ХЛІБОПЕКАРСЬКІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА СПЕЛЬТИ ЗАЛЕЖНО ВІД УДОБРЕННЯ
Ключові слова:
спельта, вміст білка, вміст клейковини, вміст крохмалю, кислотністьАнотація
Наведено результати досліджень хлібопекарських властивостей зерна пшениці спельти, а саме, підвищення вмісту білка,клейковини, крохмалю і активності а-амілази за рахунок покращення умов азотного живлення. У середньому за два роки досліджень встановлено, що найбільше на показник вмісту білка та клейковини випливає застосування сульфату амонію та аміачної селітри у варіанті Р60К60 + Мса60 + М60.Вміст білка в зерні спельти, залежно від удобрення та року дослідження, становить 19,5-24,5 %. Найвищий показник вмісту білка становить 24,4 % у варіанті фон + Ncа60 + N60. Таким чином, найбільший вплив на вміст білка має внесення азотних добрив. На вміст клейковини в зерні спельти також найбільше впливає внесення азотних добрив. Дослідженнями встановлено високу ефективність першого підживлення сульфатом амонію, оскільки при цьому вміст клейковини є найбільшим - 53,7 % або більшим на 3 % порівняно з аміачною селітрою. Крім білка і клейковини на хлібопекарські властивості впливає вміст крохмалю, оскільки він є сировиною для бродіння. Доведено, що зерно спельти характеризується високим вмістом крохмалю. Проте поліпшення умов азотного живлення знижує цей показник до 57,0-59,0 % залежно від варіанту досліду. Встановлено, що зерно спельти має вищу кислотність зерна порівняно з пшеницею м'якою, для якої цей показник становить 3 град. Вища кислотність зерна спельти зумовлена більшим вмістом білка, оскільки підвищення вмісту білка зумовлює вищий вміст карбоксильних груп.
Посилання
Господаренко Г. М. Основи інтегрованого застосування добрив / Г. М. Господаренко. - М.: ЗАТ НІЧЛАВА, 2002. - 344 с.
Оверченко Б. Особливості ранньовесняного підживлення озимої пшениці / Б. Оверченко // Пропозиція. - 2002. - №2. - С. 31-32.
Жемела Г. П. Добрива, урожай і якість зерна / Г. П. Жемела. - К.: Урожай, 1991. - 136 с.
Хохлов О. М. Співвідношення вмісту білка та сирої клейковини в зерні сортів м'якої пшениці різної хлібопекарської якості / О. М. Хохлов, Н. А. Литвиненко // Вісн. аграр. науки - 1999. - Вип. 1. - С. 22-27.
Лихочвор В. В. Шляхи підвищення якості зерна озимої пшениці в умовах Лісостепу західної України / Володимир Володимирович Лихочвор // Вісн. Львівського держ. аграр. ун-ту. (Агрономія). - Львів, 2001. - № 5. - С. 170 177.
Каленська С.М. Фізичні та технологічні властивості зерна тритикале ярого залежно від абіотичних і біотичних факторів / С.М. Каленська, Л.Ю. Блажевич, Л.О. Кравченко // Наукові доповіді НУБіП. - 2010. - Вип. 18. - С.1-8.
Господаренко Г.М. Формування якості пшениці спельти під впливом азотного підживлення / Г.М.Господаренко, І.Ю.Ткаченко // 2013. - С. 8-14.
Бабіч Ю.В. Особливості вирощування, урожайність та якість зерна озимого тритикале / Ю.В. Бабіч, М.М. Солодушко, М.І. Пихтін, М.І. Громов // На укове забезпечення виробництва зерна тритикале і продуктів його перероб ки": тези доповідей міжнародної науково-практичної конференції. - Харків, 2005. - С. 56-57.
Білітюк А.П. Вплив норм висіву, мінерального удобрення на ріст і розвиток рослин, урожайність та якість зерна тритикале озимого / А.П. Білітюк // Агроном. - 2007. - №3. - С. 82-85.
Городній М.М. Вплив мінеральних добрив на продуктивність ярих ко лосових культур / М.М. Городній, Л.І. Мазуркевич, А.М. Кудрявицька, В.А. Богданець // Зб. наук. пр. Інституту землеробства УААН. - К., 2006. - Вип 3-4. - С. 215-220.
Ступенко О.В. Оптимізація азотного живлення тритикале ярого / 0.В. Ступенко, О.І. Ткаченко, В.В. Гірник // Зб. наук. пр. Інституту земле робства УААН. - К., 2006. - 250 с.
Основи наукових досліджень в агрономії / [В.О. Єщенко, П.Г. Копитко, В.П. Опришко, П.В. Костогриз]. - К.: Дія, 2005. - 286 с.
Зерно и продукты его переработки. Метод определения белка: ГОСТ 10846-91. - М.: Государственный комитет Совета Министров СССР по управ лению качеством продукции и стандартам, 1991. - 4 с.
Зерно. Методы определения количества и качества клейковины в пше нице: ГОСТ 13586.1-68. - М.: Государственный комитет СССР по управлению качеством продукции и стандартам, 1968. - 10 с.
Зерно. Методы определения состояния (степени деструкции) крахмала: ГОСТ 29177-91. М.: Государственный комитет Совета Министров СССР по управлению качеством продукции и стандартам - 1991. - 8 с.
Зерно. Метод определения кислотности по болтушке: ГОСТ 10844-74. - М.: Государственный комитет Совета Министров СССР по управлению качеством продукции и стандартам, 1974. - 3 с.
Ceglinska A. Technological value of a Spelt and common wheat hybrid. - Режим доступу: http://www.ejpau.media.pl/volume6/issue1/food/art-02.html.
Zielinski H. Bioactive compounds in spelt bread / H. Zielinski, A. Ceglinska, A. Michalska // Eur. Food Res. Technol. - 2008. - №226. - Р. 537-544.
Bojnanska T The use of spelt wheat (Triticum spelta L.) for baking appli cation / T Bojnanska, H. Francakova // Rostl. Vyr. - 2002. № 48. - Р. 141-147.