ПРОГНОЗУВАННЯ ВМІСТУ ВІТАМІНУ С У ПЛОДАХ ВИШНІ У БЕЗВІДХОДНОМУ ЛАНЦЮЗІ ВИКОРИСТАННЯ ПЛОДОВОЇ СИРОВИНИ

Автор(и)

  • І. Є. Іванова Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
  • М. Є. Сердюк Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • Т. М. Тимощук Поліський національний університет
  • І. А. Кривонос Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
  • Я. І. Пендрак Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного

DOI:

https://doi.org/10.32782/2310-0478-2024-2-89-95

Ключові слова:

аскорбінова кислота, сорт, терміни достигання плодів, варіабельність, фактор, погодні умови, якість, вишня, гуманітарний контекст, безвідходний ланцюг переробки

Анотація

Сучасні умови сьогодення спонукають виробників до впровадження у виробництво асортименту плодової продукції конкурентоспроможних культур з одночасним формуванням споживчих властивостей, високої харчової та біологічної цінності з метою подальшого вдосконалення безвідходного ланцюга використання плодової сировини. Проблема формування та відбору якісних плодів кісточкових культур та їх безвідходне використання в гуманітарному контексті набуває актуальності. Збереження та вживання плодів з підвищеним вмістом БАР має вирішальне значення на територіях що характеризуються стихійними лихами, раптовими та затяжними конфліктами. Південь Степової зони України на даний час є регіоном постійної вразливості та нестабільності, тому особливої уваги потребує питання насичення ринку фруктами, зокрема плодами вишні з підвищеним вмістом основних мінералів та вітамінів. Одним з цінних природних антиоксидантів, що входить до складу плодів вишні є вітамін С. Нині зростає інтерес до необхідності підбору не лише культур, але і окремих сортів з більш високим умістом вітаміну С. Зважаючи на це, метою нашої наукової роботи було здійснити наукове обґрунтування частки впливу абіотичних погодних факторів та сортових особливостей на накопичення вітаміну С у плодах вишні та представити математичну модель, аналіз якої дозволить виявити погодні параметри, що впливають на формування досліджуваного показника у плодах. За результатами експериментальних досліджень визначено, що оптимальним середнім вмістом аскорбінової кислоти на рівні 9,59% та варіативністю показника – 14,0% характеризувалися плоди сорту «Встрєча». Визначено, що на формування фонду аскорбінової кислоти вирішальне значення мають погодні умови (фактор А) з часткою впливу – 69,2%. Проведений кореляційний аналіз показав наявність кореляційної лінійної залежності між сьома погодними факторами (Хі, i=1..7) та вмістом аскорбінової кислоти (Y2) в плодах вишні. Значення парних коефіцієнтів кореляції ry1xi, ry2xii=1…7 знаходяться в межах інтервалу [– 0,55; 0,55], що показує наявність впливу між цими погодними факторами та досліджуваними показниками. Для формування фонду аскорбінової кислоти надважливим абіотичним фактором визначена середньомісячна сума опадів у травні -Δx1 – 37,11%.

Посилання

Дослiдницький практикум. Частина 1. Методи дослiдження плодоовочевої та ягiдної продукцiї : пiдручник для здобувачiв ступеня вищої освiти зво / М.Є. Сердюк., О.П. Прiсс, Н.А. Гапрiндашвiлi, Л.М. Здоровцева, О.I. Сухаренко, I.Є. Iванова. Мелiтополь: Видавничо-полiграфiчний центр «Люкс», 2020. 370 с.

Туровцева В.О., Шкіндер-Барміна А.М. Сорти вишні мелітопольської селекції. Сад, виноград, вино України. 2020. Вип. 2–4. С. 36–39. URL: http://elar.tsatu.edu.ua:123456789/15250 (дата звернення 25.04.2024).

Chigozie A.K. Regression and Principal Component Analyses: a Comparison Using Few Regressors. American Journal of Mathematics and Statistics. 2012. № 2(1). P. 1–5. https://doi.org/10.5923/j.ajms.20120201.01.

Blando F., Dave Oomah B. Sweet and Sour Cherries: Origin, Distribution, Nutritional Composition and Health Benefits. Trends in Food Science & Technology. 2019. № 86. Р. 517–529. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.02.052.

The forecasting of polyphenolic substances in sweet cherry fruits under the impact of weather factors / I. Ivanova, M. Serdyuk, V. Malkina, & A. Kotelnytska, V. Moisiienko. Agraarteadus. 2021. Vol. 32(2). P. 239–250. https://doi.org/10.15159/jas.21.27.

Investigation into sugars accumulation in sweet cherry fruits under abiotic factors effects / I. Ivanova, M. Serdyuk, V. Malkina & T. Herasko, T. Tymoshchuk. Agronomy Research. 2021. Vol. 19(2). P. 444–457.

Lakatos L., Dussi M.C., Szabо Z. The influence of meteorological variables on sour cherry quality parameters. Acta horticulturae. 2014. № 1020. Р. 287–292. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2014.1020.41.

Lakatos L., Szab T., Sun Z. [et al.]. The role of meteorological variables of blossoming and ripening within the tendency of qualitative indexes of sour cherry. International J. of Horticultural Science. 2010. № 16(1). Р. 7–10.

Liang D., Zhu T., Ni Z. & Hui Xia. Ascorbic asid metabolism during sweet cherry (Prunus avium) fruit development. PLoS ONE. 2017. Vol. 12(2). e0172818. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0172818/.

Regression analysis of the dependence of the cherry yield from hydro-thermal factors in the conditions of multicolinearity / V. Malkina, I. Ivanova, M. Serdiuk, I. Kryvonos, E. Bilous. Scientific Horizons. 2019. Vol.11. P. 51–60. https://doi.org/10.33249/2663-2144-2019-84-11-51-60.

Matel N., Magearu V., Birghila S., Dobrinas S. The determination of vitamin C from sweet cherries and cherries. Revista de Chimie. 2004. Vol. 55(2). P. 294–296.

Revell J.M. Sensory profile and consumer acceptability of sweet cherries. UK: University of Nottingham, 2009. 130 p.

Turovtseva V.А., Turovtseva N.N., Shkinder-Barmina A.N. Results of selection work with cherry and dukes at Melitopol Research Fruit Growing Station named after M.F. Sydorenko of the Institute of Horticulture of National Academy of Agrarian Sciences. Bulletin of the Ukrainian Society of Genetics and Breeders. 2016. Vol. 14(2). P. 227–238.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-11-27