ANALYSIS OF PRODUCTIVITY AND MARKETING QUALITY OF ACTINIDIA FRUITS IN THE CONDITIONS OF THE BLACK SEA REGION OF UKRAINE

Authors

  • M. M. Tsandur

DOI:

https://doi.org/10.32782/2310-0478-2023-2-50-56

Keywords:

actinidia, fruits, rare crops, commercial quality, productivity, yield, tasting assessment

Abstract

The article is devoted to the study of the productivity and commercial value of the genus Actinidia Lindl plants fruits. Actinidia is a non-traditional and fairly new culture for Ukraine, which is gaining more and more popularity today due to its taste qualities, medicinal and decorative properties. Actinidia varieties of the French selection Tahi and Isai were used in the study. The research was conducted during 2020–2022. at the experimental planting of the limited liability company "Black Sea Alliance" of the Bilyaiv district of the Odesa region. Actinidia was grown on a trellis with drip irrigation. Research results show that, regardless of the year of observation, the fruits of Tahi variety are larger, the bushes of this variety give more productivity (5.07 … 15.87 kg/ plant). The average weight of actinidia fruits of the Tahi variety over the research years ranged from 15.32 to 18.03 g, the maximum weight of one fruit reached 18.21 to 22.31 g. Fruits of this variety received a higher tasting score (8.3 points) than fruits of Isai variety (7.7 points). It was established that Tahi fruits had the best appearance and were of higher quality, where 53, 51, and 64% of fruits were classified as the highest (premium) commercial grade over the years of research, respectively. Actinidia plants of the Isai variety gave a significantly lower productivity (5.02 … 13.57 kg). The average weight of the fruits of the Isai variety ranged from 10.89 to 13.89 g. The maximum weight of one fruit reached 15.22 to 18.21 g. The fruits of the Isai variety had a somewhat worse marketable appearance and, according to years of research, to a higher (premium) commercial grade 37, 36 and 41% of fruits were assigned.

References

Skrypchenko N.V. Fruit characteristics of Actinidia cultivars obtained at the M. Grishko National Botanical Garden of the Ukrainian NAS in Kyiv. Ann. Warsaw Univ. Life Sci. – SGGW, Horticult. Landsc. Architect. 2016. № 2. Р. 47– 55.

Latocha P., Skrypchenko N.V. The genesis and current state of Actinidia collection in M.M. Grishko National botanical garden in Ukraine. 2017. Polish Journal of Natural Sciences. 2017. 32 (3). Р. 513–525.

Balabak A.F., Pizhyanov V.V., Polischuk V.V., Balabak O.A., Karpuk L.M., Kozachenko I.V., Denysko L. Evaluation of the Morphological and Biological, And Regenerative Capacity ofStem Cuttings of Actinidia (Аctinidia Lindl.) Cultivars, When Introduced IntoIndustrial Culture in the Right-Bank Forest-Steppe Zone of Ukraine. Annals of the Romanian Society for Cell Biology (Annals of R.S.C.B.), ISSN:1583-6258, Romania. Vol. 25, Issue 4, 2021, Pages. 4595–4603

Скрипченко Н.В. Актинідія як джерело високовітамінної продукції. Таврійський науковий вісник. 2012. № 80. Ч. 2. С. 387–391

Поліщук В.В., Балабак А.В., Пиж’янов В.В. Значення рослин актинідії (Аctinidia Lindl.) в урбанізованому середовищі з урахуванням антропоадаптивного потенціалу // Матер. ІV Міжн. інтернет-конференції «Філософія саду і садівництва в світовій культурі; джерела та новітні інтерпретації». Умань, 2020. С. 101–106.

Пиж’янов В.В., Балабак А.Ф., Перспективи вирощування інтродукованих сортів актинідії (Actinidia Lindl.) в умовах правобережного Лісостепу України. «Розвиток аграрної галузі та впровадження наукових досліджень у виробництво». Матер. Міжн. наук.-практ. конф., м. Миколаїв, МНАУ 17–19 жовтня 2018 р. Миколаїв, 2018. С. 25–26.

Zhang, Hexin, Qinyu Zhao, Tian Lan, Tonghui Geng, Chenxu Gao, Quyu Yuan, Qianwen Zhang, Pingkang Xu, Xiangyu Sun, Xuebo Liu, and et al. 2020. "Comparative Analysis of Physicochemical Characteristics, Nutritional and Functional Components and Antioxidant Capacity of Fifteen Kiwifruit (Actinidia) Cultivars–Comparative Analysis of Fifteen Kiwifruit (Actinidia) Cultivars" Foods 9, no. 9: 1267. https://doi.org/10.3390/foods9091267 (Дата звернення 20.10.2023)

Paulauskiene, Aurelija & Pranckietis, V. & Tarasevičienė, Živilė & Butkute, Vilma. Productivity of Actinidia Kolomikta Cultivars and Fruits Chemical Composition. Conference: Rural development 2009: the fourth international scientific conference Volume: 4, b. 1. URL: https://www.researchgate.net/publication/236875879_Productivity_of_Actinidia_Kolomikta_Cultivars_and_Fruits_Chemical_Composition (Дата звернення 20.10.2023)

Baranowska-Wójcik, E., & Szwajgier, D. Characteristics and pro-health properties of mini kiwi (Actinidia arguta). Horticulture, Environment, and Biotechnology. 2019. № 60, pp. 217–225.

Петренко С.О., Цандур М.М. Перша українська плантація актинідії. Овочі та фрукти: Всеукраїнський журнал. URL: https://www.pro-of.com.ua/persha-ukra%D1%97nska-plantaciyaaktinidi%D1%97/ (Дата звернення 20.10.2023)

Методика проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до поширення в Україні. Затв. Нак. Мін. агрополітики та продовольства України 12 грудня 2016 року № 540 URL: https://sops.gov.ua/uploads/page/5a5f413bb9be6.pdf (Дата звернення 20.10.2023)

ДСТУ 8571:2015 Актинідія свіжа. Технічні умови. URL: http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=71726 (Дата звернення 20.10.2023)

ДСТУ ISO 5495:2005. Дослідження сенсорне. Методологія. Метод парного порівняння (ISO 5495:1983, IDT). URL: http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=92871 (Дата звернення 20.10.2023)

Published

2023-12-13