FEATURES OF THE GROWTH AND DEVELOPMENT PHASES OF PLANTS OF THE STUDIED VARIETIES OF THE GENUS TULIP (TULIPA L.) IN CLOSED SOIL CONDITIONS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/2310-0478-2025-2-55-63

Keywords:

floriculture, greenhouse farming, forcing technology, tulip varieties, temperature regime, quality of bulbs

Abstract

The work presents the results of an experimental study aimed at optimizing the process of growing varietal tulips in closed soil. A study conducted in a greenhouse complex revealed that the key factors for obtaining a high-quality cut of flowers are the choice of variety, the quality of planting material, and strict temperature control. Various methods were used, including observations, plant measurements, statistical analysis, and visual assessment. Three technologies for forcing tulips were studied: traditional and two Dutch ones – 5-degree and 9-degree. The experiment was conducted on 5,000 bulbs, including such varieties as Mosni, Go Max, Strong Gold, Strong Love, and White Flag. It was established that for successful forcing, it is necessary to use “extra” class bulbs weighing at least 25 g. The study confirmed that temperature is a decisive factor affecting the duration of forcing. It has been proven that the 9-degree technology of storing tulip bulbs gives similar results to the 5-degree technology, but with some differences. For early forcing, it is not advisable to store the bulbs until the first decade of October; for late forcing, the bulbs should be stored until mid-October. If the shoots reached a length of 7-9 cm, and it was still too early to force, the temperature was reduced to 0–2 °C for 2–3 days. Thus, the 9-degree technology allows you to regulate the timing of tulip flowering, ensuring the possibility of obtaining flowers at the right time The use of traditional technology extends the growing period by an average of 4–5 days compared to Dutch technology. The comparative analysis showed that growing tulips is a highly profitable business. During early forcing, the fastest growth of flower stalks (43 days) occurs at a temperature of 18–20 °C. For late forcing, a temperature of 10–12 °C is required, which extends growth to 62 days.The results obtained indicate that for the commercial cultivation of cut tulips, it is advisable to use modern technologies that allow controlling the growth process.

References

Бедь О., Іванців О. Екологічні умови вигонки тюльпанів. Екологічні проблеми Волині. 2015. 1. С. 124–126.

Калюжна Л. В., Поліщук В. В. Морфологічні особливості будови квітки досліджуваних сортів тюльпана (Tulipa L.) та їх значення для ландшафтного дизайну. Вісник Уманського національного університету садівництва. 2023. Випуск № 1. С. 44–49. DOI: 10.32782/2310-0478-2023-1-44-48.

Калюжна Л. В., Поліщук В. В. Різні способи використання тюльпанів в озелененні для збереження та оздоровлення навколишнього середо- вища. Матеріали науково-практичної конференції: Перспективи розвитку лісового і садово-паркового господарства (29 листопада). Умань, 2022. С. 17–19.

Князюк О. В., Крешун Р. А. Особливості росту і розвитку тюльпанів залежно від технології вирощування в умовах закритого ґрунту. Агробіологія. 2015. № 1. С. 72–74.

Ковальов М. М., Савченко К. М., Янковська Я. І. Продуктивність тюльпану при вирощуванні в ґрунтовому середовищі та гідропонних системах періодичного затоплення Flood & Drain. Методи і методики. 2023. № 2(14). С. 160–170.

Левчук Л. В., Коткова З. М. Попередні підсумки інтродукції тюльпанів в ботанічному саду ОНУ. Репродуктивна здатність рослин як основа збереження і поширення в Україні : матеріали міжнар. конф. 27–29 квіт. 2004 р. Львів, 2004. С. 46–48.

Методика проведення експертизи сортів рос- лин групи декоративних, лікарських та ефіроолійних, лісових на придатність до поширення в Україні. Київ : ТОВ Алефа, 2016. 128 с.

Олєйнікова О. М. Садові декоративні рослини. Харків : «Веста», 2010. 144 с.

Пилипчук А., Андреєва В. Особливості розвитку тюльпанів в умовах відкритого ґрунту Західного Лісостепу. Ботаніка. Вип. 13. 2017. С. 28–32.

Поліщук В. В., Калюжна Л. В. Оцінювання цибулин інтродукованих сортів тюльпана (Tulipa L.) для зберігання в умовах Правобережного Лісостепу України. Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції: Перспективи розвитку лісового та садово-паркового господарства. Умань, 2022. С. 172–175

Швець М. В., Марков Ф. Ф., Матковська С. І. Квітникарство : навч. посібник. Житомир : Поліський нац. університет, 2025. 121 с.

Bilias, F.; Karagianni, A.-G.;Ipsilantis, I.; Samartza, I.; Krigas, N.; Tsoktouridis, G.; Matsi, T. Adaptability ofWild-Growing Tulips of Greece: Uncovering Relationships between Soil Properties, Rhizosphere Fungal Morphotypes and Nutrient Content Profiles. Biology 2023, 12, 605. https://doi.org/10.3390/biology12040605.

Christenhusz, M. et al. Tiploe through the Tulips – cultural history, molecular phylogenetics and classification of Tulipa (Liliaceae). Botanical Journal of the Linnean Society. 2013. Vol. 172, № 3. P. 280–328.

Kumar R, Sharma OC, Singh DB. Screening of tulip (Tulipa gesneriana L.) germplasm for quality cut flower and bulb production. Indian J Hortic. 2017;74:251–257.

Nayeem M, Qayoom A. Inside greenhouses for cultivation of tulip flowers. Int J Adv Prod Mech Eng. 2015;1:2394–6210.

Wim Granneman, Wim Granneman Bloembolle- nadviezen, Hillegom. The forcing of tulips. 62 p.

Juodkaite, R. et al. Selection and presentation of tulip (Tulipa L.) species and cultivars to the Lithuanian Plant Genetic Resources. Biologija. 2008. № 2. P. 139–146.

Published

2025-11-28