PECULIARITIES OF DETECTION OF PATHOGENIC BACTERIA AND CONTROL OF THE DISTRIBUTION IN THE BIOTECHNOLOGICAL PROCESS OF MUSHROOM CULTIVATION
Keywords:
pathogenic bacteria, mushrooms, diagnostics, physiological and biochemical properties, identificationAbstract
The article is devoted to a comprehensive study of physiological, biochemical, microbiological, morphological, and cultural features of isolates of pathogenic bacteria during the cultivation of mushrooms. Increasing the production of mushrooms is one of the important issues in the mushroom industry. Industry progress isn`t possible without successfully resolving this issue. At the same time, the practice of the last two years has shown that due to a few economic reasons, the level of industrial mushrooming in our country has decreased. This has led to the accumulation of spent substrates of mushrooming, which causes the infection of pathogens of young mushrooms. The bacterial infections of the mushroom lead to great losses in cultivation.The material of this study was the fruiting body of the mushroom (strain Sylvan 130). Isolated pathogens isolated from mushrooms were the subject of the study. They appeared as primary infections at the stage of active growth of the mushrooms. We used biotechnological research methods in the experiment. Using biochemical methods, we determined the trophic features of pathogenic bacteria. This was done to develop biotechnologies to control their spread. We have studied the physiological and biochemical properties of bacteria, the reaction to the cleavage of carbohydrates on a synthetic medium.The study of the biochemical properties of pathogenic bacteria is necessary to determine their generic and species identity.To detect and study these properties, we cultured the bacteria on nutrient media containing carbon. We also investigated the oxidase activity of bacteria by the Kovacs method and catalase activity. We have scientifically substantiated and proved the ability to recognize the obtained isolates. Based on our research, we have identified the pathogens of this fungus. They were typical only of two-spore mushrooms. We have identified and compared the bacterial properties described above.
References
Kalac P. A. Review of chemical composition and nutritional value of wild- growing and cultivated mushrooms. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2013;93(2): С.209–218. doi: 10.1002/jsfa.5960.
Іванова Т.В. Біотехнологія їстівних грибів. Комринт. 2018 (2). – 165 с.
Sanguinetti M. Edible Mushrooms: Improving Human Health and Promoting Quality Life. International Journal of Microbiology. 2015; 2015: 376387: doi: 10.1155/2015/376387
Pereima, I. V., Ivanova, T. V. Stimulation of growth of species of the fungus of the genus Pleurotus (Fr.) P. Kumm. at a glucose nutrition. Biotechnologia Acta. 2017, 10(6),С. 45–52. doi: org/10. 15407 / biotech10.06.045
Патика В.П., Пасічник Л. А., Данкевич Л.А. Діагностика фітопатогенних бактерій: Методичні рекомендації. Київ, 2014. – 57 с.
Ivanova T. Effects of membranotropic microfertilizers to grow the mycelium of Lentinula Edodes /T. V. Ivanova// Journal of microbiology, biotechnology and food sciences. Vol. 9 № 3, 2019.–605-609 https: doi:10.15414/jmbfs.2019/20.9.3.605-609
Ivanova, T.V. et all. New approaches extraction of viral RNA from edible mushrooms. Scientific Journal «ScienceRise», 2015,1 (15), P. 44-46.
Радченко О. С. Фізіолого-біохімічні властивості мікроорганізмів та методи їх визначення: Навчальний посібник. ТОВ «Аграр Медіа Груп», 2012. – 211 с.
Патика В.П.,. Пасічник Л. А, Гвоздяк Р. І., Петриченко В.Ф., Корнійчук О. В., Калініченко А. В., Буценко Л. М., Житкевич Н.В. Фітопатогенні бактерії. Методи досліджень. ТОВ Віндрук, 2017. – 432 с.
Гадзало Я.М., Патика М.В., Заришняк А.С. Агробіологія ризосфери рослин. Аграрна наука; 2015.– 368 с.
Патика Н.В., Колодяжний А.Ю., Ібатуллін I.I. Оцінка метагеному та виявлення функціонально значущих поліморфізмів прокаріотів ґрунту методом піросекціонування. Мікробіологічний журнал. 2016, 78 (2): С.43–51.
Патика Т.І., Патика М.В., Патика В.П. Філогенетичні взаємозв'язки між серологічними варіантами Bacillus thuringiensis. Біополімери та клітини. 2009. 25 (3):С. 240–244.
Орлова О.В., Воробйова Н.І., Свиридова О.В., Андронов Е.Є., Колодяжний А.Ю., Москалевська Ю.П., Патика М.В. Склад та функціонування мікробних угруповань при розкладанні соломи злаків у дерново-підзолистому грунті. Сільськогосподарська біологія. 2015,50 (3). С 305–314.
Патика М.В., Круглов Ю.В., Бердников А.М., Патика В.Ф. Роль Linum usitatissimum L. у формуванні мікробних угруповань підзолистих ґрунтів. Мікробіологічний журнал. 2008. 70 (1). С 59–70.