкаської області, де визначено райони з повною відповідністю вимогам культури температурного режиму, райони з недостатнім рівнем родючості та райони з можливими негативним впливом кількості опадів. Верифікацію способу здійснено на базі ФГ АФ «Базис», який знаходиться в Уманському районі Черкаської області.Теоретичними розрахунками показано, що згідно результатів еколого-агрохімічної паспортизації та багаторічних кліматичних даних, в умовах Уманського району можливо отримати зерно пшениці озимої 1 класу якості. Проте, більш детальне вивчення ґрунтово-кліматичних умов на рівні місцевого облаштування території (ФГ АФ «Базис») засвідчило про відхилення від оптимальних значень окремих параметрів ґрунту (вмісту азоту) і кліматичних характеристик (кількості опадів) для формування рослинами пшениці озимої високоякісного зерна. Визначення у зерні пшениці озимої вмісту масової частки білку і сирої клейковини підтвердило це припущення - рослини сформували зерно лише 3 класу якості.Результати дослідження свідчать, що для отримання органічної продукції рослинництва стандартизованої якості, виробники (оператори) органічного виробництва мають обов’язково враховувати вимоги культури до ґрунтово- кліматичних умов, що у свою чергу вимагає від операторів органічного виробництва врахування ґрунтово-кліматичних умов як на регіональному, так і на локальному рівнях облаштування території.

Посилання

Адаменко Т. Вплив ґрунтово-кліматичних умов на якість зерна / Т. Адаменко // Агроном. – 2005. – № 5. – С. 12 – 15.

Артиш В.І. Особливості органічного агровиробництва в концепції сталого розвитку АПК України / В.І. Артиш // Економіка АПК. − 2012. − № 7. − С. 19-23.

Буга Н. Ю. Перспективи розвитку органічного виробництва в Україні / Н. Ю. Буга, І. Г. Яненкова // Актуальні проблеми економіки. - 2015. - № 2. - С. 117- 125

Віллер Х. Світ органічного сільського господарства. Статистика та тенденції 2013 року / Х. Віллер, Дж. Лерноуд, Л. Кільхер ; пер. с англ. ; Дослідний інститут органічного сільського господарства. – К., 2013. – 63 с.

Власенко В.А. Характер впливу гідротермічного режиму на продукційний процес пшениці озимої та шляхи підвищення адаптивного потенціалу / В.А. Власенко, Л.А. Коломієць, Г.С. Баранець // Селекція і насінництво. – 2006. – Вип. 93. - С. 198-207.

Гуменюк Г.Д. Органічне виробництво в світі – історія розвитку та сучасний стан (огляд) / Г.Д. Гуменюк, О.В. Баджурак, О.К. Ляшенко // Біоресурси і природокористування. − 2010. − Т. 2. − № 3/4. – С. 56- 62.

Добряк Д.С., Канаш О.П., Розумний І.А. Класифікація та екологобезпечне використання сільськогосподарських земель. – К.: Інститут землеустрою УААН, 2001. – С. 164–165.

Єрмоленко В.М. Правові аспекти органічного сільськогосподарського виробництва як важливий чинник екологічної безпеки / В.М. Єрмоленко // Актуальні проблеми становлення і розвитку права екологічної безпеки в Україні: матер. наук.-практ. круглого столу(28 березня 2014р., м. Київ) / ред.. кол. : В.М. Краснова [та ін.] Київський нац. у-т імені Тараса Шевченка. - Чернівці : Кондратьєва А.В., 2014.- С.46-49.

Кисіль В І. Біологічне землеробство в Україні: проблеми і перспективи: монографія. Харків: Штрих, 2000. 161.

Кобець М.І. Органічне сільське господарство – що це таке? [Електронний ресурс] / М. І. Кобець // Пропозиція. – 2006. – № 6. – Режим доступу: http://www.propozitsiya.com/?page=149&itemid=1972&number=61.

Кулик М.І. Вплив погодних умов осінньої вегетації і строків сівби на врожайність озимої пшениці / М.І. Кулик // Збірник наукових праць уманського державного аграрного університету. – 2007. – Вип. 65. – Ч. 1. – С. 114 – 121.

Макаренко Н.А., Подзерей Р.В. Оцінка ґрунтово-кліматичних умов Черкаської області для виробництва органічної продукції рослинництва стандартизованої якості / Н.А. Макаренко, Р.В. Подзерей // «Збалансоване природокористування».-2016.- №2.- С.156-162.

Макаренко Н.А., Подзерей Р.В. Ідентифікація і контроль небезпечних чинників у процесі виробництва органічної продукції рослинництва (згідно системи НАССР) / Н.А. Макаренко, Р.В. Подзерей // «Таврійський науковий вісник». Херсон 2018. С. 86-93.

Оцінка придатності ґрунтів для виробництва органічної продукції рослинництва (науково-методичні рекомендації) / Мельничук М.Д., Макаренко Н.А., Бондарь В.І., Мала А.В., Рудніцька Л.В., Подзерей Р.В. / за ред. Макаренко Н.А. – К.: НУБіП України. – 2013.- 48с.

Прутська О.О. Світовий досвід стимулювання виробництва органічної сільськогосподарської продукції / О.О. Прутська, Н.В. Беляєва // Збірник праць ВНАУ. Економічні науки.- 2012.- №56.- Т. 2.- С. 212-218.

Сіренко Н.М. Органічні продукти харчування у забезпеченні продовольчої безпеки України / Н.М. Сіренко, Т.О. Чайка // Економіка АПК. − 2012. − № 1. − С. 43-49

Томашевська О.А. Виробництво органічних продуктів в Україні / О.А. Томашевська, Т.В. Мірзоєва // Агросвіт. – 2012. − № 21. − С.2-5.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03