CONTENT OF AMINO ACIDS IN WINTER WHEAT GRAIN DEPENDING ON THE VARIETY
Keywords:
soft weat, indispensable amino acids, dispensable amino acids, variety, grainAbstract
The amino acid content of soft wheat grain was analyzed depending on the variety. It was found that the content of lysine, leucine, phenylalanine, tyrosine and cystine varies the most from the weather conditions of growing season. The total weight of amino acids varies from 14,01 to 17,46 % of grain depending on the variety of soft wheat. The share of indispensable amino acids is 27–29 % of their total mass. However, the sum content of indispensable amino acids varies significantly depending on the variety and line – from 3,81 to 5,10 %. The highest content of phenylalanine (0.55 %), lysine (0.51 %) and leucine (0.47 %) in the grain of soft wheat Panonicus (st) variety was found. The lowest methionine content is 0.1 %.The remaining amino acids ranged from 0,39 to 0,46 %. Among the dispensable amino acids, there is the highest content of glutamine (3,54 %) and proline (1.11 %), and the lowest content of cystine (0.1 %). The variation coefficient of the samples over the years of research was average for the amino acids serine, glutamine, glycine and arginine – low, histidine, asparagine and methionine – medium, and for the rest - high,. It is obvious that the content of amino acids also varies significantly depending on the weather conditions of the growing season of winter wheat.The content of indispensable amino acids in the grain of Kulundinka soft wheat varied from 0.16 to 0.95 %. The content of threonine (0,78 %) and leucine(0,95 %) was the highest, the content of methionine was the lowest – 0.16 %. The content of other indispensable amino acids ranged from 0,50 to 0,74 %. The content of dispensable amino acids ranged 0,22–4,03 %.The highest content was of proline (1,67 %) and glutamine (4,03 %). The content of other dispensable amino acids varied from 0,80 до 1,12 %.It was found that the content of basic amino acids in wheat grain of P 7 soft line varied from 0,09 to 3,92 %. Thus, the content of indispensable amino acids is dominated by threonine, lysine, valine and leucine (0,54–0,78 %). Among the indispensable are proline, asparagine, and glutamine (1,07–3,92 %). The lowest content among indispensable amino acids was characterized by methionine (0.09 %), among dispensable – cystine (0,27 %).The grain of Kulundinka wheat variety and P 7 line obtained by hybridization of Triticum aestivum L. / Triticum spelta L. has the highest number of indispensable amino acids, which are recommended to be used to obtain high-quality grain.
References
Терещенко Ю. Ф., Уліч Л. І. Формування високопродуктивних посівів пшениці м’якої озимої. Збірник наукових праць Уманського НУС. 2013. № 80. С. 51–57.
Кирпа Н. Я., Пащенко Н. А. Качество и особенности послеуборочной обработки зерна в заготовках. Наукові праці ОНАХТ. 2008. Вип. 34. Т. 1. С. 59–69.
Збиральна 2020: в Україні вже намолочено 36,7 млн тонн зерна. URI: https://landlord.ua/news/zbyralna-2020-v-ukraini-vzhe-namolocheno-36- 7-mln-ton-zerna (дата звернення 27.10.2020).
Передумови формування якості зерна пшениць і продуктів його перероблення: моногр. / Г. М. Господаренко, В. В. Любич, І. О. Полянецька, В. В. Новіков, В. В. Желєзна, Н. В. Воробйова; за заг. ред. Г. М. Господаренка. Київ: ТОВ «СІК ГРУП УКРАЇНА», 2019. 336 с.
Сирохман І. В., Лозова Т. М. Проблеми якості і безпечності харчових продуктів. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2011. №37. С. 5–9.
Любич В. В. Біологічна цінність білка пшениці спельти залежно від походження сорту та лінії. Зб. наук. пр. Уманського НУС. 2016. Вип. 89. С. 199–206.
Liu M., Zhao Q., Qi. F. et al. Sequence divergence between spelt and common wheat. Theor Appl Genet. 2018. Vol. 131. P. 1125–1132.
Любич В. В., Желєзна В. В., Полянецька І. О. Формування вмісту амінокислот у зерні пшениці озимої залежно від сорту. Таврійський науковий вісник. 2020. №115. С. 132–144.
Szabados L., Savoure A. Proline: multifunctionae amino acid. Trends Plant Sci. 2010. Vol. 15. P. 89–97.
Lehmann S., Funck D., Szabados L., Rentsch D. Proline Metabolism and Transport in Plant Development. Amino acids. 2010. Vol. 39. P. 949–962.
Жемела Г. П., Сидоренко А. В., Кулик М. І. Роль погодних факторів у поліпшенні якості зерна озимої пшениці. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2007. №2. С. 16–22.
Ториков В. Е., Мельникова О. В., Мамеев В. В. и др. Влияние системы удобрения на агроэкологические свойства почвы, урожайность, содержание сырой клейковины, аминокислотного и элементного состава в зерне мягкой озимой пшеницы. Вестник Ижевской государственной сельскохозяйственной академии. 2016. №1 (46). С.8–20.
Моргун В. В., Швартау В. В., Киризий Д. А. Физиологические основы формирования высокой продуктивности зерновых злаков. Физиология и биохимия культурных растений. 2010. № 5. C. 371–392
Ящук Н. О. Відповідність показників якості зерна пшениці озимої вимогам стандарту залежно від сортових особливостей та факторів вирощування. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2013. № 2. С. 73–77.
Пшениця спельта / Г. М. Господаренко, П. В. Костогриз, В. В. Любич та ін.; за заг. ред. Г. М. Господаренка. Київ: ТОВ «СІК ГРУП УКРАЇНА». 2016. 312 с.
Кондратенко Е. П., Константинова О. Б., Соболева О. М. и др. Содержание белка и аминокислот в зерне озимых культур, произрастающих на территории лесостепи юго-востока Западной Сибири. Химия растительного сырья. 2015. №3. С. 143–150.
Гасанова І. Максимум для пшениці. Рослинництво. 2013. № 5. С. 46–51.
Демидов О. П., Гаврилюк М. І., Федоренко В. І. Зерно високої якості. Аграрний тиждень. 2010. №15. С. 7–8.
Shoup, F. Pomeranz, Y. Deyoe, C. Amino Acid Composition of Wheat Varieties and Flours Varying Widely in Bread‐Making Potentialities. Journal of Food Science. 2006. Vol. 31. P. 94–101.
Siddiqi Raashid, Singh Tajendra, Rani Monika, Sogi Dalbir, Bhat Mohd. Diversity in Grain, Flour, Amino Acid Composition, Protein Profiling, and Proportion of Total Flour Proteins of Different Wheat Cultivars of North India. Frontiers in Nutrition. 2020. Vol. 7. Р. 141–152.
Punia S, Singh K, Kumar A. Diference in protein content of wheat (Triticum aestivum L.): effect on functional, pasting, color and antioxidant properties. J Saudi Soc Agric Sci. 2019. Vol. 18. P. 78–84.
Лихочвор В. Урожайність і якість зерна озимої пшениці сорту Кубус залежно від норм добрив. Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія: Агрономія. 2019. № 23. С. 49–52.
Господаренко Г. М., Любич В. В., Полянецька І. О. Амінокислотний склад білка пшениці спельти залежно від походження сорту та лінії. Вісник Уманського національного університету садівництва. 2016. №1. С. 44– 47.
Руденко В. М. Математична статистика. Київ: Центр учбової літератури. 2012. 304 с.