ТОВАРНА ОЦІНКА ЯБЛУК, ОБРОБЛЕНИХ ПІСЛЯ ЗБИРАННЯ 1-МЕТИЛЦИКЛОПРОПЕНОМ
Ключові слова:
стандартна продукція, фізіологічні розлади, технічний брак, природні втрати, ураження, «загар», побуріння м’якоті, гниль, яблукаАнотація
Стаття присвячена дослідженню товарної якості плодів яблуні ранньозимового строку достигання сортів Кальвіль сніговий і Спартан під час холодильного зберігання за умови їхнього післязбирального оброблення препаратом етилен- пригнічуючої дії 1-метилциклопропеном (1-МЦП). У роботі науково обґрунтовано прояви зниження уражень плодів фізіологічними розладами та мікробіологічними захворюваннями під час зберігання.Досліджено рівень природних втрат плодів, технічного браку та відходу продукції. Обраховано темп зниження виходу стандартної продукції та характер його залежності від тривалості зберігання. Встановлено суттєве підвищення у понад 2 рази, порівняно з контролем, виходу стандартної продукції та, зокрема, вищого і першого товарних сортів після шести місяців зберігання обробленої 1-МЦП продукції у поєднанні з істотним зниженням браку, що здійснює вирішальний вплив на величину очікуваного від реалізації яблук прибутку та рівня рентабельності зберігання.
Посилання
Watkins C. B. Overview of 1-Methylcyclopropene trials and uses for edible horticultural crops. HortScience. 2008. Vol. 43. № 1. P. 86—94.
Tu K., Nicolai B., Baendemaeker J. D. Effects of relative humidity on apple quality under simulated shelf temperature storage. Scientia Horti- culturae. 2000. Vol. 85. № 3. P. 217—229.
Saleh A. M., Ghafir O. S. , Gadalla N. B. Physiological and anatomical comparison between four different apple cultivars under cold storage con- ditions. Acta biology. 2009. Vol. 53. N 1. P. 21—26.
Khan M. A., Ahmad I. Morphological studies on physical changes in apple fruit after storage at room temperature. Journal Agriculture and Social Science. 2005. Vol. 1. N 2. P. 102—104.
Veraverbeke E. A., Verboven P. Predication of moisture loss across the cuticle of apple during storage: part 2. Model simulations and practical ap- plicatons. Postharvest biology and technology. 2003. Vol. 30. P. 89—97.
Vander-Beng L. The role of humidity, temperature and atmospheric con- dition in maintaining vegetable quality during storage. ACS Symposium Service. 1981. Vol. 170. P. 95.
DeEll J., Ehsani-Moghaddam B. Effects of rapid consecutive postharvest 1–Methylcyclopropene treatments on fruit quality and storage disorders in apples. Hortscience. 2013. Vol. 48. N 2. P. 227—232.
Delong J. M., Prange R. K., Harrison P. A. The influence of 1-Methylcy- clopropene on Cortland and McIntosh apple quality following long-term storage. Hortscience. 2004. Vol. 39. N 5. P. 1062—1065.
DeEll J. R., Murr D. P., Porteus M. D. Influence of temperature and dura- tion of 1-Methylcyclopropene (1-MCP) treatment on apple quality. Post- harvest biology and Technology. 2002. Vol. 24. N 1. P. 349—353.
Rupasinghe H. P. V., Murr D. P., Paliyath G., Skog L. Inhibitory effect of 1-MCP on ripening and superficial scald development in McIntosh and De- licious apples. J. Hortscience and Biotechnology. 2000. Vol. 75. P. 271— 276.
Watkins C. B., Nock J. F., Whitaker B. D. Response of early, mid and late season apple cultivars to postharvest application of 1-Methylcyclopropene (1-MCP) under air and controlled atmosphere storage conditions. Posthar- vest Biology and Technology. 2000. Vol. 19. P. 17—32.
Watkins C. B., Nock J. F., Lu X. Repeated treatments of apple fruit with SmartFresh. New York Fruit Quarterly. 2013. Vol. 21. N 2. P. 11—16.
Hatoum D., Buts K., Hertog M. L. A. T. M., Geeraerd A. H., Schenk A., Vercammen J., Nicolai B. M. Effects of pre- and postharvest factors on browning in Braeburn. Horticultural science (Prague). 2014. Vol. 41. N 1. P. 19—26.
Яблука свіжі середніх та пізніх термінів достигання. ТУ ГСТУ 01.1–37–160:2004. [Чинний від 2004—29—12]. К. : Украгростандартсертифікація, 2004. 11 с.
Ящики из древесины. ГОСТ 10131–93 [Введ. 01—07—1995]. К.: Украгростандартсертифікація, 2008. 22 с.
Методические рекомендации по проведению исследований по вопросам хранения и переработки плодов и ягод. К : УННИС, 1980. 42 с.
Дженеев Ю., Иванченко В. И., Дженеева Э. Л. и др. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда (организация и проведения исследований). Ялта: Ин-т винограда и вина «Магарач», 1998. 152 с.
Мойсейченко В. Ф. Основи наукових досліджень у плодівництві, овочівництві, виноградарстві та технології зберігання плодоовочевої продукції. К.: НМК ВО, 1992. 364 с.
Jan I., Rab A., Sajid M. Response of apple cultivars to different storage durations. Sarhab Journal Agriculture. 2012. Vol. 28, N 2. P. 219—224.
Ozkaya O., Dundar O. Influence of 1–Methylcyclopropene (1–MCP) on Fuji apple quality during long-term storage. Journal of Food, Agriculture and Environment. 2009. Vol. 7. N 2. P. 146—148.