СОРТОВІ ТА АГРОТЕХНІЧНІ АСПЕКТИ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ КОРЕНЕПЛОДІВ ДАЙКОНУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2310-0478-2025-2-38-45

Ключові слова:

коренеплоди, терміни сівби, Raphanus sativus L. convar. acanthiformis Sazon.,сорти, кліматичні фактори

Анотація

Стаття присвячена дослідженню впливу різних термінів сівби на продуктивність та товарну якість сортів дайкону. У період з 2022 до 2024 рік на території навчальної лабораторії «Плодоовочевий сад» Національного університету біоресурсів і природокористування України було проведено польовий експеримент. Дослідні ділянки були розташовані в Правобережному Лісостепу України. Облікова ділянка кожної повторності площею 5 м², варіанти розміщувались рендомізовано із триразовою повторністю.В результаті дослідження було встановлено, що вирощування сорту Міновасі є значно доцільнішим порівняно з контрольним сортом Гулівер. Загалом, Міновасі демонстрував підвищення врожайності на 4,3–10,6% порівняно з Гулівером, причому найбільший приріст (5,4 т/га) був зафіксований при сівбі в першій декаді серпня. Найвища ж врожайність для досліджуваних сортів була досягнута за сівби в ІІІ декаді липня, що підтверджує взаємозв'язок між терміном сівби та продуктивністю. За цього оптимального терміну сівби врожайність становила 58,9 т/га для сорту Міновасі та 54,6 т/га для сорту Гулівер, а середня маса коренеплоду досягала найвищих значень – 426 г та 414 г відповідно. Також за інших термінів сівби спостерігалося перевищення середньої маси коренеплоду в сорту Гулівер відносно сорту Міновасі, а відхилення становило в межах досліду від 3 до 17 г. Крім того, сорт Міновасі продемонстрував вищу товарну якість, оскільки відсоток нетоварних коренеплодів у нього був нижчим (37,8–42,6 %) порівняно з сортом Гулівером (40,7–44,0 %). Аналіз структури нетоварних коренеплодів показав, що найбільшу частку (75,5–76,5 %) становило пошкодження капустяною мухою. Тут знову проявилася важлива взаємозалежність: сівба у III декаді липня та I декаді серпня забезпечила найвищу стійкість обох сортів до цього шкідника, знизивши рівень ураження до 28,7–32,1 %. Ці ж терміни сівби були оптимальними й для зниження інших показників, забезпечивши найменший відсоток ураження хворобами (1,1–1,8 %) та розтріскування (4,6–4,9 %), а також низьке значення розгалуження (3,0–3,5 %) коренеплодів. Таким чином, дослідження підтвердило, що оптимальний термін сівби у III декаді липня та I декаді серпня є ключовим фактором, який комплексно впливає на врожайність, якість, стійкість до шкідників та хвороб, забезпечуючи максимальну економічну ефективність.

Посилання

Бондаренко Г. Л., Яковенко К. І. Методика дослідної справи в овочівництві та баштанництві. Харків : Основа, 2001. 370 с.

Abewoy D. Review on postharvest handling practices of root and tuber crops. International Journal of Plant Breeding and Crop Science. 2021. Vol. 8, № 1. P. 992–1000.

Aboltins A., Rucins A., Bobos I., Fedosiy I., Komar O., Zavadska O., Sych Z., Havrys I., Retman M., Zavgorodniy V. Evaluation of Productivity and Morphological Variability of Asparagus Cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp. subsp. sesquipedalis (L.) Verdc.) Cultivars Intended for Vegetable Production. Agronomy. 2024. Vol. 14, № 12. Article 2906. doi: 10.3390/agronomy14122906

Atta K., Mondal S., Gorai S., Singh A. P., Kumari A., Ghosh T., Jespersen D. Impacts of salinity stress on crop plants: improving salt tolerance through genetic and molecular dissection. Frontiers in Plant Science. 2023. Vol. 14. Article number 1241736. doi: 10.3389/fpls.2023.1241736

Bobos I., Sych Z., Komar O., Fedosiy I., Retman M. Assessment of vegetable soybean (Glycine max L.) cultivars according to genotype-environment indicators: Ecological plasticity, stability, and adaptive response. Plant and Soil Science. 2025. Vol. 16, № 2. P. 9–24. doi: 10.31548/plant2.2025.09

Caprile A., Rossi R. 2021 International Year of Fruits and Vegetables. European Parliamentary Re- search Service. 2021. https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2021/689367/EPRS_ATA(2021)689367_EN.pdf

Конвенція про охорону біологічного різноманіття. 1992. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_030#Text (дата звернення: [01.09.2025]).

Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення. 1973. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_129#Text (дата звернення: [01.09.2025]).

Dong J., Gruda N., Li X., Cai Z., Zhang L., Duan, Z. Global vegetable supply towards sustainable food production and a healthy diet. Journal of Cleaner Production. 2022. Vol. 369. Article number 133212.

Gong Q., Wang C., Fan W., Li S., Zhang H., Huang Z., ... & Zhang B. RsRbohD1 plays a significant role in ROS production during radish pithiness development. Plants. 2024. Vol. 13, № 10. Article number 1386. doi: 10.3390/plants13101386

Gorynska-Goldmann E. Consumption of fruit and vegetables in Poland in the context of the European Union countries (EU-27). Annals of the Polish Association of Agricultural and Agrobusiness Economists. 2024. Vol. 26, № 1. doi: 10.5604/01.3001.0054.4325

Halushko N. A., Ogunsanya I. Nutrition of the population of Ukraine and circulatory system diseases. Ukrainian Medical Journal. Nutrition of the population of Ukraine and circulatory system diseases. Ukrainian Medical Journal. 2021. doi: 10.32471/ umj.1680-3051.143.207007

Khalid M. F., Huda S., Yong M., Li L., Li L., Chen Z. H., Ahmed T. Alleviation of drought and salt stress in vegetables: crop responses and mitigation strategies. Plant Growth Regulation. 2023. Vol. 99, № 2. P. 177–194. doi: 10.1007/s10725-022-00905-x

Khan F. A., Narayan S., Kumar S., Bhat S. A., Amir M. PHYSIOLOGICAL DISORDERS OF VEGETABLES. Advances in Agriculture For Doubling Farmers’ Income. 2022. 206 P.

Küçük N., Urak F., Bilgic A., Florkowski W. J., Kiani A. K., Özdemir F. N. Fruit and vegetable consumption across population segments: evidence from a national household survey. Journal of Health, Population and Nutrition. 2023. Vol. 42, № 1. Article number 54. doi: 10.1186/s41043-023-00382-6

Li J., Jia J., Qin Z., Liu X., Xin M. Advances on the formation and detection of hollow heart in veg- etable crops. Vegetable Research. 2024. Vol. 5, № 1. doi: 10.48130/vegres-0024-0041

Lockley R. A., Beacham A. M., Grove I. G., Monaghan J. M. Postharvest temperature and water status influence postharvest splitting susceptibility in summer radish (Raphanus sativus L.). Journal of the Science of Food and Agriculture. 2021. Vol. 101, № 1. P. 536–541. doi: 10.1002/jsfa.10662

Manzoor A., Bashir M. A., Naveed M. S., Cheema K. L., Cardarelli M. Role of Different Abiotic Factors in Inducing Pre-Harvest Physiological Disorders in Radish (Raphanus sativus). Plants. 2021. Vol. 10, № 10. Article number 2003. doi: 10.3390/plants10102003

Mari S. N., Zhang L., Kaleri A. A., Jatoi F. A., Solangi M. R. M. Cultivation Of Exotic Radish Varieties In Climatic Condition Of Tando Jam. Annual Methodological Archive Research Review. 2025. Vol. 3, № 6. P. 139–149.

Pathak M., Barik S., Das S. K. Impact of Climate Change on Root Crops Production. In: Solankey, S.S., Kumari, M., Kumar, M. (eds) Advances in Research on Vegetable Production Under a Changing Climate Vol. 1. Advances in Olericulture. Springer, Cham. 2021. doi: 10.1007/978-3-030-63497-1_6

Prajapati N. K. Advances in Production Technology of Carrot. Advances in. 2023. 210 p.

Pusik L. M., Pusik V. К. STUDY OF THE STORAGE OF DAICON ROOTS DEPENDING ON THE TYPE OF PACKAGING. Vegetable and Melon Growing. 2025. Vol. 77. P. 93–105. doi: 10.32717/0131-0062-2025-77-93-105

Sánchez-Bermúdez M., Del Pozo J. C., Pernas M. Effects of combined abiotic stresses related to climate change on root growth in crops. Frontiers in plant science. 2022. Vol. 13. Article number 918537. doi: 10.3389/fpls.2022.918537

Sharma S., Katoch V., Kumar S., Chatterjee S. Functional relationship of vegetable colors and bioactive compounds: Implications in human health. The Journal of Nutritional Biochemistry. 2021. Vol. 92. Article number 108615.

Singh A., Rattan P., Sharma N. Effect of date of sowing and spacing on growth and yield of radish (Raphanus sativus L.) cv. Pusa Chetki. Indian Journal Pureand Applied Bioscience. 2021. Vol. 9. P. 211–221. doi: 10.18782/2582-2845.8206

Sotta N., Niikura S., Kamiya T., Fujiwara T. A low boron condition without high temperature stress induces internal browning in Raphanus sativus L. (Japanese radish). Soil Science and Plant Nutrition. 2022. Vol 69, № 1. P. 19–23. doi: 10.1080/00380768.2022.2153346

Varzakas T., Smaoui S. Global food security and sustainability issues: the road to 2030 from nutrition and sustainable healthy diets to food systems change. Foods. 2024. Vol 13, № 2. Article number 306.

World Health Organization. Legal environment assessment for the prevention of non-communicable diseases: an operational guide. World Health Organization. 2023.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-11-28