INFLUENCE OF MAIN SOIL TILLAGE METHODS ON THE DYNAMICS OF SUGAR BEET ROOT WEIGHT GROWTH AND SUGAR ACCUMULATION IN THEM
DOI:
https://doi.org/10.32782/2310-0478-2025-1-27-34Keywords:
sugar beets, soil cultivation method, sugar content, weight of 100 sprouts, root crop growth, crop rotationAbstract
The article highlights the results of studies on the influence of the main tillage methods, which are common in the area of insufficient moisture of the Left-Bank Forest-Steppe, on the intensity of the increase in the mass of sugar beet roots, their tops, as well as on the process of sugar accumulation. Such studies were conducted in grain-rowing and grain-steam-rowing crop rotations, where the most common methods of main tillage were used. As a result of the research, it was found that in the grain-sowing crop rotation, the mass of 100 sprouts, on average over three years of research, was the largest in the variant with plowing to a depth of 30–32 cm and amounted to 41.8 g, which is 7.6 g more than in plowing with a depth of up to 40 cm and 3.0 g more than in the variant with tiered plowing. In the grain-sowing crop rotation, the best conditions for the initial development of beet plants were created in the case of surface tillage of the soil by 10–12 cm with its loosening to 40 cm. The most intensive increase in the mass of root crops was observed in both crop rotations in the variants with plowing at 30–32 cm – 3.7 and 4.4 g per day, respectively. In the grain-steam-till crop rotation, the increase in the mass of root crops in the second half of the growing season occurs more intensively than in the grain-steam-till. In August-September, in the variant with plowing at a depth of 30–32 cm in the grain-steam-till crop rotation, the mass of root crops increased by 262 g, in the grain-steam-till crop rotation – by 221 g. The sugar content of root crops, on average over three years of research, was maximum in the grain-steam-till crop rotation in the variant with flat-cut soil cultivation at 30–32 cm and amounted to 18.7 %. Almost the same (18.6 %) sugar content in root crops was found in the variant with conventional plowing to a depth of 30–32 cm and somewhat lower (18.1 %) – in the variant with surface cultivation to a depth of 10–12 cm with loosening at 40 cm. In the grain-steam crop rotation, the sugar content of root crops was significantly inferior to the corresponding indicator of the grain-steam-till crop rotation. However, in the variant with plowing to a depth of 30 cm with deepening to 40 cm, beetroots with a sugar content of 18.5 % were obtained.
References
Бєлік В. Стан та проблеми цукрової промисловості України. Техніка АПК. 2015. № 9-10. С. 34–37.
Борисюк П. Г., Бондар B. C. Проблеми та пріоритети бурякоцукрової галузі. Цукор України. 2017. № 6. С. 2–5.
Гангур В. В., Сахацька В. М. Мікробіологічна активність ґрунту за різних способів обробітку. Вісник ПДАА. 2019. № 4. С. 13−19. doi: 10.31210/visnyk2019.04.01
Гангур В. В., Філоненко В. С. Вплив систем обробітку ґрунту та ступеня насичення сівозмін буряком цукровим на рівень урожайності та якість коренеплодів. Scientific Progress & Innovations. 2024. № 27 (1). С. 24–29. doi: 10.31210/spi2024.27.01.04 https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/17285
Гангур В.В., Філоненко С.В., Філоненко В.С. Особливості живлення буряків цукрових за різних способів основного обробітку ґрунту в сівозміні. Актуальні напрями та проблематика у технологіях вирощування продукції рослинництва: матеріали II Міжнародної наук.-практич. інтернет-конф. м. Полтава, 2 травня 2024 р. Полтава : ПДАУ, 2024. С. 17–20.
Гангур, В. В., Філоненко, В. С. Урожайність та якість коренеплодів буряків цукрових за вирощування у сівозмінах з короткою ротацією. Scientific Progress & Innovations. 2023. 26 (3), 22–25. https://doi.org/10.31210/spi2023.26.03.04.
Єщенко В., Карнаух О. Чи доцільно застосовувати глибоку оранку під цукрові буряки? Пропозиція. 2001. № 4. С. 32–33.
Забаштанський С. К. Технологія основного обробітку ґрунту. Цукрові буряки. 2015. № 2. C. 4–5.
Кирилюк В. П. Вплив системи основного обробітку ґрунту на продуктивність цукрових буряків залежно від ланки сівозміни. Цукрові буряки. 2005. № 1. С. 10–11.
Кирилюк В. П. Ефективність способів та строків основного обробітку ґрунту. Цукрові буряки. 2010. № 3. С. 7-8.
Матковська Ж. Л. Агрофізичні властивості ґрунту при різних способах обробітку. Цукрові буряки. 2015. № 5. С. 18–20.
Методики проведення досліджень у буряківництві / під заг. ред. М.В. Роїка та Н. Г. Гізбулліна. Київ : ІБКіЦБ НААН, 2014. 373 с.
Мороз О. В., Горобець А. М., Смірних В. М. Добір оптимальної сортової агротехніки в інтенсивних технологіях вирощування цукрових буряків. Цукрові буряки. 2010. №3. С. 10–12.
Павленко В. А. Цукрові буряки сьогодні й завтра. Пропозиція. 2016. № 6. С. 50–52.
Тищенко М. В. Філоненко С. В., Боровик І. В., Коваль О. В, Гудименко Ж. В. Економічна ефективність короткоротаційної плодозмінної сівозміни залежно від системи удобрення цукрових буряків. Вісник ПДАА. 2020. № 3. С. 91–98. doi: 10.31210/visnyk2020.03.10
Тищенко М.В., Філоненко С.В. Вплив системи удобрення цукрових буряків на продуктивність короткоротаційної плодозмінної сівозміни. Вісник ПДАА. 2019. № 3. С. 11–17. doi: 10.31210/visnyk2019.03.01
Тремба В.І., Філоненко С.В. Продуктивний потенціал цукрових буряків та технологічні якості їх коренеплодів за різних способів основного обробітку ґрунту. Наукові тенденції формування агротехнологій : матеріали VІІ науково-практ. інтернет–конф., м. Полтава, Полтавська державна аграрна академія, 25–26 квітня 2019 р. Полтава, каф. рослинництва, 2019. С. 92–96.
Філоненко С.В. Цукор і бурякоцукрове виробництво: історія виникнення і становлення. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2008. № 3. С. 53–59.
Філоненко С.В., Антонець О.А., Філоненко В.С., Сухозад О.В. Ефективність та доцільність різних способів основного обробітку ґрунту за вирощування буряків цукрових. Актуальні питання та проблематика у технологіях вирощування продукції рослинництва : зб. матеріалів ІХ наук.-практ. інт.-конф., м. Полтава, 27 лист. 2020 р. Полтава, 2020. С. 132–139.
Філоненко С.В., Глухенький Я.О., Чубенок О.В., Лисак В.М. Особливості формування продуктивних та якісних характеристик буряків цукрових за оптимізації їх елементів технології. Актуальні напрями та проблематика у технологіях вирощування продукції рослинництва: матеріали IIІ Міжнародної наук.-практич. інтернет-конф. м. Полтава, 28 листопада 2024 р. Полтава : ПДАУ, 2024. С. 51–54.
Філоненко С.В., Питленко О.С. Продуктивність та технологічні якості коренеплодів цукрових буряків вітчизняної та зарубіжної селекції. Сучасні тенденції виробництва та переробки продукції рослинництва : матеріали ІV Всеукраїн. науково-практич. інтернет-конф. ПДАА, кафедра рослинництва , 20–21 квіт. 2016 р. Полтава: РВ ПДАА, 2016. С. 148–154.
Хильницький О. Основний обробіток ґрунту під цукрові буряки. Агроном. 2007. №3. С. 113–115.
Цвей Я. П., Недашківський О. І. Основний обробіток ґрунту під цукрові буряки у Лісостепу України. Цукрові буряки. 2002. № 4. С. 15–16.
Цвей Я.П., Тищенко М.В., Філоненко С.В. Моніторинг забур’яненості посівів сільськогосподарських культур у ланці зернобурякової сівозміни у виробничих умовах. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2018. № 1. С. 23–30. doi 10.31210/visnyk2018.01.03
Цвей Я.П., Тищенко М.В., Герасименко Ю. П., Філоненко С.В., Ляшенко В.В. Обробіток ґрунту, добрива та продуктивність цукрових буряків. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2018. № 1. С. 42–47. doi 10.31210/visnyk2018.01.06
Цвей Я.П., Тищенко М.В., Філоненко С.В., Ляшенко В.В. Формування поживного режиму ґрунту в полі цукрових буряків залежно від їх удобрення в короткоротаційній плодозмінній сівозміні. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2018. № 4. С. 43–50. doi 10.31210/visnyk2018.04.06
Якименко В. В. Чи поліпшує плоскорізний обробіток ґрунту живлення цукрових буряків? Цукрові буряки. 1998. № 4. С. 15–16.