ВИРОБНИЧО-БІОЛОГІЧНА ОЦІНКА ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ ГІБРИДІВ ПОМІДОРА
DOI:
https://doi.org/10.31395/2310-0478-2021-1-34-39Ключові слова:
помідор, гібрид, динаміка урожаю, маса плоду, урожайність, якістьАнотація
Сортимент овочевих рослин сприяє збільшенню різноманітності та виробництва вітчизняної овочевої продукції, зокрема, помідора. У статті розглянуто і доведено результатами досліджень, що гібрид суттєво впливає на формування врожайності помідора і може мінімізувати негативний вплив факторів навколишнього середовища.Експериментальні дослідження проводили у 2013-2017 рр. на дослідному полі Уманського НУС. Досліджували гібриди української селекції. Порівняння кількості генеративних органів рослин показало, що упродовж періоду вегетації більшу кількість квіток і плодів на кисті утворювалася на рослинах гібридів 31-13 і 31-12 F1 – 9,3 шт./китицю, і плодів – 5,9 шт./ китицю.Найбільшу масу мали плоди гібриду 31-13 F1 – 160 г. Дещо меншою масою плодів відзначалися гібриди Незабудка F1, 32- 13 F1 і 20-12 F1, маса яких була у межах 129–139 г та істотно перевищувала контроль. Найменшою маса плодів відмічена у гібриду 31-12 F1 – 119 г.Надходження врожаю розпочиналось з середини липня до кінця вересня. Надходження врожаю було рівномірним і не залежало від гібриду, а від погодних умов. Вищою врожайністю відзначилися гібриди 31-12 F1, 31-13 F1 і 20-12 F1 – 39,1−48,8 т/га з найменшим значенням у гібриду Княжич F1. Врожай гібридів Незабудка F1, 31-12 F1 і 31-13 F1 був найбільшим і перевищував контроль на 9,1−9,7 т/га. Урожайність гібриду 31-12 F1 була найвищою – 48,8 т/га і перевищувала контроль на 9,7 т/га.Вихід стандартної продукції у перерахунку до загальної кількості врожаю у гібридів досить високий і у гібридів Княжич F1 і Незабудка F1 був на рівні 95,5 %, 32-13 F1 і 20-12 F1 – 95,8–94,9 %. Найбільший показник мали плоди гібридів 31-12 F1 і 31-13 F1 –97,7 і 98,9 %, що істотно переважало контроль.Проведені дослідження на хімічний склад плодів показали, що гібриди помідора та погодні умови їх вирощування суттєво впливали на якість одержаної продукції і за отриманими даними вміст сухої розчинної речовини у плодах досліджуваних гібридів помідора був на рівні 5,5–5,9 %. Найбільший вміст показника мали плоди гібридів 32-13 F1 і 20-12 F1 – 5,8–5,9 %. За вмістом цукрів у плодах вирізнялися гібриди помідора 32-13 F1 і 20-12 F1, у яких вміст цукрів досягав найвищих показників і становив відповідно 3,22 і 2,91 %. Вміст аскорбінової кислоти найвищим був у гібридів 32-13 F1 і 20-12 F1 – 27,9 мг/100 г.Важливим показником смакових якостей помідора є вміст титрованих кислот у перерахунку на яблучну. Найменшу кислотність мали плоди гібриду Княжич F1 – 0,52 %. Інші сорти переважали за кислотністю контроль на 0,03–0,08 %.Найбільшу кислотність мали плоди гібриду Незабудка F1 – 0,63 %.
Посилання
Быховец А. И. Универсальная энциклопедия ого- родника. Минск: Махаон, 2000. 512 с.
Помідор. Ботанічна характеристика. Аграрний сектор України, 2012. С. 28–30.
Гаврыш С. Ф. Томаты. М.: Вече, 2005. 160 с.
Веронин А. Н. Большая книга огородника. Минск:Харвест, АСТ, 2011. 448с.
Жук О. Я., Сиворакша О. А. Вплив місця розташування плодів у китиці на вихід та якість помідора. Збірник наукових праць НАУ. 2002. 281 с.
Болотских А. Выращивание томата. Настоящий хозяин. 2011. № 1. С. 16–20.
Овочівництво. Практикум [Лихацький В. І., Улянич О. І., Гордій М. В., Ковтунюк З. І. та ін.]. Під ред. В. І. Лихацького. Вінниця: Нова книга, 2012. 452 с.
Яковенко К. І. Сучасні технології в овочівництві. Харків: ІОБ УААН, 2007. 128 с.
Кравченко В. А., Приліпко О. В. Помідор. Селекція. Насінництво. Технології. К.: Аграрна наука, 2007. 405 с.
Гіль Л. С., Пашковський А. І., Сулима Л. Т. Сучасні технології овочівництва закритого і відкритого ґрунту. Вінниця: Нова книга, 2008. Ч. 2. 391 с.
Подпрятов Г. І., Сич З. Д., Барабаш О. Ю. Короткий енциклопедичний словник з овочівництва. К.: ННЦ ІДЕ, 2006. 300 с.
Сидякіна О.В., Шангар О.С. Продуктивність гібридів помідора в умовах краплинного зрошення Півдня України. Вісник Уманського НУС. №2. 2014. С. 27–31.