ТОВАРНИЙ СТАН ПЛОДІВ БАКЛАЖАНА, ПЕРЦЮ СОЛОДКОГО ТА ПОМІДОРА ЗА УМОВ КОРОТКОСТРОКОВОГО ЗБЕРІГАННЯ
Ключові слова:
баклажан, перець солодкий, помідор, сорт, ступінь стиглості, короткострокове зберігання, товарний станАнотація
Стаття присвячена встановленню оптимальної тривалості зберігання плодів баклажана сортів Алмаз і Геліос технічного ступеня стиглості, перцю солодкого сорту Новогогошари технічного та біологічного ступеня стиглості, помідора сорту Іскорка червоного ступеня стиглості; визначення товарних і якісних показників під час зберігання в умовах сховища без охолодження та холодильника. Експериментальна частина роботи виконана впродовж 2007 2009 рр. в умовах лабораторії кафедри технології зберігання і переробки зерна, навчально-науково-виробничого відділу Уманського національного університету садівництва. Тривалість короткострокового зберігання плодів баклажана, перцю солодкого та помідора в холодильнику становить 15 діб, що відповідає рекомендаціям стандартів на свіжу сировину. Встановлено істотний вплив умов зберігання плодових овочів у сховищі без охолодження на їх якість та тривалість зберігання. Тривалість короткострокового зберігання плодів баклажана, перцю солодкого та помідора в сховищі без охолодження скорочується на 20% у порівнянні зі зберіганням у холодильнику та становить 12 діб. На розмір втрат і відходів під час зберігання впливають різні чинники, як внутрішні, так і зовнішні. До внутрішніх відносяться ті біологічні механізми, що формують властивості овочів, до зовнішніх - умови та термін зберігання. Абсолютний відхід відбувається в результаті травм, ураження бактеріальними, грибковими захворюваннями, пошкодження функціональними розладами, а втрати маси - унаслідок дихання овочів і втрати вологи. За холодильного зберігання вихід стандартної продукції для баклажана - 89-93% з перевагою сорту Геліос, перцю солодкого - 84-89% з перевагою біологічного ступеня стиглості, помідора - 89-91%. В сховищі без охолодження рівень стандартної продукції знижується до 81-92%. Співвідношення стандартної продукції і технічного браку плодів баклажана, перцю солодкого та помідора під час зберігання в сховищі без охолодження складає 11-53:1, тоді як у холодильнику - 14-42:1, а стандартної продукції і абсолютного відходу відповідно 18-47:1 та 28-82:1. Рівень технічного браку та абсолютного відходу під час зберігання в сховищі без охолодження складає відповідно 1,7-7,6% та 1,9-4,7%, тоді як в холодильнику - відповідно 2,2-6,4% і 1,0-3,1%.
Посилання
Иванова Г.В. Технология пищевых продуктов со специальными свойст вами / Г.В. Иванова, И.В. Изосимова // Хранение и переработка сельхоз- сырья. - 2003. - № 8. - С. 170-172.
Тимофеева В.Н. Использование перспективного сырья для производства продуктов профилактического назначения / В.Н. Тимофеева, М.Я. Зенькова // Хранение и переработка сельхозсырья. — 2006. — № 9. — С. 66-68.
Хотивори А.В. Новые овощные консерви / А.В. Хотивори, Л.А. Стурца, М.М. Шарашидзе // Хранение и переработка сельхозсырья. — 2004. — № 9. — С. 54.
Оверченко Б. Хранение свежих овощей / Б. Оверченко // Овоще водство. — 2005. — № 8. — С. 62-65.
Попович Л.П. Зберігання овочів / Л.П. Попович // Захист рослин. — 996. — №6. — С. 25-26.
Фрелов Л.М. Прогрессивные способы хранения овощей / Л.М. Фрелов // Пищевая промышленность. — 1991. — № 1. — С. 75.
Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда. Организация и проведение исследований / Под ред. С.Ю. Дженеева, В.И. Иванченко // Институт винограда и вина «Магарач», 1998. — 151 с.
ДСТУ 2660-94. Баклажани свіжі. — Технічні умови. — К.: Держстандарт України, 1995. — 14 с.
ДСТУ 2659-94. Перець солодкий свіжий. — Технічні умови. — К.: Держ стандарт України, 1995. — 14 с.
ДСТУ 3246-95. Томати свіжі. — Технічні умови. — К.: Держстандарт України, 1997. — 13 с.