ДОСЛІДЖЕННЯ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ РІЗНИХ СОРТІВ ПОЛУНИЦІ ДО ТА ПІСЛЯ ЗАМОРОЖУВАННЯ

Автор(и)

  • Д. М. Одарченко Харківський державний університет харчування та торгівлі
  • Є. Б. Соколова Харківський державний університет харчування та торгівлі
  • Н. С. Ковалевська Харківський державний університет харчування та торгівлі

DOI:

https://doi.org/10.31395/2310-0478-2020-1-98-102

Ключові слова:

полуниця, заморожування, низькотемпературне зберігання, напівфабрикат, біологічно активні речовини, смузі

Анотація

У статті наведено дослідження хімічного складу десяти найпоширеніших господарсько-ботанічних сортів полуниці (Альба, Альбіон, Дукат, Кама, Кардинал, Клері, Корона, Мара де буа, Ельсанта, Мармеладна) на початку, у середині та наприкінці періоду плодоношення. На підставі отриманих результатів доведено, що найбільш придатними для отримання заданих показників якості у складі напівфабрикату є середньоранні сорти Дукат та Корона. Це пов’язано з тим, що сорти Дукат та Корона характеризуються найменшими коливаннями в отриманих показниках всередині сорту: за масовою часткою сухих розчинних речовин – 8,8…9,1% та 8,7…9,0%, цукрів – 6,8…7,1% та 5,0…5,3%, вмістом вітаміну С – 62,0…62,7 мг/100 г та 59,0…60,0 мг/100 г, катехінів – 99,0…99,5 мг/100 г та 84,5…84,9 мг/100 г, антоціанів – 97,2…98,7 мг/100 г та 95,7…96,1 мг/100 г відповідно.Доведено, що за змінами властивостей полуниці під час дії низьких температур визначається придатність певного сорту до заморожування. Встановлено, що сорт полуниці Дукат найбільше підходить до заморожування та найбільш повно зберігає свої товарні якості під час заморожування, низькотемпературного зберігання та дефростації.

Посилання

Sokolova E., Aksenova E., Piliugina I. Investigation of properties of semi-finished products for smoothies during low-temperature storage // Технологічний аудит та резерви виробництва. 2018. № 3/3 (41). Р. 45–50.

Погожих М. І., Пак А. О. Енергоефективні способи переробки харчової сировини: сушіння плодово-ягідної сировини. Х.: ХДУХТ, 2015. 159 с.

Колобов С. В., Памбухчиянц О.В. Товароведение и экспертиза плодов и овощей. М.: Издательство-торговая компания «Дашков и К›», 2012. 400 с.

Заморська І. Л. Вплив температури на якість ягід суниці під час зберігання // Холодильна техніка і технологія. 2008. № 4. С. 59–62.

Odarchenko D., Odarchenko А., Sokolova Ye., Mikhailik V. Cryoscopic and microbiological study of the semi-finished product for making a smoothie drink // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2018. Vol. 2, № 11 (92). Р. 65–70.

Пристрій для визначення кількості вільної та зв›язаної вологи при температурах, близьких до температури рідкого азоту: патент на корисну модель 13953 Україна, A23L 1/00. / Одарченко А. М., Одарченко Д. М., Погожих М. І.; заявник та патентовласник ХДУХТ (Україна). – № 200511091; заявл. 23.11.2005 ; опубл. 17.04.2006, Бюл. № 4. 4 с.

ГОСТ 28562-90 Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ ИПК Издательство стандартов. Введен в действие 01.07.1991; Взамен части ГОСТ 8756.2-82 в части разд. 4; Дата издания 25.06.2010. М.: 12 с.

Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначення цукрів: ДСТУ 4954-2008. Чинний від 2008.03.29. К.: Держспоживстандарт, 2009. 22 с.

ГОСТ 24556-89. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения витамина С. Введен в действие 01.01.1990; Взамен ГОСТ 24556- 81; Дата издания 01.04.2003; 11 с.

ГОСТ ISO 750-2013. Продукты переработки фруктов и овощей. Определение титруемой кислотности. Введен в действие 01.07.2015. М.: Стандартинформ, 2018, 12 с.

Самородова-Бианки Т. Б., Стрельцина С. А. Методики исследования биологически активних веществ плодов: метод. пособие. Л.: Колос, 1979. 42 с.

Силаєва А. М., Походня М. М. Вегетативна продуктивність сортів суниці різного строку достигання // Вісник Львівського НАУ. 2011. Вип. 15. С. 357–362.

Походня М. М., Шеренговий П. З. Ознаки сортів суниці // Біоресурси і природокористування. 2013. Том 5, №1–2. С. 72–78.

Причко Т. Г., Германова М. Г. Изменение качества ягод земляники при замораживании и хранении // Сельскохозяйственная биология. 2014. № 5. С. 1–8.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03