BAKING PROPERTIES DEPENDING ON GRAIN SPELLED FERTILIZATION

Authors

  • G. М. Gospodarenko Uman National University of Horticulture
  • V. V. Lubich Uman National University of Horticulture
  • I. O. Polyanetska Uman National University of Horticulture
  • V. V. Voziyan Uman National University of Horticulture

Keywords:

spelled, protein content, gluten content, starch content, acidity

Abstract

The results of research baking properties of wheat spelled, namely, increased protein content, starch and a-amylase activity by improving nitrogen nutrition conditions.Established that most of the figure derived protein use ammonium sulfate and ammonium nitrate in option P60K60+ Nsa60 + N60.We found that the protein content in grain spelled, depending on fertilization and year of research, is 19,5-24,5%. The highest protein content was 24.4% in the variant background + Nsa60 + N60. Thus, the greatest impact on the protein content was of nitrogen fertilizers.At the gluten content in grain spelled as most affected of nitrogen fertilizers. The high efficiency of the first feeding of ammonium sulfate as gluten content was the highest - 53.7% or higher by 3% compared with ammonium nitrate. In addition to protein and gluten in baking properties affect starch content as a raw material for fermentation.Established that spelled grain has a high starch content. However, improving conditions of nitrogen nutrition reduces the figure of 61.1% in the variant without fertilizers to 57,0-59,0% depending on the variant of the experiment and was not changed by the introduction of phosphate and potash fertilizers (61.0%). Grain spelled grain had higher acidity compared to soft wheat, for which the figure is 3 degrees. Higher acidity caused by higher grain spelled protein as the increased protein content leads to higher content of carboxyl groups.

References

Господаренко Г. М. Основи інтегрованого застосування добрив / Г. М. Господаренко. - М.: ЗАТ НІЧЛАВА, 2002. - 344 с.

Оверченко Б. Особливості ранньовесняного підживлення озимої пшениці / Б. Оверченко // Пропозиція. - 2002. - №2. - С. 31-32.

Жемела Г. П. Добрива, урожай і якість зерна / Г. П. Жемела. - К.: Урожай, 1991. - 136 с.

Хохлов О. М. Співвідношення вмісту білка та сирої клейковини в зерні сортів м'якої пшениці різної хлібопекарської якості / О. М. Хохлов, Н. А. Литвиненко // Вісн. аграр. науки - 1999. - Вип. 1. - С. 22-27.

Лихочвор В. В. Шляхи підвищення якості зерна озимої пшениці в умовах Лісостепу західної України / Володимир Володимирович Лихочвор // Вісн. Львівського держ. аграр. ун-ту. (Агрономія). - Львів, 2001. - № 5. - С. 170­ 177.

Каленська С.М. Фізичні та технологічні властивості зерна тритикале ярого залежно від абіотичних і біотичних факторів / С.М. Каленська, Л.Ю. Блажевич, Л.О. Кравченко // Наукові доповіді НУБіП. - 2010. - Вип. 18. - С.1-8.

Господаренко Г.М. Формування якості пшениці спельти під впливом азотного підживлення / Г.М.Господаренко, І.Ю.Ткаченко // 2013. - С. 8-14.

Бабіч Ю.В. Особливості вирощування, урожайність та якість зерна озимого тритикале / Ю.В. Бабіч, М.М. Солодушко, М.І. Пихтін, М.І. Громов // На­ укове забезпечення виробництва зерна тритикале і продуктів його перероб­ ки": тези доповідей міжнародної науково-практичної конференції. - Харків, 2005. - С. 56-57.

Білітюк А.П. Вплив норм висіву, мінерального удобрення на ріст і розвиток рослин, урожайність та якість зерна тритикале озимого / А.П. Білітюк // Агроном. - 2007. - №3. - С. 82-85.

Городній М.М. Вплив мінеральних добрив на продуктивність ярих ко­ лосових культур / М.М. Городній, Л.І. Мазуркевич, А.М. Кудрявицька, В.А. Богданець // Зб. наук. пр. Інституту землеробства УААН. - К., 2006. - Вип 3-4. - С. 215-220.

Ступенко О.В. Оптимізація азотного живлення тритикале ярого / 0.В. Ступенко, О.І. Ткаченко, В.В. Гірник // Зб. наук. пр. Інституту земле­ робства УААН. - К., 2006. - 250 с.

Основи наукових досліджень в агрономії / [В.О. Єщенко, П.Г. Копитко, В.П. Опришко, П.В. Костогриз]. - К.: Дія, 2005. - 286 с.

Зерно и продукты его переработки. Метод определения белка: ГОСТ 10846-91. - М.: Государственный комитет Совета Министров СССР по управ­ лению качеством продукции и стандартам, 1991. - 4 с.

Зерно. Методы определения количества и качества клейковины в пше­ нице: ГОСТ 13586.1-68. - М.: Государственный комитет СССР по управлению качеством продукции и стандартам, 1968. - 10 с.

Зерно. Методы определения состояния (степени деструкции) крахмала: ГОСТ 29177-91. М.: Государственный комитет Совета Министров СССР по управлению качеством продукции и стандартам - 1991. - 8 с.

Зерно. Метод определения кислотности по болтушке: ГОСТ 10844-74. - М.: Государственный комитет Совета Министров СССР по управлению качеством продукции и стандартам, 1974. - 3 с.

Ceglinska A. Technological value of a Spelt and common wheat hybrid. - Режим доступу: http://www.ejpau.media.pl/volume6/issue1/food/art-02.html.

Zielinski H. Bioactive compounds in spelt bread / H. Zielinski, A. Ceglinska, A. Michalska // Eur. Food Res. Technol. - 2008. - №226. - Р. 537-544.

Bojnanska T The use of spelt wheat (Triticum spelta L.) for baking appli­ cation / T Bojnanska, H. Francakova // Rostl. Vyr. - 2002. № 48. - Р. 141-147.

Published

2023-05-03