ФОРМУВАННЯ ПОСІВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЗЕРНА СОРГО ЦУКРОВОГО ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТУ, ТРИВАЛОСТІ ЗБЕРІГАННЯ ТА ОБРОБЛЕННЯ РЕГУЛЯТОРАМИ РОСТУ

Автор(и)

  • В. В. Любич Уманський національний університет садівництва
  • В. І. Войтовська Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН
  • Н. М. Климович Уманський національний університет садівництва
  • С. О. Третьякова Уманський національний університет садівництва

DOI:

https://doi.org/10.31395/2310-0478-2020-1-30-35

Ключові слова:

лабораторна схожість, енергія проростання, сорго цукрове, сорт, тривалість зберігання, регулятор росту

Анотація

У статті наведено результати вивчення формування посівних властивостей (лабораторна схожість, енергія проростання) зерна сорго цукрового залежно від сорту, тривалості зберігання та оброблення регуляторами росту (Азотофіт, Емістим С, Потейтін, Органік-баланс, Рост-концентрат, Біокомплекс БТУ, Біогумус). Встановлено, що посівні властивості зерна досліджених сортів сорго цукрового низькі навіть за нетривалого зберігання. Найвищу лабораторну схожість мали зернівки 1–2-річного зберігання незалежно від сорту та оброблення препаратами. Лабораторна схожість після річного зберігання становить 80–81 %. З продовженням тривалості зберігання цей показник істотно знижується. У необробленого зерна сорту Медовий лабораторна схожість знижувалась до 27 % або на 67 % після 10-річного порівняно з однорічним зберіганням. У сорту Нектарний вона знижувалась до 25 % або на 69 %, у сорту Силосний 42 – до 22 %, або на 73 %. Після річного зберігання енергія проростання становила 67 % у сорту Медовий, 62 – у сорту Нектарний та 61 % – у сорту Силосний 42. Слід зазначити, що після 2- та 3-річного зберігання енергія проростання знижувалась лише на 6–10 % порівняно з першим роком. Проте з підвищенням тривалості зберігання енергія проростання істотно знижувалась.Найнижчим цей показник був після 10-го року зберігання – 13–21 % або на 68–79 % меншим порівняно з однорічним.Найбільше на лабораторну схожість впливає застосування регуляторів росту Біогумус, Біокомплекс-БТУ та Емістим С.Застосування цих препаратів підвищує її до 81–86 %. Лабораторну схожість ≥ 50 % забезпечує зберігання зерна сорго цукрового впродовж шести років незалежно від оброблення препаратами. Препарат Емістим С найбільше підвищує лабораторну схожість після тривалого зберігання зерна – на 37–45 % проти 22–27 % у варіанті без оброблення. Енергія проростання зерна сорго цукрового низька – 61–67 % залежно від сорту без оброблення зерна. Найбільше підвищує його застосування препаратів Рост-концентрат, Біокомплекс-БТУ та Біогумус на зерні після трирічного зберігання.Оптимально для виробництва насіння сорго цукрового використовувати сорт Медовий, який має найвищі посівні властивості з обробленням зерна регулятором росту Емістим С. При цьому лабораторна схожість становить 45–85 %, енергія проростання – 15–69 % залежно від тривалості зберігання.

Посилання

Каражбей Г. М. Стан і перспективи сорго зернового в Україні. Селекція і насінництва. 2012. Вип. 101. С. 150–155.

Любич В. В. Білково-протеїназний комплекс зерна різних видів, сортів і ліній пшениць. Збірник наукових праць Уманського НУС. 2019. Вип. 94. С. 83–100.

Заєць С. О., Пілярська О. О., Фундират К. С., Шкода О. А. Оцінка посівних та технологічних показників насіння сортів тритикале озимого залежно від обробки мікродобривами. Зрошуване землеробство. 2019. Вип. 72. С. 77–83.

ДСТУ 2240–93. Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови. [Чинний від 1994-07-01]. Вид. офіц. Київ: Держстандарт України, 1994. 73 с.

Карпенко В. П., Новікова Т. П., Притуляк Р. М. Формування симбіотичного апарату сочевиці за дії біологічних препаратів. Вісник Уманського НУС. 2018. №2. С. 39–43.

Карпенко В. П., Коробко О. О. Продуктивність нуту за впливу гербіциду і біологічних препаратів. Вісник Уманського НУС. 2018. №2. С. 64–67.

Карпенко В. П., Шутко С. С. Ферментативна активність рослин соризу за використання гербіциду і регулятора росту рослин. Вісник Уманського НУС. 2018. №2. С. 68–72.

Карпенко В. П., Павлишин С. В. Пігментна система пшениці полби звичайної за використання гербіциду Пріма форте 195 і регулятора росту рослин Вуксал Біо Vita. Вісник Уманського НУС. 2018. №1. С. 100–103.

Шевчук В. В., Дідур І. М. Дія регуляторів росту рослин на морфогенез проростків і лабораторну схожість насіння гороху озимого сорту НС Мороз. Вісник Уманського НУС. 2019. №2. С. 48–53.

Oluwatoyin O. Sweet Sorghum and Nitrogen Fertilizer Application – A Review. Journal of Agricultural Science. 2017. Vol. 2. P. 28–35.

Almodares A., Usofzadeh M., Daneshvar M., Effect of nitrogen and ethephon on growth parameters, carbohydrate contents and bioethanol production from sweet Sorghum. Sugar Technology.2013. Vol. 15. Р. 300–304.

Regassa T. H., Wortmann C. S. Sweet sorghum as a bioenergy crop: Literature review. Biomass and Bioenergy. 2014. Vol. 64. Р. 348–355.

Whitfield M. B., Chinn M. S., Veal M. W. Processing of materials derived from sweet sorghum for bio-based products. Industrial Crops and Products. 2012. Vol. 37. Р. 362–375.

Litun P., Kirichenko V., Petrenkova V., Kolomatska V. Systematic analysis in field crop selection. Kharkiv: Margha LTD, 2009. 351 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03