ВМІСТ І СКЛАД ОРГАНІЧНИХ КИСЛОТ В СУНИЦЯ (FRAGARIA ANANASSA DUCH.) OF РІЗНІ СОРТИ, ВИРОЩУЮТЬСЯ В ПРАВОБЕРЕЖЖІ ЛІСОСТЕП УКРАЇНИ
Ключові слова:
суниця, дозрівання, органічні кислоти, лимонна кислота, яблучна кислотаАнотація
Ягоди суниці сортів Дукат, Хоней, Полку, Фестивальна ромашка вирощені у Правобережному Лісостепу України були досліджені щодо змісту та співвідношення в них органічних кислот у стиглих ягодах та в процесі дозрівання. Встановлено, що вміст у ягодах суниці органічних кислот становить 0,92 – 1,16 %. Органічні кислоти представлені, переважно, лимонної та яблучної, їх лимонної – 0,7-0,8 % , що становить 57,1 - 66,7% від загальної суми. Вміст яблучної кислоти встановлено лише на рівні 0,4-0,6%. Активна кислотність ягід встановлена на рівні 3,3-3,4 одиниці і несуттєво відрізнялася у ягід досліджуваних сортів. Процес дозрівання ягід суниці супроводжується поступовим зниженням їх кислотності, тоді як при перезріванні ягід їхня кислотність знову зростає за рахунок збільшення вмісту молочної, янтарної та оцтової кислот.
Посилання
Azodanlou, R., C. Darbellay, J.L. Luisier, J.C. Villettaz, and R. Amado. (2003). Quality assessment of strawberries (Fragaria species). J. Agric. Food Chem., 2003, no 51, pp. 715-721.
Ruan, J., Lee, Y. H., Hong, S. J., & Yeoung, Y. R. (2013). Sugar and organic acid contents of day-neutral and ever-bearing strawberry cultivars in high-elevation for summer and autumn fruit production in Korea. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 2013, no 54(3), pp. 214-222.
Shim, J.S., K.S. Cheon, Y.Y. Oh, H.J. Hwang, H.S. Yoon, G.M. Shon, and Z.H. Kim. (2007). Genetic analysis of soluble solid contentsin strawberry (Fragaria ×ananassa Duch.) by a half-diallel cross. Kor. J. Hort. Sci. Technol, 2007, no 25, pp. 334-346.
Mahmood, T., Anwar, F., Abbas, M., Boyce, M. C., & Saari, N. (2012). Compositional variation in sugars and organic acids at different maturity stages in selected small fruits from Pakistan. International journal of molecular sciences, 2012, no 13(2), pp. 1380-1392.
Markovskiy, V.S., Bachmat, M. І. (2008). Berries in Ukraine. Kamenetz- Podolsk: PP „Medobory – 2006”, 2008. 200 p. (in Ukrainian)
Prichko, Т.G., Germanova, М.G. (2010). Comparative evaluation of the biochemical composition of strawberries in Southern Russia fruit and viticulture south Russia, 2010, no 2, pp. 107-113 (in Russian)
Sims, C. A., Chandler, C. K., & Crocker, T. E. (1997) . Sensory fruit quality of strawberry cultivars in central Florida. In Proc. Florida State Hort. Soc 1997, (Vol. 110, pp. 178-180).
Cordenunsi B. R. et al. (2002). Influence of cultivar on quality parameters and chemical composition of strawberry fruits grown in Brazil. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2002, Т. 50, no 9, pp. 2581-2586.
Kumar, A., Avasthe, R. K., Rameash, K., Pandey, B., Borah, T. R., Denzongpa, R., & Rahman, H. (2011). Influence of growth conditions on yield, quality and diseases of strawberry (< i> Fragaria x ananassa Duch.) var Ofra and Chandler under mid hills of Sikkim Himalaya. Scientia Horticulturae, 2011, no. 130(1), pp. 43-48.
Jouquand, C., Chandler, C., Plotto, A., & Goodner, K. (2008). A sensory and chemical analysis of fresh strawberries over harvest dates and seasons reveals factors that affect eating quality. Journal of the American Society for Horticultural Science, 2008, no. 133(6), pp. 859-867.
Kafkas, E., Koşar, M., Paydaş, S., Kafkas, S., & Başer, K. H. C. (2007). Quality characteristics of strawberry genotypes at different maturation stages. Food Chemistry, 2007, no. 100(3), pp. 1229-1236.
Kopilov V.I. (2007) Strawberry. Simpheropol: PoliPRESS, 2007. 368 p. (in Ukrainian)
Ménager, I., Jost, M., & Aubert, C. (2004). Changes in physicochemical characteristics and volatile constituents of strawberry (cv. Cigaline) during maturation. Journal of agricultural and food chemistry, 2004, no. 52(5), pp. 1248-1254.
Zhang, J., Wang, X., Yu, O., Tang, J., Gu, X., Wan, X., & Fang, C. (2011). Metabolic profiling of strawberry (Fragaria× ananassa Duch.) during fruit development and maturation. Journal of experimental botany, 2011, no. 62(3), pp. 1103-1118.
Azodanlou, R., Darbellay, C., Luisier, J.L., Villettaz, J.C. and Amado, R. (2004). Changes in flavour and texture during the ripening of strawberries. Eur. Food Res. Tech., 2004, no. 218, pp. 167-172.
Shirco Т.S. Yaroshevich I.V. (1991). Biochemistry and fruit quality. Minsk: Navuka i tehnіka, 1991. 294 p. (in Belarus).
Holcroft, D. M. and A. A. Kader (1999). Controlled atmosphere-induced changes in pH and organic acid metabolism may affect color of stored strawberry fruit. Postharvest Biology and Technology, 1999, no. 17, pp. 19-32.
Montero, T. M., Mollá, E. M., Esteban, R. M., & López-Andréu, F. J. (1996). Quality attributes of strawberry during ripening. Scientia Horticulturae, 1996, no. 65(4), pp. 239-250.
FLORES-CANTILLANO F; BENDER RJ; LUCHSINGER L. (2003). Fisiologia e manejo pós-colheita. In: FLORES-CANTILLANO, F. Morango: pós-colheita. Brasília: EMBRAPA, 2003. pp. 14-24.
Koyuncu, M. A., & Dilmaçünal, T. (2010). Determination of vitamin C and organic acid changes in strawberry by HPLC during cold storage. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 2010, no. 38(3), pp. 95-98.
Sturm, K., Koron, D., & Stampar, F. (2003). The composition of fruit of different strawberry varieties depending on maturity stage. Food Chemistry, 2003, no. 83(3), pp. 417-422.
Jham, G. N., Fernandes, S. A., Garcia, C. F., & Silva, A. A. D. (2002). Comparison of GC and HPLC for the quantification of organic acids in coffee. Phytochemical Analysis, 2002, no. 13(2), pp. 99-104.
PELAYO-ZALDÍVAR, C. L. A. R. A., Ebeler, S. E., & Kader, A. A. (2005). Cultivar and harvest date effects on flavor and other quality attributes of California strawberries. Journal of food quality, 2005, no. 28(1), pp. 78-97.
Vandendriessche, T., Vermeir, S., Mayayo Martinez, C., Lammertyn, J., Nicolaï, B. M., Hertog, M. L. A. T. M., & Hendrickx, Y. (2011). High-Throughput Flavor Evaluation of Strawberry Cultivars: Focus on Aroma Development during Ripening. In IV International Conference Postharvest Unlimited, 2011, 945, pp. 227-232.
Zamorska I.L. (2003) Economic - biological peculiarities of yield development and pine-apple strawberry productivity under the conditions of the Right-Bank Forest-Steppe Zone of Ukraine. Author. of dis. to obtain the degree of Ph.D, Uman, 2003. 163 p. (in Ukrainian).