ПОЗАКОРЕНЕВЕ ПІДЖИВЛЕННЯ МІКРОДОБРИВАМИ ЯК СПОСІБ ОПТИМІЗАЦІЇ УМОВ ЖИВЛЕННЯ БУРЯКА СТОЛОВОГО
Ключові слова:
буряки столові, коренеплоди, позакореневе підживлення, маса коренеплодів, сортАнотація
У статті відображено результати впливу позакореневого підживлення буряка столового мікродобривами на нагромадження маси коренеплодів в умовах Західного Лісостепу України. За результатами досліджень встановлено, що найвищу масу коренеплодів одержано від застосування мікродобрива Реаком-р-бурякове. Найбільш ефективною нормою внесення серед досліджуваних варіантів встановлена норма 5,00 кг/га, не залежно від сорту, як у фазу змикання рядків, так і технічної стиглості. Так, по сорту Гарольд у фазі змикання рядків, від внесення мікродобрива (Реаком-р-бурякове) з нормою 5,00 кг/га отримали середню масу коренеплодів 96,7 г, у фазі технічної стиглості - 308,3 г, сорту Кестрел - 112,7 г і 371,0 г відповідно. Дещо меншу масу коренеплодів відмічено при внесені мікродобрив Кристалон особливий і Розасоль з різними нормами внесення протягом всього періоду досліджень. Найбільш ефективною нормою внесення при позакореневому підживленні рослин буряка столового встановлено: Кристалон особливий - 2,50 кг/га і Розасоль - 3,00 кг/га у фазі 4-6 справжніх листків (інтенсивний ріст). Найнижча маса коренеплодів відмічалась на контрольному варіанті (без обробки рослин мікродобривами). Отримані результати досліджень підтверджують, що маса коренеплодів буряка столового залежить від індивідуальної продуктивності рослин, сорту, виду мікродобрива, а також норми його внесення.
Посилання
Амиров Б. М. Продуктивность столовой свеклы в зависимости от комплексного применения удобрений, стимуляторов роста и микроэлементов / Б. М. Амиров, Н. Г. Сагигангалиева / Темат. сб. научных трудов по картофелеводству, овощеводству и бахчеводству в Казахстане. - Кайнар, 1997. - С. 21-219.
Анспок П. И. Микроудобрения / П. И. Анспок. - Л.: Агропромиздат, 1990. - 280 с.
Бондаренко Г. Л. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / Г. Л. Бондаренко, К. І. Яковенко. - Х. : Основа, 2001. - 370 с
Доспехов Б. А. Методика полевого опыта : [учебник] / Б. А. Доспехов. - Изд. 5-е, доп. и перераб. - М. : Агропромиздат, 1985. - 352 с.
ДСТУ 6014:2008 Морква столова і буряк столовий. Технологія вирощування. - К. : Держспоживстандарт України, 2010. - 18 с. - (Національний стандарт України).
Заришняк А.С. Позакореневе внесення мікродобрив у формі комплексонатів металів на культурі цукрових буряків / А.С. Заришняк, І.М. Жердецький // Цукрові буряки. - 2007- № 3. - С. 18-20.
Карасюк І. М., Хомчак М. Ю., Хомчак О. М. Вивчення способів застосування мікродобрив у рослинництві в умовах Лісостепу України// Зб. наук. праць. Уманського ДАУ. Ч. 1. Агрономія. - Вип. 61. - Умань, 2011. - С. 55-63.
Лихочвор В. Особенности листовой подкормки // Зерно. - 2008. - №5. - С. 48-53.
Микроэлементы в сельском хозяйстве / С.Ю. Булыгин, Л.Ф. Демишев, В.А. Доронин [и др.]; под ред. С.Ю. Булыгина. - 3-е изд., перераб. и доп. - Дніпропетровськ: Січ, 2007- 100 с.
Школьник М.Я. Микроелементы в жизни растений / М.Я. Школьник. - Ленинград: Наука, 1974. - 322 с.