ВПЛИВ ТЕРМІНУ ВИМОЧУВАННЯ У ВОДНО-СОЛЬОВОМУ РОЗЧИНІ ГРИБІВ НА КОНЦЕНТРАЦІЮ В НИХ ЦИНКУ ТА МІДІ

Автор(и)

  • О. І. Врадій Вінницький національний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.31395/2310-0478-2019-2-75-78

Ключові слова:

мікроелементи, гриби, концентрація, цинк, мідь, водно-сольовий розчин

Анотація

Досліджено вплив різного терміну вимочування грибів у водно-сольовому розчині на концентрацію в них цинку та міді. Встановлено, що у грибах концентрація цинку знижується від 1,59 до 1,85 рази за їх вимочування протягом 2-х годин у воді при температурі 22-24 оС, від 1,2 до 1,63 рази – за вимочування грибів протягом 2-х годин у підсоленій воді, від 1,23 до 1,48 рази – за вимочування грибів протягом 4-х годин у підсоленій воді, від 1,16 до 1,29 рази – за вимочування грибів протягом 6-ти годин у підсоленій воді. Концентрація міді у грибах знижується від 3,0 до 3,7 рази за їх вимочування протягом 2-х годин у воді при температурі 22-24 оС, від 2,0 до 2,64 рази – за вимочування грибів протягом 2-х годин у підсоленій воді, від 1,34 до 2,15 рази – за вимочування грибів протягом 4-х годин у підсоленій воді та від 1,5 до 1,73 рази – за вимочування грибів протягом 6-ти годин у підсоленій воді.

Посилання

Дубініна А.А., Овчиннікова І.Ф., Петрів В.О. Визначення вмісту важких металів у виноградному вині «Кагор» вітчизняного виробництва. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2012. Вип.1. С. 224-229.

Дубініна А. А. та ін. Товарознавчі аспекти підвищення безпеки харчових продуктів : монографія. Харків : ХДУХТ, 2005. 176 с.

Мінєнко Г.М., Шевирьова Г.Г.Стан лісових екосистем в умовах антитерористичної операції на сході України. Всеукраїнська науково- практична конференція «Відтворимо ліси разом». Збірник тез / за заг. ред. д. п. н., професора В. В. Вербицького Київ: «НЕНЦ», 2017. С. 35–38.

Мартинчук І.В. Сучасний стан забруднення радіонуклідами лісових екосистем України. Збалансоване природокористування. №2. 2014. С.88-94.

В.П. Ворон Наукові основи діагностики антропогенного пошкодження лісових екосистем. Лісовий журнал. №1. 2011. С. 24-28.

Врадій О.І. Моніторинг забруднення важкими металами лісових ягід в умовах Лісостепу Правобережного України. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Сільське господарство та лісівництво. 2018. Вип. 9. С. 178-186.

Разанов С.Ф., Врадій О.І. Оцінка інтенсивності забруднення їстівних грибів важкими металами в умовах Лісостепу Правобережного України. Збалансоване природокористування. № 1. 2019. С. 57-65.

Кондратюк С.Є., Геллер О.Л. Метали і людський організм. Металознавство та обробка металів. №3. 2011. С. 57-64.

Архіпова Г.І., Мудрак Т.О., Завертана Д.В. Вплив надлишкового вмісту важких металів у питній воді на організм людини. Вісник НАУ. №1. 2010. С. 232-235.

Кучерявий В.П. Екологія: підручник. Львів : Світ, 2001. 500 с.

Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах. Державні гігієнічні правила і норми. № 368. ДР- 2013 [Чинний від 2013-05-13]. Київ. 2013. 10 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03