МЕТОДИ РЕГУЛЮВАННЯ ПРОЦЕСАМИ ФОРМУВАННЯ ВИСОКОПРОДУКТИВНИХ ПОСІВІВ ГРЕЧКИ
Ключові слова:
продукційний процес, методи фізичної, хімічної і біологічної корекції, елементи технології, урожайність, гречкаАнотація
Проблема збільшення виробництва зерна гречки, як надзвичайно цінної круп’яної культури, нині є досить важливою. Нестійкі врожаї цієї культури пояснюються тим, що, з одного боку, вона різко реагує на зміну погодних умов, з іншого – недостатня увага приділяється технології її вирощування. Тому в отриманні високих урожаїв цієї культури важлива роль відводиться як використанню адаптивних форм, здатних реалізувати свій генетичний потенціал продуктивності за нестабільних умов росту, так і вдосконаленню технології її вирощування. Важливо сформувати високопродуктивні посіви гречки, що забезпечуються високою індивідуальною продуктивністю кожної рослини фітоценозу та оптимальним розміщенням їх на площі. Вирішення цієї проблеми можливе за рахунок всебічного розуміння теоретичних основ формування врожаю рослинами. Ефективність продукційного процесу залежить від багатьох умов, у тому числі й від фізіологічних особливостей виду рослин. Чим повніший комплекс необхідних рослинам умов створюється, тим вищим буде врожай. У той же час, кліматичні чинники хоча і прогнозовані, але вони некеровані. Проблема управління продукційним процесом сільськогосподарських культур в агроекосистемах відіграє головну роль у рослинництві. При цьому, у зв’язку з прогнозованою глобальною зміною клімату і посиленням деградаційних процесів ґрунтового покриву, її значення в майбутньому ще збільшиться. Продукційним процесом рослин можна керувати за допомогою фізичної, хімічної та біологічної корекції. Використання цих методів корекції продуктивності рослин створюють необхідні умови для їхнього росту і розвитку, тобто створений базис врожайності сільськогосподарських культур. При цьому, біологічна корекція сприяє додатковому збільшенню врожаю та поліпшенню якості продукції рослинництва, а засоби біологічного захисту – його збереженню.
Посилання
Popov, A. I. (2014). Correction biological productivity of crops – the third evolutionary step. Journal of Natural Sciences, №6, рр. 3–7. (Іn Russian).
Kuznetsov, V. I., Popov, A. I. (2016). Optimization of management and regulation of agricultural crops: avz-technology.ru/uploads/_pages/8/4d.doc. (Іn Russian).
Alekseeva, E. S., Elagin, I. N., Bilonozhko, V. Ya., Kvaschuk, E. V., Malina, M. M., Rarok, V. A. (2005). Culture buckwheat: ІІІ. Buckwheat cultivation technology. Kamenetz-Podolsk, №1, 504 р. (Іn Russian).
Degodyuk, Ye. G., Sajko, V. F., Kornijchuk, M. S., and other (1992). Cultivation of environmentally friendly crop production. Kiev, 320 р. (Іn Ukraine).
Maliyenko, A. M. (2004). The fertility of sod-podzolic sandy loam soil and productivity polytsevoho use and cultivation bezpolytsevoho. Agriculture, №76, р. 310. (Іn Ukraine).
Alekseeva, E. S., Elagin, I. N., Bilonozhko, V. Ya., Kvaschuk, E. V., Malina, M. M., Rarok, V. A. (2005). Culture buckwheat: І. Buckwheat cultivation technology. Kamenetz-Podolsk, №1, 192 р. (Іn Russian).
Zamyatkin, F. E. (1970). Effect of different-quality legitimate pollination on fruit formation buckwheat. Breeding and agricultural machinery buckwheat. Orel, рр. 196–205. (Іn Russian).
Nichiporovich, A. A. (1964). Efficiency of a green leaf. Moscow, 46 р. (Іn Russian).
Demidenko, P. M. (1954). The issue of farming buckwheat in the steppe zone of the Ukrainian SSR. Agriculture, №4, рр. 66–72. (Іn Russian).
Yefimenko, D. Ya., Bondarenko, M. P. (2005). The social significance of buckwheat adaptive and ecologically safe technology of cultivation. Ecology, рр. 34–38. (Іn Ukraine).
Gavrylyanchyk, R. Yu. (2001). Performance buckwheat depending on precursors and bacterial fertilizers. Kamenetz-Podolsk, №9, рр. 140–142. (Іn Ukraine).
Voroneczkyj, S. Kvashhuk, О. (1999). Features volohozabezpechennya crops of buckwheat depending on the dose making vermicompost. Kamenetz-Podolsk, №7, рр. 36–37. (Іn Ukraine).
Savchenko, G., Kuz`my`ch, M., Ky`ry`lyuk, P. (2003). High chemical fertilizers. Crop protection, number 11, р. 18. (Іn Ukraine).
Gorash, O. S., Xomina, V. Ya. (2009). Reaction buckwheat varieties to plant growth regulators. Journal of Agricultural Science, number 5, рр. 45–47. (Іn Ukraine).
Gry`czayenko, Z. M., Dacenko, A. A. (2014). The anatomical structure of the epidermis puff device buckwheat under the influence of biological products. Bulletin Uman National University of Horticulture, number 1, pp. 65–69. (Іn Ukraine).
Volkogon, V. V., Lucenko, N. V., Dimova, S. B. (2004). Features phosphorus supply buckwheat and the application bakteryzatsiyi riststymulyatora depending on ahrofonu. Chernihiv, pp. 20–29. (Іn Ukraine).
Salo L. V., Bilogolova, D. V. (2013). Crop yield and properties of buckwheat seeds depending on the processing and complex fertilizers basfoliarom Novofert. Bulletin KhAI, number 1, pp. 144–147. (Іn Ukraine).
Shlyaxturova, S. P. (2014). Increased productivity of buckwheat in conditions of northern forest steppe. Chabany, №. 4, pp. 67–72. (Іn Ukraine).
Voronecz`ky`j, S. I. (2002). Agroecological substantiation of efficiency in making vermicompost buckwheat in terms of southwestern steppes of Ukraine. Kamenetz-Podolsk, 151 p. (Іn Ukraine).
Tymyryazev, K. A. (1948). Sun, life, hlorofyllrsoch. Moscow, №1, 695 p. (Іn Russian).