ВПЛИВ ДОЗ І СПІВВІДНОШЕНЬ ДОБРИВ НА ВРОЖАЙНІСТЬ І ЯКІСТЬ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ

Автор(и)

  • Г. М. Господаренко Уманський національний університет садівництва
  • О. Д. Черно Уманський національний університет садівництва
  • В. П. Бойко Уманський національний університет садівництва
  • О. Ю. Стасінєвич Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

пшениця озима, мінеральні добрива, врожайність, натура зерна, маса 1000 зерен, білок, клейковина

Анотація

Висвітлено результати досліджень впливу тривалого застосування різних доз і співвідношень добрив на чорноземі опідзоленому у польовій сівозміні в умовах Правобережного Лісостепу України на врожайність і якість зерна пшениці м'якої озимої, попередником якої була соя. З'ясовано, що за рахунок різних доз, співвідношень і видів добрив можна підвищити врожайність культури на 31-96 %. Встановлено, що найвищий вміст білка - 13,5 % та клейковини- 28,4 % забезпечує застосування мінеральних добрив дозою на 1 га площі сівозміни (група А2 класу групи якості). Зі збільшенням доз фосфорних і калійних добрив удвічі вміст білка і клейковини достовірно не збільшується.На ділянках, де добрив у сівозміні не вносили, зерно відповідало 6-у класу, внесення тільки азотних добрив дозою М150 та їх застосування на фосфорно-калійному фоні забезпечило одержання зерна 2 класу якості.Встановлено, що між масою 1000 зерен і натурою зерна існує слабкий кореляційний зв'язок (г = 0,19), а між масою 1000 зерен і врожайністю - помірний (г = 0,41), між вмістом білка і клейковиною - сильний (г = 0,76 ).За узагальненим показником якості зерно пшениці озимої найкращої якості формується у варіанті досліду з внесенням М150Р60К40, а в середньому на 1 га польової сівозміни - N110P60K40.

Посилання

Формування якості зерна пшениці озимої залежно від системи удобрення за різних погодних умов [Попов С. І., Фурсова Г. К., Авраменко С. В., Леонов О. Ю. ]. Вісник ЦНЗ АПВ Харківської області. 2014. Випуск 17. С. 50-59.

Господаренко Г. М., Черно О. Д. Урожайність пшениці озимої після різних попередників на фоні тривалого застосування добрив у сівозміні. Міжвід. темат. наук. зб. «Землеробство». 2015. Вип. 1. С. 28-31.

Павлов А. Н., Воллейдт Л. П. Повышение качества зерна озимой пшеницы посредством поздних азотных підкормок. Некорневая подкормка пшеницы. Москва. Колос, 1978. С. 59-64.

Черно О.Д. Фізичні та біохімічні показники якості зерна пшениці озимої за тривалого удобрення. Міжвід. темат. наук. зб. «Землеробство». 2015. Вип. 1. С. 98-102.

Кулешов О. О. Урожайність і якість зерна сортів озимої пшениці залежно від попердників і строків сівби у південно-східній частині степової зони. Бюл. Ін-ту зерн. госп-ва. Дніпропетровськ, 2008. № 33/34. С. 92-95.

Сортова специфіка вияву показників якості зерна озимої пшениці у зв'язку з умовами вирощування. [Панченко І. А., Юрченко П. Х., Костромітін В. М., Циганко В. А.]. Селекція і насінництво : міжвід. темат. наук. зб. Харків, 1993. Вип. 75. С. 28-31.

Рибалка О. І., Соколов В. М., Червоніс М. В. Якість урожаю зерна озимої пшениці 2006 року. Хранение и переработка зерна. 2006. №8. С. 16-20.

Довідник з вирощування озимої пшениці. В. Г. Влох, М. Я. Бомба, В.В. Лихочвор та ін. Львів: Українські технології, 1998. С. 54-56.

Лебідь Є.М., Черенков А. В., Солодушко М. М. та ін. Особливості вирощування озимої пшениці у Степу України. Наук.-техн. бюл. МІП. 2008. Вип. 8. С. 335-344.

Рибалка О. І. Сортові особливості зерна як фактор стабільності якості. Хранение и переработка зерна. 2006. №5. С. 34-48.

Шевченко О. І., Турченюк Л. О. Стабільність якості зерна: фактор погодних особливостей чи невідповідність технологій. Наук.-техн. бюл. Миронівського інституту пшениці. 2008. Вип. 8. С. 371-387.

Крамарьов С. М., Жемела Г. П., Шакалій С. М. Продуктивність та якість зерна пшениці м'якої озимої залежно від мінерального живлення в умовах Лівобережного Лісостепу України. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України. 2014. №6. С. 61-67.

Балюк С., Заришняк А., Лісовий М. Підтягнути якість зерна. "The Ukrainian Farmer", 17. 05. 2017 р. http://www.agrotimes.net/journals/article/pidtyagnuti-yakist-zerna.

Рибалка О. І., Моргун Б. В., Починок В. М. Сучасні дослідження якості зерна пшениці у світі: генетика, біотехнологія та харчова цінність запасних білків. Физиология и биохимия культурных растений. 2012. Т. 44. №1. С. 3-22.

ДСТУ 4117:2007. Зерно та продукти його переробки. Визначення показників якості методом інфрачервоної спектроскопії. [Чинний від 2007- 08-01]. К.: Держспоживстандарт України, 2007. 4 с. (Національний стандарт України).

ДСТУ 4138-2002. Національний стандарт України. Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості. [Чинний від 2004-01-01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2003. 173 с. (Держспо- живстандарт України).

ДСТУ 4233:2003. Зернові культури. Визначання об'ємної щільності, так званої «маси на гектолітр» (Контрольний метод) (^О 7971:1986, MOD). [Чинний від 2005-07-01]. Київ: Держспоживстандарт України 2006. 10 с. (Національний стандарт України).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03