SOWING PROPERTIES OF SUGAR SORGHUM GRAIN DEPENDING ON VARIETY, STORAGE DURATION AND TREATMENT BY GROWTH REGULATORS

Authors

  • V. V. Liubych Uman National University of Horticulture
  • V. I. Voitovska Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet
  • N. M. Klymovych Uman National University of Horticulture
  • S. O. Tretiakova Uman National University of Horticulture

DOI:

https://doi.org/10.31395/2310-0478-2020-1-30-35

Keywords:

laboratory germination, germination energy, sugar sorghum, variety, storage duration, growth regulator

Abstract

The article presents the study results of sowing properties formation (laboratory germination, germination energy) of sugar sorghum grain depending on the variety, storage duration and processing by growth regulators (Azotophyt, Emistim C, Poteitin, Organic balance, Growth concentrate, BTU Biocomplex, Biohumus). It is established that the sowing properties of sugar sorghum of the studied varieties are low even for short storage. The highest laboratory germination was found in grains of 1–2 years of storage, irrespective of variety and treatment. Laboratory germination after 1 year of storage is 80– 81 %. With the extention of storage period, this indicator decreased significantly. Provided that Medovyi variety grain was not treated, laboratory germination decreased to 27 % or by 67 % after 10 years compared to the first year of storage; Nectarnyi variety – up to 25 % or by 69 %; Sylosnyi 42 variety – up to 22 % or by 73 %. After one year of storage, germination energy of Honey variety was 67 %, Nectarnyi variety – 62 % and Sylosnyi 42 variety – 61 %. It should be noted that after the second and third year of storage, germination energy decreased only by 6–10 % compared to the first year. However, storage period extension provoked germination energy to decline significantly. This indicator was the lowest after ten years of storage – 13–21 % or by 68–79 % compared to the first year.Laboratory germination is most influenced by the use of growth regulators such as Biohumus, BTU Biocomplex and Emistim C. The use of these preparations increases it up to 81–86 %. Laboratory germination of ≥ 50 % is ensured by the storage of sugar sorghum grain for six years, regardless of treatment. Emistim C most enhances laboratory germination after prolonged grain storage – 37–45 % versus 22–27 % in the untreated version. The energy of sorghum grain germination is low - 61- 67 %, depending on the variety without grain treatment. The greatest influence on grain germination has the use of Growth Concentrate, BTU Biocomplex and Biohumus preparations on grain after three-year-storage.It is optimal for the production of sugar sorghum seeds to use Medovyi variety, which has the highest sowing properties with grain treatment by Emistim C growth regulator. Laboratory germination is 45–85 %, germination energy – 15–69 % depending on the duration of storage.

References

Каражбей Г. М. Стан і перспективи сорго зернового в Україні. Селекція і насінництва. 2012. Вип. 101. С. 150–155.

Любич В. В. Білково-протеїназний комплекс зерна різних видів, сортів і ліній пшениць. Збірник наукових праць Уманського НУС. 2019. Вип. 94. С. 83–100.

Заєць С. О., Пілярська О. О., Фундират К. С., Шкода О. А. Оцінка посівних та технологічних показників насіння сортів тритикале озимого залежно від обробки мікродобривами. Зрошуване землеробство. 2019. Вип. 72. С. 77–83.

ДСТУ 2240–93. Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови. [Чинний від 1994-07-01]. Вид. офіц. Київ: Держстандарт України, 1994. 73 с.

Карпенко В. П., Новікова Т. П., Притуляк Р. М. Формування симбіотичного апарату сочевиці за дії біологічних препаратів. Вісник Уманського НУС. 2018. №2. С. 39–43.

Карпенко В. П., Коробко О. О. Продуктивність нуту за впливу гербіциду і біологічних препаратів. Вісник Уманського НУС. 2018. №2. С. 64–67.

Карпенко В. П., Шутко С. С. Ферментативна активність рослин соризу за використання гербіциду і регулятора росту рослин. Вісник Уманського НУС. 2018. №2. С. 68–72.

Карпенко В. П., Павлишин С. В. Пігментна система пшениці полби звичайної за використання гербіциду Пріма форте 195 і регулятора росту рослин Вуксал Біо Vita. Вісник Уманського НУС. 2018. №1. С. 100–103.

Шевчук В. В., Дідур І. М. Дія регуляторів росту рослин на морфогенез проростків і лабораторну схожість насіння гороху озимого сорту НС Мороз. Вісник Уманського НУС. 2019. №2. С. 48–53.

Oluwatoyin O. Sweet Sorghum and Nitrogen Fertilizer Application – A Review. Journal of Agricultural Science. 2017. Vol. 2. P. 28–35.

Almodares A., Usofzadeh M., Daneshvar M., Effect of nitrogen and ethephon on growth parameters, carbohydrate contents and bioethanol production from sweet Sorghum. Sugar Technology.2013. Vol. 15. Р. 300–304.

Regassa T. H., Wortmann C. S. Sweet sorghum as a bioenergy crop: Literature review. Biomass and Bioenergy. 2014. Vol. 64. Р. 348–355.

Whitfield M. B., Chinn M. S., Veal M. W. Processing of materials derived from sweet sorghum for bio-based products. Industrial Crops and Products. 2012. Vol. 37. Р. 362–375.

Litun P., Kirichenko V., Petrenkova V., Kolomatska V. Systematic analysis in field crop selection. Kharkiv: Margha LTD, 2009. 351 p.

Published

2023-05-03