ФІЗИКО-МЕХАНІЧНІ ТА ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ ЗЕРНА ЯЧМЕНЮ
Ключові слова:
зерно, ячмінь, сорт, фізико-механічні властивості, якістьАнотація
Дослідження проведено впродовж 2011–2015 рр. на кафедрі технології зберігання і переробки зерна Уманського НУС та виробничому комплексі фермерського господарства «Пролісок+» в с. Гранів Гайсинського району Вінницької області.Мета дослідження – вивчення фізико-механічних та якісних властивостей зерна ячменю залежно від погодних умов і особливостей сорту.Дослідження придатності зерна ячменю певних сортів для використання в переробній промисловості є новим.Зерно ячменю сортів Звершення, Командор та Свагор має виражені особливості роду та сорту, відповідає вимогам за зовнішніми геометричними показниками, об’ємом, площею зовнішньої поверхні, сферичністю, питомою і об’ємною масою, об’ємом поверхневих шарів зернівки та масовою часткою крохмальної частини ендосперму, що свідчить про його придатність для переробки.Спостерігалась тенденція зміни геометричних характеристик зерна ячменю сортів, що вивчали під впливом погодних умов року дослідження. Істотну різницю за фізичними показниками зерна різних років вирощування зафіксовано в зерні ячменю сорту. Звершення за величиною площі зовнішньої поверхні, питомої поверхні й об’єму поверхневих шарів зернівки; Командор – товщини, об’єму, питомої поверхні; Свагор – об’єму. Більші лінійні розміри визначено в зерні ячменю сорту Свагор.
Посилання
Мерко І.Т. Наукові основи технології зберігання і переробки зерна / І.Т. Мерко, В.А. Моргун. — Одеса, 2001. — 207 с.
Лихочвор В.В. Рослинництво: навчальний посібник / В.В. Лихочвор. — К.: Центр навчальної літератури, 2004 — 816 с.
Казаков Е.Д. Биохимия зерна и хлебопродуктов (3-е переработаное и дополненное издание) / Е.Д. Казаков, Г.П. Каприленко // Зерновое хозяйство. — СПб.: ГИОРД, 2005. — 512 с.
Егоров Г.А. Управление технологическими свойствами зерна / Г.А. Егоров. — Воронеж: ВГУ, 2000. — 348 с.
Савчук Н.Т. Технохімічний контроль продукції рослинництва / Н.Т. Савчук, Г.І. Подпрятов, Л.Ф. Скалецька. — К.: Арістей, 2005. — 83 с.
Осокіна Н.М. Технологія зберігання зерна з основами захисту від шкідників. / Н.М. Осокіна та інші. — К.: ТОВ «СІК ГРУП УКРАЇНА», 2016. — 248 с.
Неттевич Э.Д. и др. Селекция яровой пшеницы, ячменя, овса / Э.Д. Неттевич. — М.: Россельхозиздат, 1970. — 172 с.
Остапчук М.В. Системні методи визначення характеристик зернових мас / М.В. Остапчук, Г.М. Станкевич, Г.А. Гончарук // Хранение и переработка зерна. — 2005. – № 11. — С. 31–34.
Гортинський В.В. Процессы сепарирования на зерноперерабатывающих предприятиях / В.В. Гортинський, А.Б. Демський, М.А. Борискін, М.: Колос, 1989. — 304 с.
Зверев С.В. Физические свойства зерна и продуктов его переработки. — М.: ДеЛипринт. — 2007. — 176 с.
ДСТУ 3769:1998. Зерно. Ячмінь. Технічні умови. — 2010. — 18 с.