ВПЛИВ СТРОКІВ СІВБИ НА ФОРМУВАННЯ ВРОЖАЮ БУРЯКУ СТОЛОВОГО В ПРАВОБЕРЕЖНОМУ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
Ключові слова:
строк сівби, біометричні показники, фенологічні спостереження, урожайністьАнотація
У статті представлено результати вивчення впливу строків сівби на формування врожаю буряку столового. Встановлено залежність тривалості міжфазних періодів від строку сівби насіння. Більш ранні строки сівби сприяли подовженню міжфазних періодів. Строк сівби ІІІ декада квітня характеризувався найбільшими біометричними параметрами рослин буряку столового. У середньому за роки досліджень найбільшу урожайність було відмічено за строку сівби ІІІ декада квітня: 63,1 т/га – у сорту Бордо Харківський, 55,9 т/га – у сорту Опольський. Більшим діаметром коренеплоду характеризувались плоди сорту Бордо Харківський за строку сівби ІІІ декада квітня – 7,3 см, найменшим – за строку сівби ІІ декада травня – 6,8 см. Порівнюючи строки сівби буряку столового, найбільшу масу коренеплоду було відмічено за строку сівби ІІІ декада квітня : у сорту Бордо Харківський – 284 г, у сорту Опольський – 252 г.
Посилання
Андреев Ю. М. Овощеводство. Москва : Профобриздат, 2002. 256 с.
Барабаш О. Ю. Біологічні основи овочівництва: навчальний посібник. К.: Арістей, 2005. 348 с.
Белов Н.Б. Книга огородника. Минск: «Харвест», 2007. 320 с.
Болотських О.С. Технологія вирощування буряка столового. Овощеводство. 2008. №3. 32-39.
Бондаренко Г. Л. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві. Х. : Основа, 2001. 370 с.
Буряк, його цілющі властивості : http: // licgoroda.blogspot.com/p/blog- page_6628.html
ДСТ України 7033:2009 Буряк столовий свіжий. Технічні умови : Введен. 01.01.10. К: вид.офіційне, 2010. 11 с.
ДСТУ 6014:2008. Морква столова і буряк столовий. Технологія вирощування. К. : Держспоживстандарт України, 2010. 18 с.
Корнієнко С. Технологія вирощування буряка столового. Овощеводство. 2009. №5. C. 52-59.
Корнієнко С. І., Терьохіна Л. А., Куц О. В., Могильний В. В. Сучасні енергоощадні технології вирощування маточних коренеплодів буряка столового. Наукові праці інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків. 2014, Випуск 21. С. 255-259
Паламарчук І. І. Динаміка формування площі листків рослин буряка столового залежно від сортових особливостей та строку сівби в умовах правобережного Лісостепу України. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Сільське господарство та лісівництво. №4(15). Вінниця. 2019. С.173-182
Паламарчук І. І. Вплив сортових особливостей на врожайність та біометричні показники продукції буряка столового в Правобережному Лісостепу України. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Сільське господарство та лісівництво. №9. Вінниця. 2018. С. 143–153.
Слепцов Л. Столовая свекла: выбираем сорт. Овощеводство: Селекция и семеноводство. 2009. Вып. №3. С. 48.