ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ ПАТИСОНА (CUCURBITA PEPO VAR. MELOPEPO L.) ЗА РІЗНИХ СТРОКІВ СІВБИ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ ПРАВОБЕРЕЖНОГО

Автор(и)

  • І. І. Паламарчук Вінницький національний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.31395/2310-0478-2019-1-25-28

Ключові слова:

біометрія, рослина, довжина, маса, плід, строк, урожайність, патисон

Анотація

Стаття присвячена вивченню впливу різних строків сівби насіння патисона на біометричні показники та врожайність рослин. У роботі науково доведено можливість сівби патисона у більш ранні строки, що сприяє кращому використанні вологи насінням, як для його проростання, так і для проходження фаз росту і розвитку рослиною.Із підвищенням температурних умов повітря і ґрунту за сівби у I - ІІІ декадах травня і зменшенні вологи в ґрунті спостерігається зменшення біометричних параметрів рослин патисона та їх врожайності. Рослини висіяні за строку сівби ІІІ декада квітня сформували найбільшу площу листків у фазу технічної стиглості - 10,4 тис. м2/га. На основі проведених досліджень встановлено необхідність сівби насіння патисона у ІІІ декаді квітня, що забезпечує одержання найвищої врожайності - 51,4 т/га.

Посилання

Белов Н. Б. Книга огородника. Самые современные технологии для полученых економически чистых продуктов. Минск : Харвест, 2007. 320 с.

Бондаренко Г. Л. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві. Х.: Основа, 2001. 369 с.

ДСТУ 6016:2008 Огірок, кабачок, патисон. Технологія вирощування. Загальні вимоги. 11 с.

Жук О.Я., Сыч З.Д. Семеноводство тыквенных культур: Кабачок и патиссон (Cucurbita pepo var. giraumontia Pang.; Cucurbita pepo var. melopepo (L.) Filov): https://agromage.com/book.phpid.

Камчатный В. И. Определение площади листьев овощных культур с цельнокрайней и рассеченной пластинками. Вісник сільськогосподарської науки. К.: Урожай. 1997. № 1. С. 35 - 36.

Лакін Г. Ф. Біометрія. М.: Вища шк., 1980. 294 с.

Майданюк В. Тыква и ее особенности. Овощеводство. 2014. № 5. C. 40-45.

Майданюк В. Тыква твердокорая. Классификация. Овощеводство. 2014. № 2. С. 80-82.

Патисони: користь і шкода, корисні властивості, склад продукту, застосування: https://www.google.ru/url.

Сич З. Д., Сич І. М. Гармонія овочевої краси та користі. Київ : Арістей, 2005. 190 с.

Слепцов, Ю. Самая крупная ягода в мире. Овощеводство. 2011. № 7. C. 67-71.

Pessarakli, M. Handbook of Cucurbits: Growth, Cultural Practices, and Physiology. Boca Raton: CRC Press, 2016. 574 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03