THE INFLUENCE OF THE TERMINATION OF EXTRACTION IN THE WATER-SALT SOLUTION OF MUSHROOMS ON THE CONCENTRATION IN ZINC AND COPPER

Authors

  • O. Vradiy Vinnytsia National Agrarian University

DOI:

https://doi.org/10.31395/2310-0478-2019-2-75-78

Keywords:

trace elements, mushrooms, concentration, zinc, copper, water-salt solution

Abstract

The infl uence of different term of soaking mushrooms in the water-salt solution on concentration of zinc and copper in them is investigated. It is established that the concentration of zinc in mushrooms decreases from 1,59 to 1,85 times when soaking them in the water at a temperature of 22-24°C for 2 hours. It decreases from 1,2 to 1,63 times when soaking mushrooms in the salted water for 2 hours; from 1,23 to 1,48 times when soaking them in the salted water for 4 hours; and from 1,16 to 1,29 times when soaking mushrooms in the salted water for 6 hours. The concentration of copper in mushrooms decreases from 3,0 to 3,7 times when soaking them in the water at a temperature of 22-24°C for 2 hours. It decreases from 2,0 to 2,64 times when soaking mushrooms in the salted water for 2 hours; from 1,34 to 2,15 times when soaking them in the salted water for 4 hours; and from 1,5 to 1,73 times when soaking mushrooms in the salted water for 6 hours.

References

Дубініна А.А., Овчиннікова І.Ф., Петрів В.О. Визначення вмісту важких металів у виноградному вині «Кагор» вітчизняного виробництва. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2012. Вип.1. С. 224-229.

Дубініна А. А. та ін. Товарознавчі аспекти підвищення безпеки харчових продуктів : монографія. Харків : ХДУХТ, 2005. 176 с.

Мінєнко Г.М., Шевирьова Г.Г.Стан лісових екосистем в умовах антитерористичної операції на сході України. Всеукраїнська науково- практична конференція «Відтворимо ліси разом». Збірник тез / за заг. ред. д. п. н., професора В. В. Вербицького Київ: «НЕНЦ», 2017. С. 35–38.

Мартинчук І.В. Сучасний стан забруднення радіонуклідами лісових екосистем України. Збалансоване природокористування. №2. 2014. С.88-94.

В.П. Ворон Наукові основи діагностики антропогенного пошкодження лісових екосистем. Лісовий журнал. №1. 2011. С. 24-28.

Врадій О.І. Моніторинг забруднення важкими металами лісових ягід в умовах Лісостепу Правобережного України. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Сільське господарство та лісівництво. 2018. Вип. 9. С. 178-186.

Разанов С.Ф., Врадій О.І. Оцінка інтенсивності забруднення їстівних грибів важкими металами в умовах Лісостепу Правобережного України. Збалансоване природокористування. № 1. 2019. С. 57-65.

Кондратюк С.Є., Геллер О.Л. Метали і людський організм. Металознавство та обробка металів. №3. 2011. С. 57-64.

Архіпова Г.І., Мудрак Т.О., Завертана Д.В. Вплив надлишкового вмісту важких металів у питній воді на організм людини. Вісник НАУ. №1. 2010. С. 232-235.

Кучерявий В.П. Екологія: підручник. Львів : Світ, 2001. 500 с.

Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах. Державні гігієнічні правила і норми. № 368. ДР- 2013 [Чинний від 2013-05-13]. Київ. 2013. 10 с.

Published

2023-05-03