ВПЛИВ ПОПЕРЕДНЬОЇ ОБРОБКИ ЯГІД СУНИЦІ РОЗЧИНОМ ХІТОЗАНУ НА ТРИВАЛІСТЬ ЗБЕРІГАННЯ ТА ВИХІД ТОВАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ

Автор(и)

  • А.Г. Благополучна Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини
  • Н.О. Ляховська Уманський національний університет садівництва

DOI:

https://doi.org/10.31395/2310-0478-2021-2-42-44

Ключові слова:

суниця садова, хітозан, післязбиральна обробка, їстівні покриття, зберігання

Анотація

Ягоди суниці мають короткий термін зберігання, що обумовлено тонкими покривними тканинами, завдяки чому легко втрачають свою масу. Після збору урожаю у ягодах суниці продовжуються газообмінні процеси під час яких випаровується волога із клітин, що суттєво впливає на вихід товарної продукції.Попереднє оброблення ягідної продукції полісахаридами дозволяє подовжити термін зберігання та уповільнити обмінні процеси. Хітозан – полісахарид, який володіє антибактеріальними властивостями.Метою даної роботи було дослідження впливу попередньої обробки розчином хітозану ягід суниці на тривалість зберігання та вихід товарної продукції.Для досягнення мети ягоди суниці після збору обробляли розчином хітозану 0,1%; 0,3% та 0,5% концентрації та зберігали у холодильній камері за температури 0±2 ◦С протягом 15 днів. Не оброблені ягоди використовували як контроль. Всі експериментальні дослідження виконувалися в трикратному повторенні. Результати дослідження показали, що попередня обробка ягід суниці розчином хітозану дозволяє суттєво зменшити втрати маси. У зразках, які були оброблені розчином хітозану 0,5% концентрації втрати маси були найменшими і становили 5,5 % на кінець зберігання, що на 4,5 % менше від контрольного зразка.

Посилання

Alvarez-Suarez J. M., Mazzoni L., Forbes-Hernandez T. Y. et. al. The effects of pre-harvest and post-harvest factors on the nutritional quality of strawberry fruits: A review // Journal of Berry Research. 2014. № 4(1) P. 1-10

Guo M., Yadav M. P., Jin T. Z. Antimicrobial edible coatings and films from micro-emulsions and their food applications // International journal of food microbiology. 2017. № 263. P. 9-16.

Lozano-Navarro J. I., Díaz-Zavala N. P., Velasco-Santos C., et. al. Antimicrobial, optical and mechanical properties of chitosan–starch films with natural extracts // International journal of molecular sciences. 2017. № 18 (5). P. 997.

Yuan G., Chen X., Li D. Chitosan films and coatings containing essential oils: The antioxidant and antimicrobial activity, and application in food systems // Food Research International. 2016. № 89. P. 117-128.

Asghari M. A., Mostofi Y. Effect of cumin essential oil on postharvest decay and some quality factors of strawberry // Journal of Medicinal Plants/ 2009. Vol. 8. № 31. P. 25-43.

Amal S. H. A., El-Mogy M. M., Aboul-Anean H. E. et. al. Improving strawberry fruit storability by edible coating as a carrier of thymol or calcium chloride // Journal of Horticultural Science and Ornamental Plants. 2010. № 2 (3). P. 88-97.

Badawy M. E., Rabea E. I. A biopolymer chitosan and its derivatives as promising antimicrobial agents against plant pathogens and their applications in crop protection // International Journal of Carbohydrate Chemistry, 2011.

Raafat D., Sahl H. G. Chitosan and its antimicrobial potential–a critical literature survey // Microbial biotechnology. 2009. № 2(2). P. 186-201.

Orzali L., Corsi B., Forni C., Riccioni L. Chitosan in agriculture: a new challenge for managing plant disease // Biological activities and application of marine polysaccharides. 2017. P.17-36.

Wiącek A. E., Gozdecka A., Jurak M. Physicochemical characteristics of chitosan–TiO2 biomaterial. 1. Stability and swelling properties // Industrial & Engineering Chemistry Research. 2018. № 57(6) P. 1859-1870.

Romanazzi G., Feliziani E. Use of chitosan to control postharvest decay of temperate fruit: effectiveness and mechanisms of action // In Chitosan in the preservation of agricultural commodities. 2016. P. 155-177.

Feliziani E., Landi L., Romanazzi G. Preharvest treatments with chitosan and other alternatives to conventional fungicides to control postharvest decay of strawberry // Carbohydrate polymers. 2015. № 132. P. 111-117.

Radev, R., Pashova, S. Application of Edible Films and Coatings for Fresh Fruit and Vegetables // Quality-Access to Success. 2020. № 21. P.177.

Perdones Á., Escriche I., Chiralt A., Vargas M. Effect of chitosan–lemon essential oil coatings on volatile profile of strawberries during storage // Food chemistry. 2016. № 197. P. 979-986.

Ventura-Aguilar R. I., Bautista-Baños S., Flores-García G., Zavaleta-Avejar L. Impact of chitosan based edible coatings functionalized with natural compounds on Colletotrichum fragariae development and the quality of strawberries // Food chemistry. 2018. № 262. P. 142-149.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03