FOLIAR FEEDING OF MICRONUTRIENTS AS A WAY POWER OPTIMIZATION CONDITIONS RED BEET

Authors

  • R. A. Mialkovskyi State Agrarian and Engineering University in Podilya
  • P. V. Bezvikonnyy State Agrarian and Engineering University in Podilya

Keywords:

red beets, roots, foliar feeding, root mass, grade (sort)

Abstract

The article reflects the results of the influence of foliar feeding beet micronutrients on the accumulation of the mass of roots in the Western Forest-steppe of Ukraine. According to the results of the research showed that the highest root mass obtained from the use of micronutrient fertilizers Reacom-r-beet. The most effective application rate among the studied variants fixed rate - 5.00 kg/ha, regardless of variety, both in the phase of closing rows, and technical maturity. Thus, varieties Harold in the phase o f closing rows, from the making of micronutrient fertilizers (Reacom-r-beet) with the norm 5.00 kg/ha has an average root mass of 96.7 g, in the phase of technical ripeness - 308,3 g, grade Kestrel - 112,7 g and 371.0 g, respectively. A somewhat smaller mass of roots was observed when introducing the micronutrients Kristalon special and Rosasol with different application rates throughout the period o f research. The most effective application rate, for foliar feeding of plants beet, installed: Kristalon special - 2,50 kg/ha and Rosasol - 3,00 kg/ha in the phase of 4-6 leaves (intensive growth). The lowest root mass was observed in the control variant (without treatment o f plants with micronutrients).The obtained results confirm that the mass of roots beet, depends on the individual productivity o f plants, varieties, types of micronutrient fertilizers and application rates.

References

Амиров Б. М. Продуктивность столовой свеклы в зависимости от комплексного применения удобрений, стимуляторов роста и микроэлементов / Б. М. Амиров, Н. Г. Сагигангалиева / Темат. сб. научных трудов по картофелеводству, овощеводству и бахчеводству в Казахстане. - Кайнар, 1997. - С. 21-219.

Анспок П. И. Микроудобрения / П. И. Анспок. - Л.: Агропромиздат, 1990. - 280 с.

Бондаренко Г. Л. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / Г. Л. Бондаренко, К. І. Яковенко. - Х. : Основа, 2001. - 370 с

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта : [учебник] / Б. А. Доспехов. - Изд. 5-е, доп. и перераб. - М. : Агропромиздат, 1985. - 352 с.

ДСТУ 6014:2008 Морква столова і буряк столовий. Технологія вирощування. - К. : Держспоживстандарт України, 2010. - 18 с. - (Національний стандарт України).

Заришняк А.С. Позакореневе внесення мікродобрив у формі комплексонатів металів на культурі цукрових буряків / А.С. Заришняк, І.М. Жердецький // Цукрові буряки. - 2007- № 3. - С. 18-20.

Карасюк І. М., Хомчак М. Ю., Хомчак О. М. Вивчення способів застосування мікродобрив у рослинництві в умовах Лісостепу України// Зб. наук. праць. Уманського ДАУ. Ч. 1. Агрономія. - Вип. 61. - Умань, 2011. - С. 55-63.

Лихочвор В. Особенности листовой подкормки // Зерно. - 2008. - №5. - С. 48-53.

Микроэлементы в сельском хозяйстве / С.Ю. Булыгин, Л.Ф. Демишев, В.А. Доронин [и др.]; под ред. С.Ю. Булыгина. - 3-е изд., перераб. и доп. - Дніпропетровськ: Січ, 2007- 100 с.

Школьник М.Я. Микроелементы в жизни растений / М.Я. Школьник. - Ленинград: Наука, 1974. - 322 с.

Published

2023-05-03