ВПЛИВ ХІТОЗАНОВОГО ПОКРИТТЯ НА ДЕЯКІ ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ ЯГІД СУНИЦІ ПІД ЧАС ХОЛОДИЛЬНОГО ЗБЕРІГАННЯ

Автор(и)

  • А. Г. Благополучна Уманський національний університет садівництва
  • Н. О. Ляховська Уманський національний університет садівництва

DOI:

https://doi.org/10.31395/2310-0478-2019-2-59-61

Ключові слова:

суниця, хітозан, післязбиральна обробка, їстівні покриття, зберігання

Анотація

Суниця садова відноситься до найбільш швидкопсувних ягід, які вразливі до механічного і мікробіологічного пошкодження. Одним із основних підходів до подовження терміну зберігання ягід є нанесення їстівних покриттів на поверхню з подальшим зберіганням у холоді.Їстівні покриття можна використовувати як захисний бар’єр для зменшення інтенсивності дихання, сповільнення росту хвороботворних мікроорганізмів, а також для поліпшення фізичної цілісності шляхом укріплення ніжної структури покривних тканин.Метою даної роботи було дослідити вплив обробки хітозаном на втрати маси, інтенсивність дихання, рН та мікробіологічне пошкодження ягід суниці під час холодильного зберігання. Для досягнення мети ягоди обробляли 0,1; 0,3; 0,5% розчинами хітозану і зберігали при t 0+2°С протягом 14 днів.Не оброблені ягоди використовували як контроль. Всі експериментальні дослідження виконувалися в трикратному повторенні. Зразки суниці, на яких були виявлені ознаки мікробіологічного пошкодження вважалися, непридатними. Результати виражали у відсотках від заражених ягід.Результати показали, що тривалість зберігання суниці в контрольному варіанті становила 8 днів, в експериментальних варіантах 14 днів, що в 1,7 рази довше. Важливим показником збереження є природна втрата ваги. Критерієм закінчення зберігання була втрата ваги не більше 6%. Результати дослідження показують, що для суниці в контрольному варіанті середня втрата ваги на 8 день зберігання становила (6,11%). Втрата ваги оброблених ягід становила (2,88– 4,81%). Обробка хітозаном змінює інтенсивність дихання ягід суниці. Наприкінці зберігання показник становив (1,15 – 1,8%).Ягоди, оброблені хітозаном, були менш пошкоджені грибковими захворюваннями.Їстівні покриття на основі хітозану можуть бути ефективним методом поліпшення якості та продовження терміну зберігання суниці.

Посилання

Genskowsky, E., Puente, L. A., Pérez-Álvarez, J. A., Fernandez-Lopez, J., Muñoz, L. A., & Viuda-Martos, M. (2015). Assessment of antibacterial and antioxidant properties of chitosan edible films incorporated with maqui berry (Aristotelia chilensis). LWT-Food Science and Technology, 64(2), 1057-1062.

Romanazzi, G., Feliziani, E., Baños, S. B., & Sivakumar, D. (2017). Shelf life extension of fresh fruit and vegetables by chitosan treatment. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(3), 579-601.

Romanazzi, G., Feliziani, E., Santini, M., & Landi, L. (2013). Effectiveness of postharvest treatment with chitosan and other resistance inducers in the control of storage decay of strawberry. Postharvest Biology and Technology, 75, 24-27.

Tavares, T. S., Rocha, D. A., de Rezende Queiroz, E., de Abreu, C. M. P., de Oliveira, A. M., & de Oliveira Junior, E. N. (2019). Chitosan coatings in the maintenance of strawberry quality during refrigerated storage/ Revestimentos de quitosana na manutenção da qualidade de morango durante o armazenamento refrigerado. Brazilian Journal of Development, 5(6), 5434-5448.

Saied, N. M. (2016). Postharvest application of chitosan and thymol for con- trolling grey mould and soft rot diseases of strawberry fruits. International Journal of PharmTech Research, 9(9): 9–16.

Malgarim, M. B., Cantillano, R. F. F., Coutinho, E. F. (2006a) Sistemas e condições de colheita e armazenamento na qualidade de morangos cv. Camarosa. Revista Brasileira de Fruticultura, 28, 2, 185-189.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03