ЗМІНА ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК ЯГІД СУНИЦІ СОРТУ ПОЛКА ПІД ЧАС ЗБЕРІГАННЯ

Автор(и)

  • І. Л. Заморська Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

суниця, зберігання, фенольні речовини, антоціани, флавоноли

Анотація

У статті представлені результати кількісного та якісного складу фенольних сполук суниці сорту Полка за холодильного зберігання упродовж чотирьох діб (температура 0 ± 1оС і відносна вологость повітря 90-95%).Встановлено, що фенольні сполуки ягід суниці сорту Полка представлені антоціанами - 77,6 %, флавонолами - 7,6, а решта - похідними кавової кислоти. Основними антоціанами ягід суниці сорту Полка є пеларгонідин-3-О-глюкозид (60,0 % від загальної суми антоціанів) та пеларгонідин-3-О-(6'-ацетил) глюкозид (23,6 %).Під час зберігання ягід суниці протягом чотирьох діб вміст пеларгонідин-3-О-глюкозиду в ягодах знизився на 11,5 %, а пеларгонідин-3-О-(6'-ацетил) глюкозиду - на 7,0 %. Натомість, вміст гідрооксикоричних кислот та флавонолів залишався стабільним. Втрати антоціанів не спричинили видимих змін забарвлення суниці.

Посилання

Han C., Lederer C., McDaniel M., Zhao Y. Sensory Evaluation of Fresh Strawberries (Fragaria ananassa) Coated with Chitosan-based Edible Coatings //Journal of Food Science. - 2005. - Vol. 70. - Issue 3. - Р. 172-178.

Ali A., Abrar M., Sultan M. T., Din A., Niaz B. Post-harvest physicochemical changes in full ripe strawberries during cold storage //J Anim Plant Sci. - 2011. - Vol. 21. - Issue 1. - P. 38-41.

Biale J.B. and Young R.E. Respiration and ripening in fruit retrospect and prospect, in Recent Advances in the Biochemistry of Fruits and Vegetables, ed by Friend J., Rhodes M.J.C. - Academic Press, London, 1981, pp. 1-39.

Nunes M.C.N., Brecht J.K., Morais A.M., Sargent S.A. Physicochemical changes during strawberry development in the field compared with those that occur in harvested fruit during storage //Journal of the Science of Food and Agriculture. - 2006. - Vol. 86. - Issue 2. - P. 180-190.

Abeles F.B., Takeda F. Cellulase activity and ethylene in ripening strawberry and apple fruits //Scientia Horticulturae. - 1990. - Vol. 42. - Issue 4. - P. 269-275.

Miszczak A., Forney C. F., Prange R. K. Development of Aroma Volatiles and Color during Postharvest Ripening of Kent' Strawberries //Journal of the American Society for Horticultural Science. - 1995. - Vol. 120. - Issue 4. - P. 650-655.

Mirahmadi F., Hanafi Q. M., Mohamadi H. Effect of low temperature on physico­ chemical properties of different strawberry cultivars // Journal of Agricultural and Biological Science. - 2012. - Vol. 7. - №7. - P. 564-569.

da Silva F.L., Escribano-Bailon M.T., Pérez Alonso J. J., Rivas-Gonzalo J.C., Santos-Buelga C. Anthocyanin pigments in strawberry// LWT-Food Science and Technology. - 2007. - Vol. 40. - №. 2. - pp. 374-382.

Tamura H., Takada M., Yoshida Y. Pelargonidin 3-o-(6-o-malonyl-p-D- glucoside) in Fragaria x ananassa Duch. Cv. Nyoho //Bioscience, biotechnology, and biochemistry. - 1995. - Vol. 59. - №. 6. - С. 1157-1158..

Lopes-da-Silva F., de Pascual-Teresa S., Rivas-Gonzalo J., Santos-Buelga C. Identification of anthocyanin pigments in strawberry (cv Camarosa) by LC using DAD and ESI-MS detection //European Food Research and Technology. - 2002. - Т. 214. - Issue 3. - P. 248-253.

Заморська І.Л. Фенольні речовини в ягодах суниці / І. Л. Заморська, В. В. Заморський // Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. - 2013. - Вип. 82. - С. 18-23.

Holcroft D.M., Kader A. A. Carbon Dioxide-induced Changes in Color and Anthocyanin Synthesis of Stored Strawberry Fruit //HortScience. - 1999. - Vol. 34. - Issue 7. - P. 1244-1248.

Pelayo-Zaldîvar C., Abda J. B., Ebeler S. E., Kader A. A. Quality and chemical changes associated with flavor of 'Camarosa'strawberries in response to a CO2-enriched atmosphere // HortScience. - 2007. - Vol. 42. - Issue 2. - P. 2992-303.

Kalt W., Forney C. F., Martin A., Prior R. L. Antioxidant capacity, vitamin C, phenolics, and anthocyanins after fresh storage of small fruits // Journal of Agricultural and Food Chemistry. - 1999. - Vol. 47. - Issue 11. - P. 4638-4644.

Gil M.I., Holcroft D.M., Kader A.A. Changes in strawberry anthocyanins and other polyphenols in response to carbon dioxide treatments //Journal of Agricultural and Food Chemistry. - 1997. - Vol. 45. - Issue 5. - P. 1662-1667.

Kalt W., Prange R. K., Lidster P. D. Postharvest color development of strawberries: Influence of maturity, temperature and light //Canadian journal of plant Science. - 1993. - Vol. 73. - Issue 2. - P. 541-548.

Wesche-Ebeling P., Montgomery M.W. Strawberry polyphenoloxidase: its role in anthocyanin degradation //Journal of Food Science. - 1990. - Vol. 55. - Issue 3. - P. 731-734.

Jackman R. L., Yada R. Y., Tung M. A., Speers R. Anthocyanins as food colorants - a review //Journal of Food Biochemistry. - 1987. - Vol. 11. - Issue 3. - P. 201-247.

Rekika, D., Khanizadeh, S., Deschênes, M., Levasseur, A., Charles, M. T., Tsao, R., & Yang, R. Antioxidant capacity and phenolic content of selected strawberry genotypes //HortScience. - 2005. - Vol. 40. - Issue 6. - P. 1777-1781.

Zheng Y., Wang S. Y., Wang C. Y., Zheng W. Changes in strawberry phenolics, anthocyanins, and antioxidant capacity in response to high oxygen treatments // LWT-Food Science and Technology. - 2007. - Vol. 40. - Issue 1. - P. 49-57.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03