ВМІСТ ВІТАМІНІВ У ЗЕРНІ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ ЗА РІЗНОГО УДОБРЕННЯ
DOI:
https://doi.org/10.31395/2310-0478-2019-2-3-6Ключові слова:
пшениця озима, сорт, вміст вітамінів, удобрення, інтегральний скорАнотація
У статті представлено результати порівняльного оцінювання вмісту вітамінів у зерні пшениці озимої за різного удобрення. Встановлено, що їх вміст змінюється залежно від удобрення. Найменшим у зерні пшениці озимої є вміст вітаміну В7, а найбільшим – вітаміну В4 порівняно з іншими вітамінами.На вміст вітамінів у зерні істотно впливає застосування азотних добрив. За одноразового застосування азотних добрив у дозі 120 кг/га д. р. на тлі P60K60 вміст вітаміну B6 істотно збільшується в 1,2 раза, а каротину – в 2 раза. Вміст вітаміну Е збільшувався відповідно на 55 %, вітаміну B2 – на 38, а вміст решти вітамінів – на 13–25 % залежно від варіанту досліду.Роздрібне застосування азотних добрив під пшеницю озиму не мало переваг перед одноразовим внесенням за впливом на вітамінний склад зерна. Вміст водорозчинних вітамінів групи В за внесення азотних добрив у зерні сорту Тронка підвищувався, оскільки азот є складовою молекули кожного вітаміну. Подібну тенденцію виявлено для зерна пшениці озимої сорту Артемісія.За поліпшення азотного живлення пшениці озимої інтегральний скор вітамінів у зерні зростає. Дослідженнями встановлено, що 100 г зерна пшениці озимої сорту Тронка найбільше задовольняє біологічну потребу дорослої людини вітамінами B1 і B3 – на 32–40 %, а найменше – каротином на 0,2–0,4 % залежно від варіанту удобрення рослин.Інтегральний скор для вітамінів B4, B6 і B5 при цьому також зростав відповідно з 16–18 % до 17–37 %, а для решти вітамінів – з 7–13 до 9–21 %. Застосування на фосфорно-калійному фоні азотних добрив роздрібно за цими показниками не мало переваг порівняно з одноразовим підживленням (варіант – фон + N120).Інтегральний скор вітамінів у 100 г зерна пшениці озимої сорту Артемісія не перевищував показника в сорту Тронка.Добову потребу людини на 19–40 % вітамінами В1, В3 і В6 забезпечує 100 г зерна пшениці озимої залежно від удобрення посівів. Найменше цю потребу забезпечувало каротином – на 0,2–0,4 %. Інтегральний скор решти вітамінів змінювався від 7 до 24 % залежно від виду, доз і строків застосування мінеральних добрив.
Посилання
Андрійченко Л. В., Хомяк П. В., Рибка В. С., Компанієць В. О. Агроекологічні та економічні аспекти вирощування озимої пшениці в умовах південного Степу України. Наукові праці: Науково-методичний журнал. Миколаїв. 2010. Вип. 119. С. 22–24.
Крупнова О.В. О сопоставлении качества зерна яровой и озимой пшеницы в связи с делением на рыночные классы. Сельскохозяйственная біологія. 2013. № 1. С.15–25.
Урожай онлайн 2018. Режим доступу: [https://latifundist.com/urozhaj- online-2018].
Господаренко Г. М., Любич В. В., Новіков В. В., Полянецька І. О., Возіян В. В. Вплив типу зерна пшениці на техніко-економічні показники круп’яного виробництва та кулінарну оцінку готового продукту. Вісник Уманського НУС. Умань. 2017. №1. С. 38–44.
Патика В. П., Карпенко В. П., Любич В. В. Азотовмісні сполуки у зерні різних сортів і ліній пшениці спельти. Вісник аграрної науки. 2018. № 8. С. 17–23.
Saleem F., Soos M. P. Biotin Defi ciency. StatPearls Publishing. 2019. 256 с.
Cardoso R. V. C., Fernandes A., Gonzalez-Paramas A. M., Barros L., Ferreira I. Flour fortifi cation for nutritional and health improvement: A review. Food Res Int. Vol. 125. Р. 108–125.
Riaz B., Liang Q., Wan X., Wang K., Zhang C., Ye X. Folate content analysis of wheat cultivars developed in the North China Plain. Food Chem. 2019. Vol. 289. Р. 377–383.
Centeno Tablante E., Pachon H., Guetterman H. M., Finkelstein J. L. Fortifi cation of wheat and maize fl our with folic acid for population health outcomes. Cochrane Database Syst Rev. 2019. Vol. 7. Р. 121–132.
Micronutrient contents and nutritional values of commercial wheat fl ours and fl ours of fi eld-grown wheat varieties – A survey in Hungary. [F. Szira, I. Monostori, G. Galiba et al.]. Cereal Research Communications. 2014. V. 42. P. 189–198.
Biofortifi cation of crops with nutrients: factors affecting utilization and storage [J. Diaz-Gomez, R. M. Twyman, C. Zhu et al.]. Current Opinion in Biotechnology. 2017. V. 44. P. 115–123.
Господаренко Г. М. Агрохімія. Київ: ТОВ «СІК ГРУП УКРАЇНА», 2019, 560 с.
Єщенко В. О., Копитко П. Г., Костогриз П. В., Опришко В. П. Основи наукових досліджень в агрономії. Вінниця: ПП ТД «Едельвейс і К». 2014. 332 с.