ПОРІВНЯЛЬНЕ ОЦІНЮВАННЯ НЕТРАДИЦІЙНИХ ПРЯНОСМАКОВИХ РОСЛИН

Автор(и)

  • Н. М. Осокіна Уманський національний університет садівництва
  • К. В. Костецька Уманський національний університет садівництва

DOI:

https://doi.org/10.31395/2310-0478-2019-1-29-32

Ключові слова:

пряносмакові рослини, перцева група, гвоздична група, ароматна група, біохімічний склад

Анотація

У статті представлено результати порівняльного оцінювання нетрадиційних пряносмакових рослин за основними показниками, що обумовлюють їх смак, аромат і лікувальні властивості. Визначено вміст сухих і дубильних речовин, цукрів, аскорбінової кислоти і флавонолів надземної маси пряносмакових рослин васильків евгенольних, чаберу садового, шавлії мускатної, монарди трубчастої, майорану садового, естрагону, лофанту ганусового, вітексу священного, гісопу лікарського. За ароматом пряносмакові рослини нами умовно розподілено на три групи: перцева (майоран, чабер, монарда, вітекс), гвоздична (васильки, шавлія) та ароматична (любисток, естрагон, лофант).Мета дослідження - встановити основні господарсько-цінні та фітохімічні ознаки деяких вітчизняних пряносмакових рослин.Встановлено, що масова частка ефірної олії в рослинах збільшується від фази вегетативного росту. Досягає максимуму за бутонізації-повного цвітіння, а в кінці цвітіння - знижується. Заготівлю ароматичної сировини для переробки необхідно починати у фазу бутонізації.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03