АДАПТИВНІСТЬ ТА СОРТОВІ ОСОБЛИВОСТІ ЦИКОРІЮ САЛАТНОГО ЕНДИВІЙ І ЕСКАРІОЛ У ПРАВОБЕРЕЖНОМУ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • О. І. Улянич Уманський національний університет садівництва
  • О. Д. Лук'янець Уманський національний університет садівництва
  • Л. І. Воєвода Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

цикорій салатний, ендивій, ескаріол, біометричні показники, сорт, листкова пластинка, урожайність

Анотація

В умовах Правобережного Лісостепу України цінними овочевими рослинами є цикорій салатний ендивій та ескаріол. Встановлено, що досліджувані сорти цикорію салатного ендивій та ескаріол мають окремі відмінності у біометричних показниках та урожайності. Оцінюючи наростання кількості листків та діаметра продуктивної розетки в динаміці, відмічаємо найвищі показники у сорту Жовте серце де кількість листків становила 52 шт. на рослину, діаметр розетки - 41 см. За роки досліджень найвищу урожайність відмічено у цикорію салатного ендивій сорту Корбі та ендивій сорту Жовте серце - 27,9-28,4 т/га. Урожайнісь цикорію салатного ескаріол сорту Очаг була значно нижчою - 27,1 т/га, що на 3,6 т/га менше за середнє значення контрольного варіанту.

Посилання

Улянич О. І. Зеленні та пряносмакові овочеві культури. Київ: Дія, 2004. 168 с.

Немтінов В. І. Сорти салату цикорного: напрямок використання. Таврійський вісник аграрної науки. 2013. № 1. С. 33-35.

Ashworth Seed to seed. Seed saving and grjwing techniques for vegetable gardens S. Decorah. Seed Savers Exchange. 2002. p 230.

Улянич О. І., Воєвода Л. І. Адаптивна здатність сортів салату цикорного вітлуф в умовах Правобережного Лісостепу України. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва 2018. Вип. 93. Ч. 1: Сільськогосподарські науки. С. 118-126.

Улянич О. І., Лук'янець О. Д. Інтродукція сортів салату цикорного ендивій і ескаріол у Правобережному Лісостепу України. Актуальні питання аграрної науки: матеріали УІ Міжнародної науково-практичної конференції (м. Умань, 15 листопада 2018 р.). Умань. С. 174-176.

Яковенка К. І. Сучасні технології в овочівництві. Харків: ІОБ УААН, 2001. 128 с.

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта. 5-е изд., доп. и перераб. Москва: Агропромиздат, 1985. 351 с., ил.

Моисейченко В. Ф. Методика опытного дела в плодоводстве и овощеводстве. Киев: Выща школа, 1988. 141 с.

Єщенко В. О., Копитко П .Г., Опришко В. П., Костогриз П. В. Основи наукових досліджень в агрономії. Київ.: Дія, 2005. 106 с.

Горова Т. К., Яковенко К. І. Сучасні методи селекції овочевих і баштанних культур. Харків: Основа, 2001. 432 с.

Бондаренко Г. Л, Яковенко К. І. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві. Харків: Основа, 2001.-369 с.

Методика проведення експертизи сортів рослин групи овочевих, картоплі та грибів на відмінність, однорідність і стабільність. URL: http://sops.gov.ua/uploads/page/5a5f1cd34ceda.pdf

Улянич О. І., Лук'янець О. Д. Врожайність салату цикорного ендивію та ескаріолу залежно від густоти рослин "Овочівництво і баштанництво: історичні аспекти, сучасний стан, проблеми і перспективи розвитку": матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (с. Крути, Чернігівська обл., 26 березня 2015 р.). Крути, 2015. С. 210-212.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03