БОРОШНОМЕЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА СОРТІВ ПШЕНИЦІ СПЕЛЬТИ ЗАЛЕЖНО ВІД УМОВ МІНЕРАЛЬНОГО ЖИВЛЕННЯ
Ключові слова:
маса 1000 зерен, натура зерна, склоподібність, азотні добриваАнотація
Наведено результати вивчення маси 1000 зерен, натури зерна та його склоподібності залежно від видів, норм і строків застосування азотних добрив. Використовували зерно сортів пшениці спельти озимої Зоря України та Європа, які вирощували в умовах Правобережного Лісостепу за схемою: 1) без добрив (контроль); 2) Р60 + М120; 3) К60 + М120; 4) Р60К60 - фон; 5) фон + М120; 6) фон + Ы60 + М60; 7) фон + Ы60 S70 + Ы60. Добрива вносили у вигляді аміачної селітри, сульфату амонію, суперфосфату гранульованого та калію хлористого.Встановлено, що фізичні властивості зерна істотно змінюються залежно від погодних умов, сорту та удобрення.Поліпшення умов азотного живлення найбільше підвищує масу 1000 зерен і склоподібність, проте ефективність азотних добрив істотно залежить від особливостей сорту. У середньому за три роки досліджень маса 1000 зерен сорту Зоря України збільшується з 49,8 г на неудобрених ділянках до 52,7 г у варіантах із роздрібним застосуванням азотних добрив або на 6 %. Маса 1000 зерен сорту Європа змінюється від 52,3 до 55,3 г залежно від удобрення.З'ясовано, що склоподібність зерна сорту Зоря України у варіанті без добрив становить 92 % і зростає до 100 % за роздрібного застосування азотних добрив. Склоподібність зерна пшениці спельти сорту Європа змінюється від 78 до 96 % залежно від видів, норм і строків застосування добрив.
Посилання
Gupta P. K. Wheat genomics: present status and future prospects / P. K. Gupta, R. R. Mir, A. Mohan, J. Kumar // Int. J. Plant Genomics. - 2008. - Vol. 36. http: //dx. doi. org/10. 1155/2008/896451.
Teixeira E. I. The impact of water and nitrogen limitation on maize biomass and resource-use efficiencies for radiation, water and nitrogen / E. I. Teixeira, M. George, T. Herreman, H. Brown, A. Fletcher, E. Chakwizira // Field Crops Res. - 2014. - Vol. 168. - Р. 109-118.
Abid M. Nitrogen Nutrition Improves the Potential of Wheat (Triticum aestivum L.) to Alleviate the Effects of Drought Stress during Vegetative Growth Periods / M. Abid, Z. Tian, Ata-Ul-Karim, S. T. Cui, Y. Liu, Y. Zahoor, R. Jiang, D. Dai // Front Plant Sci. - 2016. - Vol. 7. http://journal.frontiersin.org/article /10.3389/ fpls.2016.00981/full.
Abdel-Aal E. S. M. Compositional and nutritional characteristics of spring einkorn and spelt wheats / E. S. M. Abdel-Aal, P. Hucl, F. W. Sosulski // Cereal Chem. - 1995. - № 72. - P. 621-624.
Abdel-Aal E. S. M. Kernel, milling and baking quality of spring type spelt and einkorn wheats / E. S. M. Abdel-Aal, P. Hucl, F. W. Sosulski // J. Cereal Sci. - 1997. - № 26. - P. 363-370.
Greffeuille V. Grain characterization and milling behavior of near-isogenic lines differing by hardness / V. Greffeuille, J. Abecassis, M. Rousset, F.-X. Oury, A. Faye, Bar L'Helgouac'h C., V. Lullien-Pellerin // Theor Appl Genet. - 2006. - Vol. 114 (1). - Р. 1-12.
Alghamdi S. S. Phenological, nutritional and molecular diversity assessment among 35 introduced lentil (Lens culinaris Medik.) genotypes grown in Saudi Arabia / S. S. Alghamdi, A. M. Khan, M. H. Ammar, E. H. El-Harty // Int. J. Mol. Sci. - 2014. - Vol. 15. - Р. 277-295. http: //dx. doi. org/10. 3390/ijms15010277.
Makowska A. Charakterystyka wartosci przemiatowej i wypiekowej wybranych odmian orkiszu / A. Makowska, W. Obuchowski, A. Adler // Fragmenta Agronomica. - 2008. - Vol. 1 (97). - Р. 228-239.
Dziki D. Influence of wheat kernel physical properties on the pulverizing process / D. Dziki, G. Cacak-Pietrzak, A. Mis, J. K. onczyk, U. Gawlik-Dziki // Journal of Food Science and Technology. - 2012. - Vol. 10. http: 1007/s13197-012-0807-8.
Abdelkhalik S. M. Morphological and sequence-related amplifed polymorphism-based molecular diversity of local and exotic wheat genotypes / S. M. Abdelkhalik, A. K. M. Salem, A. R. bdelaziz, M. H. Ammar // Genetics and Molecular Research. - 2016. - Vol. 15 (2). - P. 1-9.
Пшениця спельта [Г. М. Господаренко, П. В. Костогриз, В. В. Любич та ін.]. - К: ТОВ «СІК ГРУП УКРАЇНА», 2016. - 312 с.
Єщенко В. О. Основи наукових досліджень в агрономії / В. О. Єщенко, П. Г. Копитко, В. П. Опришко, П. В. Костогриз. - Вінниця: ПП «ТД «Едельвейс і К»». 2014. - 332 с.
Chaddock R. E. Exercises in statistical methods / R. E. Chaddock . - Houghton, 1952. - 166 p.