ОЦІНЮВАННЯ ПЛОДІВ КІВІ ЗАЛЕЖНО ВІД УМОВ ПАКУВАННЯ

Автор(и)

  • О. В. Калашник Полтавська державна аграрна академія
  • С. Е. Мороз Полтавська державна аграрна академія
  • А. П. Кайнаш Полтавська державна аграрна академія
  • А. Б. Бородай ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і тогрівлі»
  • К. Р. Заркуа Полтавська державна аграрна академія

DOI:

https://doi.org/10.31395/2310-0478-2019-2-62-68

Ключові слова:

ківі, оцінювання, якість, зберігання, пакування

Анотація

Cтаття присвячена оцінюванню плодів ківі за різних умов зберігання. Проведено дослідження на початку зберігання та протягом 9 тижнів (з інтервалом в 1 тиждень) в таких пакувальних матеріалах: контейнер (лоток), в якому фрукти транспортувалися; пергамент для пакування цитрусових плодів; целофанова плівка з отворами.За результатами органолептичного дослідження встановлено, що надані на дослідження плоди ківі – доброякісні, неушкоджені, чисті, без ознак гниття й псування, що відповідає вимогам до першого сорту згідно нормативного документу. Здійснено вимірювання важких металів у плодах ківі та встановлено, що їхній вміст в плодах ківі знаходиться в наступних концентраціях, мг / кг: свинець – 0,0319; кадмій – 0,008; мідь – 0,765; цинк – 1,4, що і відповідає чинним нормативним документам.Встановлено, що найменші втрати маси плодів ківі були зафіксовані під час зберігання зразків в пергаменті для пакування цитрусових плодів (8,5%). З’ясовано, що найкраще вітамін С зберігається в дослідних зразках, які упаковані в пергамент для пакування цитрусових плодів (втрати – 43,9%). Найбільші втрати вітаміну С (56,1 %) спостерігаються під час зберігання в контейнері для транспортування ківі.Кількісний і якісний склад мікробіоти плодів ківі свідчить, що показники загального бактеріального забруднення перебувають у дозволених межах, як в упаковці, так і без упакування. Отримані результати досліджень дозволяють рекомендувати для зберігання ківі при температурі 8 °С у пергаменті для пакування цитрусових плодів.

Посилання

Личигина П. Полезные свойства киви [Электронный ресурс] // Стиль жизни. 2017. URL: https://www.elle.ru/stil-zhizni/food/poleznyie-svoystva-kivi/. (дата обращения: 04.09.2019).

Кардаш А., Малышева О. 100 самых полезных продуктов. Москва: Издательство «Манн, Иванов и Фербер», 2014. 228 с. URL: http://www.eco-rus-2012.com/info/books/100_samih_poleznih_produktov.pdf .

Мельнічук О., Чебеняк Т. Актинідія, як природне джерело біологічно активних речовин для створення продуктів оздоровчого та функціонального призначення // ІX Всеукраїнська студентська науково-технічна конференція «Природничі та гуманітарні науки. актуальні питання»: тези / Тернопіль: ТНТУ, 2016. C.215-216. URL: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/16670.

Мельнічук О., Запотічна Т. Актинідія китайська – незвичайний подарунок природи // ІІІ Всеукраїнська студентська науково-технічна конференція «Природничі та гуманітарні науки. актуальні питання»: тези / Тернопіль: ТНТУ, 2010. C. 352-353. URL: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/11536.

Хессайон Д. Библия урожая. Выращиваем. Сохраняем. Готовим. Москва: АСТ: Кладезь, 2014. 256 с. (in Russian).

Рекомендуемые условия хранения овощей и фруктов [Электронный ресурс] // ООО «Инфрост». 2011. URL: http://www.infrost.com.ua/articles/vegetable_storage/storage_temperature.html. (дата обращения: 10.09.2019).

Колтунов В.А., Бєлінська Є.В. Технологія зберігання продовольчих товарів. Київ: Центр учб. л-ри, 2014. 138 с.

Boukouvalas S., Chouliaras V. Factors affecting storage life in kiwifruit // AgroThesis. 2005. № 3 (1). C. 26-32 URL: https://www.researchgate.net/publication/260612672_Factors_affecting_storage_life_in_kiwifruit.

Manolopoulou Н., Papadopoulou P. A study of respiratory and physico-chemical changes of four kiwi fruit cultivars during cool-storage // Food Chemistry. 1998. № 63 (4). C. 529-534 URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/ S030881469800017X.

Some chemical and physical properties at physiological maturity and ripening period of kiwifruit ('Hayward') / R. Cangi and other // African Journal of Biotechnology. 2011. № 10 (27). C.5304-5311 URL: https://www.researchgate. net/publication/289368971_Some_chemical_and_physical_properties_at_ physiological_maturity_and_ripening_period_of_kiwifruit_'Hayward'.

Islam, A., Altuntas, E., Cangi, R., Kaya, C., and Yildiz, A. 2012. Physicochemical and colour properties of organic and conventional kiwifruits as affected by storage periods. International Journal of Food Engineering, Volume 8, Issue 4, Pages 1-6, ISSN (Online) 1556-3758, DOI: 10.1515/1556-3758.2770, September 2012. https://www.researchgate.net/publication/233952162_Islam_A_Altuntas_E_Cangi_R_Kaya_C_and_Yildiz_A_2012_Physicochemical_and_colour_properties_of_organic_and_conventional_kiwifruits_as_affected_by_storage_periods_International_Journal_of_Food_Engineerin

A Review of Production and Processing of Kiwifruit / I. Guroo and other // Journal of Food Processing & Technology. 2017. № 8 (10). C.2-6 URL: https:// www.longdom.org/open-access/a-review-of-production-and-processing-of-kiwifruit-2157-7110-1000699.pdf.

Cotruţ R., Udriste A. A review of how to optimize storage and shelf life extending technologies of some kiwifruit (Actinidia SP.) // Researcher gate. 2017. C.1-5 URL: https://www.researchgate.net/publication/322641113_A_review_of_how_to_optimize_storage_and_shelf_life_extending_technologies_of_some_kiwifruit_actinidia_sp_genotypes_by_post-harvest_expertise_to_measurably_reduce_fruit_waste_from_the_orchard_to_the_co

Руководство по хранению цветов и продуктов в рефрижераторном контейнере. URL: http://www.transtec.ru/services/docs/rk_frut/rk_frut_28 (дата обращения: 15.08.2019).

Выдра Ф., Скальный Ф., Штулик К., Юлакова Э. Инверсионная вольтамперометрия. Москва: Мир, 1980. 278 с.

Носкова Г. Н., Заичко А. В., Иванова Е. Е. Минерализация пищевых продуктов. Томск: ТПУ, 2010. 30 с.

ГОСТ 26668-85. Продукты пищевые и вкусовые. Методы отбора проб для микробиологических анализов. [Действующий от 1986-07-01]. Изд. офиц. Москва: Стандартинформ, 2010. 3 с.

ГОСТ 26670-91. Продукты пищевые. Методы культивирования микроорганизмов. [Действующий от 1993-01-01]. Изд. офиц. Москва: Стандартинформ, 2008. 7 с.

ГОСТ 26669-85. Продукты пищевые и вкусовые. Подготовка проб для микробиологического анализа. [Действующий от 1986-07-01]. Изд. офиц. Москва: Стандартинформ, 2010. 9 с.

ГОСТ 30519-97. Продукты пищевые. Методы выявления бактерий рода Salmonella. [Действующий от 1994-04-01]. Изд. офиц. Минск: Межгосуданственній совет по стандартизации, метрологии и сертификации, 2010. 7 с.

ГОСТ 10444.15-94. Продукты пищевые. Методы определения количества мезофильных аэробных и факультативно анаэробных микроорганизмов. [Действующий от 1996-01-01]. Изд. офиц. Москва: Стандартинформ, 2010. 3 с.

ГОСТ 30518-97. Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества бактерий группы кишечных палочек (колиформенных бактерий). [Действующий от 1994-01-01]. Изд. офиц. Минск: Межгосуданственній совет по стандартизации, метрологии и сертификации, 2010. 7 с.

Характеристика основных сортов киви. URL: http://www.actinidia.ru/sorta.html (дата обращения: 15.08.2019).

Причко Т.Г., Германова М.Г., Тутберидзе Ц.В. Пищевая ценность плодов киви и их использование в технологии получения новых видов консервной продукции // Современное садоводство. 2013. № 3. C.1-9 URL: http:// journal-vniispk.ru/pdf/2013/3/30.pdf.

Калашник О.В., Манько Р.А. Характеристика основних сортів ківі // Актуальні проблеми теорії і практики експертизи товарів: тези. м. Полтава: ВНЗ Укooпспілки «Пoлтавський університет екoнoміки і тoргівлі», 2017. C.219-221.

Когутич Т. Стратегический продукт. Вся Украина уже выращивает киви! [Электронный ресурс] // Укринформ. 2016. URL: https://www.ukrinform.ru/ rubric-economy/2101197-strategiceskij-produkt-vsa-ukraina-uze-vyrasivaet- kivi.html. (дата обращения: 18.09.2019).

Калашник О.В., Гнітій Н.В., Манько Р.А. Теоретичні аспекти визначення якості та безпечності ківі // Yakіst that safety of goods_v: тези. Луцьк, 2017. C.55-57.

ДСТУ ЕЭК ООН FFV-46:2004. Ківі. Настанови щодо постачання і контролювання якості. [Чинний від 2008-10-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2009. 7 с.

Калашник О.В., Манько Р.А. Анализ содержания тяжелых металлов в плодах киви // Труды XXXVII международной научно-практической конференции «Инновационный потенциал молодежи в современном мире»: тези. Гомель, 2017. C.168-169.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03