STUDY OF THE CHEMICAL COMPOSITION DIFFERENT VARIETIES OF STRAWBERRY BEFORE AND AFTER FREEZING
DOI:
https://doi.org/10.31395/2310-0478-2020-1-98-102Keywords:
strawberries, freezing, low-temperature storage, semi-finished product, the biologically active substance, smoothiesAbstract
The article provides composition of ten most common economic-botanical varieties of strawberries (Alba, Albion, Ducat, Kama, Cardinal, Clary, Corona, Mara de Bois, Elsanta, Marmalade) at the beginning, in the middle and at the end of the fruiting period was studied. It is found that the amount of sugars is 4,7...6,8%, soluble solids – 6,2...8,8%, catechins – 70,1...99,0%, anthocyanins – 69,6...97,2%. It is determined that high nutritional value of strawberries is due to the significant amount of vitamin C (35,2...62,0 mg/100 g).Based on the obtained results, it is proved that middle-early varieties of Ducat and Crown are most suitable for obtaining the specified quality indicators in the semi-finished product. This happens due to the fact that Ducat and Crown varieties are characterized by the smallest fluctuations in the obtained indices within the variety: by mass fraction of soluble solids – 8,8…9,1% and 8,7…9,0%, sugars – 6, 8…7,1% and 5,0…5,3%, vitamin C content – 62,0…62,7 mg/100 g and 59,0…60,0 mg/100 g, catechins – 99,0…99,5 mg/100 g and 84,5…84,9 mg/100 g, anthocyanins – 97,2… 98,7 mg /100 g and 95,7…96,1 mg/ 100 g, respectively.It is proved that changes in the properties of strawberries under the influence of low temperatures determine feasibility of a certain variety to freeze. After freezing and low temperature storage, the highest loss of juice (15,1…6,9%) was observed in Alba, Marmeladna and Mara de Bois varieties. The lowest juice loss (3,1…5,1%) was in Ducat, Cardinal and Albion varieties. A high content of vitamin C after defrostation was noted in the Dukat variety (56,7 mg/100 g). Losses of catechins amounted 2...15% depending on the variety, with minor changes in the content of catechins observed in the varieties Elsanta, Cardinal, Kama, Ducat, Albion, the maximum - in the varieties Marmeladna, Mara de Bois, Clary. In berries of Ducat, Cardinal, Crown, Marmalade, Elsanta varieties, anthocyanin conservation was observed at 94,5…97,8% of the initial amount. It is established that a variety of Ducat strawberries is most suitable for freezing and fully retains its commercial qualities during freezing, low temperature storage and defrosting. The urgency of expanding the range of frozen products is confirmed by the desire of consumers, since most of them are interested in the emergence of natural, safe and environmentally friendly products after processing of fruit and berries with high organoleptic and nutritional properties.
References
Sokolova E., Aksenova E., Piliugina I. Investigation of properties of semi-finished products for smoothies during low-temperature storage // Технологічний аудит та резерви виробництва. 2018. № 3/3 (41). Р. 45–50.
Погожих М. І., Пак А. О. Енергоефективні способи переробки харчової сировини: сушіння плодово-ягідної сировини. Х.: ХДУХТ, 2015. 159 с.
Колобов С. В., Памбухчиянц О.В. Товароведение и экспертиза плодов и овощей. М.: Издательство-торговая компания «Дашков и К›», 2012. 400 с.
Заморська І. Л. Вплив температури на якість ягід суниці під час зберігання // Холодильна техніка і технологія. 2008. № 4. С. 59–62.
Odarchenko D., Odarchenko А., Sokolova Ye., Mikhailik V. Cryoscopic and microbiological study of the semi-finished product for making a smoothie drink // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2018. Vol. 2, № 11 (92). Р. 65–70.
Пристрій для визначення кількості вільної та зв›язаної вологи при температурах, близьких до температури рідкого азоту: патент на корисну модель 13953 Україна, A23L 1/00. / Одарченко А. М., Одарченко Д. М., Погожих М. І.; заявник та патентовласник ХДУХТ (Україна). – № 200511091; заявл. 23.11.2005 ; опубл. 17.04.2006, Бюл. № 4. 4 с.
ГОСТ 28562-90 Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ ИПК Издательство стандартов. Введен в действие 01.07.1991; Взамен части ГОСТ 8756.2-82 в части разд. 4; Дата издания 25.06.2010. М.: 12 с.
Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначення цукрів: ДСТУ 4954-2008. Чинний від 2008.03.29. К.: Держспоживстандарт, 2009. 22 с.
ГОСТ 24556-89. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения витамина С. Введен в действие 01.01.1990; Взамен ГОСТ 24556- 81; Дата издания 01.04.2003; 11 с.
ГОСТ ISO 750-2013. Продукты переработки фруктов и овощей. Определение титруемой кислотности. Введен в действие 01.07.2015. М.: Стандартинформ, 2018, 12 с.
Самородова-Бианки Т. Б., Стрельцина С. А. Методики исследования биологически активних веществ плодов: метод. пособие. Л.: Колос, 1979. 42 с.
Силаєва А. М., Походня М. М. Вегетативна продуктивність сортів суниці різного строку достигання // Вісник Львівського НАУ. 2011. Вип. 15. С. 357–362.
Походня М. М., Шеренговий П. З. Ознаки сортів суниці // Біоресурси і природокористування. 2013. Том 5, №1–2. С. 72–78.
Причко Т. Г., Германова М. Г. Изменение качества ягод земляники при замораживании и хранении // Сельскохозяйственная биология. 2014. № 5. С. 1–8.