УРОЖАЙНІСТЬ ТА ЯКІСТЬ КОРЕНЕПЛОДІВ БУРЯКА СТОЛОВОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ЗАСТОСУВАННЯ МІКРОДОБРИВ ТА ФУНГІЦИДІВ
DOI:
https://doi.org/10.31395/2310-0478-2019-2-7-11Ключові слова:
буряк столовий, сорт, позакореневе підживлення, коренеплоди, мікродобриваАнотація
В статті викладено результати досліджень з впливу сумісного застосування комплексних мікродобрив та фунгіцидів на урожайність та біохімічні показники коренеплодів буряка столового в умовах Лісостепу Західного. Встановлено, шо внесення комплексного мікродобрива АДОБ макро+мікро сумісно з фунгіцидами Топсин М та Імпакт, забезпечило найвищу урожайність коренеплодів буряка столового у сорту Гарольд – 62,0-62,2 т/га і сорту Кестрел – 75,4-77,4 т/га.При внесені мікродобрив Авангард Р Буряк, Інтермаг-буряк та Сані Мікс сумісно з фунгіцидами урожайність коренеплодів була нижчою, а саме 55,50-60,10 т/га у сорту Гарольд та 70,30-73,20 т/га у сорту Кестрел. Найвищий вміст сухої речовини та цукрів відмічали також у варіанті, де позакоренево вносили комплексні мікродобрива АДОБ макро+мікро сумісно з фунгіцидами Імпакт та Топсин М у сорту Гарольд – 15,6-15,7% та 8,5%, у сорту Кестрел – 16,0-16,1% та 8,9%, відповідно. Позакореневе підживлення мікродобривом АДОБ макро+мікро у поєднанні з фунгіцидом Імпакт забезпечило найвищий вміст бетаніну 352,5 мг/100 г сирої маси у сорту Гарольд, та 270,9 мг/100 г сирої маси у сорту Кестрел.
Посилання
Безвіконний П.В. Ефективність сумісного застосування фунгіцидів і позакореневого підживлення мікродобрив на посівах буряка столового. Таврійський науковий вісник. 2018. Вип. 100. С. 9–14.
Бондаренко Г. Л., Яковенко К. І. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві. Харків: Основа, 2001. 370 с.
Булыгин С.Ю. Демишев Л.Ф., Доронин В.А. Микроэлементы в сельском хозяйстве. Днепропетровск: Сич, 2007. 100 с.
Заришняк А. С., Жердецький І. М. Позакореневе внесення мікродобрив у формі комплексонатів металів на культурі цукрових буряків. Цукрові буряки. 2007. № 3. С. 18–20.
Куц О. В. Підвищення урожайності та покращення лежкості коренеплодів буряка столового при застосуванні позакореневих підживлень рослин мікроелементами. Овочівництво і баштанництво. 2007. № 53. С. 89–95.
Лихочвор В. В., Костючко С. С. Вплив фунгіцидів на продуктивність цукрових буряків. Агрономія Сьогодні. 2015. URL: http://agro-business.com.ua/agro/ahronomiia-sohodni/item/573-vplyv-funhitsydiv-na-produktyvnist-tsukrovykh-buriakiv.html
Овчарук В. І., Мулярчук О. І., М’ялковський Р. О., Безвіконний П. В., Кравченко В. С., Климович Н. М. Поєднання позакореневого підживлення мікродобривами з фунгіцидами та їх вплив на біологічні параметри рослин буряка столового. Вісник Уманського національного університету садівництва. 2019. № 1. С. 70–75.
Школьник М.Я. Микроелементы в жизни растений. Ленинград : Наука, 1974. 322 с.