INFLUENCE OF DOSES AND RELATIONSHIP BASED ON ON YIELDAND QUALITY OF GRAIN WHEAT

Authors

  • H. M. Hospogarenko Uman National University of Horticulture
  • O. D. Cherno Uman National University of Horticulture
  • V. P. Boyko Uman National University of Horticulture
  • O. Y. Stasinevych Uman National University of Horticulture

Keywords:

winter wheat, mineral fertilizers, yield, nature of grain, weight per 1000 grains, protein, gluten

Abstract

The results of research of influence of long-term application of different doses and ratios of fertilizers on podzolized chernozem in field crop rotation in the conditions of the Right Bank Forest-steppe Ukraine on the yield and quality of winter wheat, the predecessor of which was soybean. It was determined that due to different doses, ratios and types of fertilizers it is possible to increase the yield of culture by 31-96 %.The highest quality indicators ensured the use of mineral fertilizers with a dose of N150P30K40 per 1 ha of crop rotation - 13,5 % protein and 28,4 % gluten (group A 2 of the class of quality group). With the increase of doses of phosphorus and potassium fertilizers twice the content of protein and gluten has not significantly increased. It that in areas where fertilizers were not introduced, the grain corresponded to the 6th grade, only nitric fertilizers with a dose of N150 and their application on the phosphoric-potassium background ensured the production of grain of grade 2 quality.It was established that the density of the connection due to the correlation coefficient between the weight of 1000 grains and the grain was weak (r = 0,19), but between the weight of 1000 grains and the yield - moderate (r = 0,41), between the content of protein and gluten - strong (r = 0,76).According to a generalized quality indicator, winter wheat grain of the best quality was formed in the experiment variant with the introduction of N150P60K40, and on average per 1 ha of field crop rotation - N110P60K40.

References

Формування якості зерна пшениці озимої залежно від системи удобрення за різних погодних умов [Попов С. І., Фурсова Г. К., Авраменко С. В., Леонов О. Ю. ]. Вісник ЦНЗ АПВ Харківської області. 2014. Випуск 17. С. 50-59.

Господаренко Г. М., Черно О. Д. Урожайність пшениці озимої після різних попередників на фоні тривалого застосування добрив у сівозміні. Міжвід. темат. наук. зб. «Землеробство». 2015. Вип. 1. С. 28-31.

Павлов А. Н., Воллейдт Л. П. Повышение качества зерна озимой пшеницы посредством поздних азотных підкормок. Некорневая подкормка пшеницы. Москва. Колос, 1978. С. 59-64.

Черно О.Д. Фізичні та біохімічні показники якості зерна пшениці озимої за тривалого удобрення. Міжвід. темат. наук. зб. «Землеробство». 2015. Вип. 1. С. 98-102.

Кулешов О. О. Урожайність і якість зерна сортів озимої пшениці залежно від попердників і строків сівби у південно-східній частині степової зони. Бюл. Ін-ту зерн. госп-ва. Дніпропетровськ, 2008. № 33/34. С. 92-95.

Сортова специфіка вияву показників якості зерна озимої пшениці у зв'язку з умовами вирощування. [Панченко І. А., Юрченко П. Х., Костромітін В. М., Циганко В. А.]. Селекція і насінництво : міжвід. темат. наук. зб. Харків, 1993. Вип. 75. С. 28-31.

Рибалка О. І., Соколов В. М., Червоніс М. В. Якість урожаю зерна озимої пшениці 2006 року. Хранение и переработка зерна. 2006. №8. С. 16-20.

Довідник з вирощування озимої пшениці. В. Г. Влох, М. Я. Бомба, В.В. Лихочвор та ін. Львів: Українські технології, 1998. С. 54-56.

Лебідь Є.М., Черенков А. В., Солодушко М. М. та ін. Особливості вирощування озимої пшениці у Степу України. Наук.-техн. бюл. МІП. 2008. Вип. 8. С. 335-344.

Рибалка О. І. Сортові особливості зерна як фактор стабільності якості. Хранение и переработка зерна. 2006. №5. С. 34-48.

Шевченко О. І., Турченюк Л. О. Стабільність якості зерна: фактор погодних особливостей чи невідповідність технологій. Наук.-техн. бюл. Миронівського інституту пшениці. 2008. Вип. 8. С. 371-387.

Крамарьов С. М., Жемела Г. П., Шакалій С. М. Продуктивність та якість зерна пшениці м'якої озимої залежно від мінерального живлення в умовах Лівобережного Лісостепу України. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України. 2014. №6. С. 61-67.

Балюк С., Заришняк А., Лісовий М. Підтягнути якість зерна. "The Ukrainian Farmer", 17. 05. 2017 р. http://www.agrotimes.net/journals/article/pidtyagnuti-yakist-zerna.

Рибалка О. І., Моргун Б. В., Починок В. М. Сучасні дослідження якості зерна пшениці у світі: генетика, біотехнологія та харчова цінність запасних білків. Физиология и биохимия культурных растений. 2012. Т. 44. №1. С. 3-22.

ДСТУ 4117:2007. Зерно та продукти його переробки. Визначення показників якості методом інфрачервоної спектроскопії. [Чинний від 2007- 08-01]. К.: Держспоживстандарт України, 2007. 4 с. (Національний стандарт України).

ДСТУ 4138-2002. Національний стандарт України. Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості. [Чинний від 2004-01-01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2003. 173 с. (Держспо- живстандарт України).

ДСТУ 4233:2003. Зернові культури. Визначання об'ємної щільності, так званої «маси на гектолітр» (Контрольний метод) (^О 7971:1986, MOD). [Чинний від 2005-07-01]. Київ: Держспоживстандарт України 2006. 10 с. (Національний стандарт України).

Published

2023-05-03