OPTIMIZATION EFFECTIVENESS OF FREEZING OF CHERRY FRUITS THE HARRINGTON METHOD
Keywords:
cherry fruits, soluble solids, sugar-acid index, the Harrington methodAbstract
The article shows the rationale for the effectiveness of freezing cherries using the Harrington method. As cherry fruits spoil quickly during storage, their losses are considerable and reach 25%. Therefore, extending their shelf life with the use of new fruit pre-processing technologies is a pressing issue. The purpose of the article was to determine the freezing efficiency of cherry fruits pretreated with sodium alginate solution by the Harrington method.For this purpose, in 2016–2018, research was conducted on the freezing of the cherry fruit of the Alfa and Artemenko Memory. Before freezing, the cherry fruits were sorted, inspected, milled and treated with a 2, 3, 5% sodium alginate solution. It was then packed in 0,5 kg plastic bags and frozen for six months at −24°C, followed by storage at −18°C. To summarize the results of the studies, we used the generalized Harrington function, which is the geometric mean of the desirability functions of the criteria.According to the results of the calculations, the best option was the treatment of cherry fruits with a 5% solution of sodium alginate. The indicators of generalized desirability function 0,98 and 0,97 indicate this. The pretreatment of cherries in Artemenko Memory and Alpha 2 and 3% sodium alginate solution showed average desirability function values of 0,74–0,48 and 0,89–0,42. The lowest desirability function in the control version is 0,37.It has been established that, according to the generalized Harrington function of desirability (0,98 and 0,97), the best option for processing cherry fruits before freezing is to treat a 5% solution of sodium alginate.
References
Maftoonazad N., Ramaswamy H.S., Marcotte M. Shelf-life extension of peaches through sodium alginate and methyl cellulose edible coatings. International Journal of Food Science and Technology. 2008. Vol. 43. Р. 951–957.
Rojas-Grau M.A., Raybaudi-Massilia R.M., Robert C. Soliva-Fortuny, Avena- Bustillos R.J., McHugh T.H., Martın-Belloso O. Apple puree-alginate edible coating as carrier of antimicrobial agents to prolong shelf-life of fresh-cut apples. Postharvest Biology and Technology. 2007. Vol.45. Р. 254–264. doi.org/10.1016/j.postharvbio.2007.01.017.
Василишина О.В. Товарна якість плодів вишні з післязбиральною обробкою розчином саліцилової кислоти. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2018. Вип. 294. С.186−192.
Левицька С., Белінська С., Мороз О. Прогнозування якості швидкозамороженої капусти броколі. Товари і ринки. 2018. №2. С. 25−33.
Harrington Е.С. The desirable function. Industrial Quality Control. 1965. Vol. 21. № 10. P. 124–131.
Колтунов В., Белінська Є. Обгрунтування ефективності збереженості редису методом Харрінгтона. Товари і ринки. 2010. №2. С62−68.
Белінська Є.В. Тривале зберігання коренеплодів редиски: наукове обґрунтування, практичне застосування: монографія. Полтава: РВВ ПУЕТ, 2012. 112 с.
Гайова Л.О. Адаптивні елементи виробництва капусти цвітної у Лівобережному Лісостепу України: дис. кандидата с.-г. наук: 06.01.06/ Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва Харків, 2019. 215с.
Осокіна Н.М. Формування якості плодів чорної смородини та її збереження в продуктах переробки: дис. д-ра с-г. наук 06.01.15/ Уманський державний аграрний університет, Умань, 2007. 393 с.
Заморська І.Л. Теоретичне обґрунтування і розроблення технологій зберігання та консервування ягід суниці садової: дис. д-ра т. наук: 05.18.13/ Уманський національний університет садівництва, Національний університет харчових технологій, Умань, Київ, 2018. 434с.
Дженеева Є.Л., Анисимова В. Я., Іванова С.В. Методические указания по проведению исследований с быстрозамороженными плодами, яґодами и овощами. Москва, 1989. 32 с.
Найченко В.М. Практикум з технології зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства: навчальний посібник. Київ: ФАДА ЛТД, 2001. 211 с.
Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначання цукрів: ДСТУ 4954:2008. Київ: Держспоживстандарт України, 2009. 17 c
Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначання титрованої кислотності: ДСТУ 4957:2008. Київ: Держспоживстандарт України, 2009. 10c.