TECHNOLOGICAL ESTIMATION GRAIN OF WHEAT AND TRITIKALE IS FOR GROATS PRODUCTION
Keywords:
grain, wheat, tritikale, sort, groats, technological estimation, qualityAbstract
Article is devoted the technological estimation o f grain o f wheat furious soft o f sorts o f Trizo and Midas, winter soft a sort Light-blue, and also tritikale o f furious sort o f Avatar for the production o f groats. Experimental part o f work is executed during 2013-2014 in the conditions o f laboratory o f department o f technology o f storage and processing o f grain, educational-scientifically production departments o f the Uman national university o f gardening and farm o f «Prolisok+» in Graniv village Gaysin district Vinnytsya regiron. With exactness and logical sequence in obedience to methods which are described in standards, the analyses o f grain and groats were executed.Geometrical description o f grain determines the closeness o f him at forming o f layer and feature o f moving o f grain during transporting. After middle the values o f linear sizes o f grain o f wheat, tritikale and to the barley o f sorts which studied, the values o f volume, area and spherical determined, that play an important role in the processes o f moistening, heating and cooling.Quality o f the prepared products directly depends on quality o f raw material. The leadthrough o f research from quality o f grain rotined that a sm ell and taste have standards incident to the cultures. Technological properties o f grain are an aggregate o f signs and indexes o f his quality, which characterize consisting grain o f technological processes o f processing and influence on an output and quality o f groats.A t the estimation o f culinary properties o f groats determined the coefficient o f boiling soft, duration o f cooking, color, taste, smell, consistency.Technological properties o f grain o f wheat and tritikale high enough. Disparity o f content o f trash admixture the norms o f quality o f grain testifies to his uncareful cleaning. Groats from grain o f cultures which studied, good and excellent value with typical for groats «Poltavska» by taste and pleasant, inherent smell, without extraneous tastes and smells. Consistency, taste and color o f porridge, influenced on the decline o f their quality. An actual exit o f groats from grain o f wheat is 62-63%, while from grain o f tritikale - 60-61% on base leaving o f these groats - 63%.
References
Мерко І.Т. Наукові основи технології зберігання і переробки зерна / 1.Т. Мерко, В.А. Моргун. — Одеса, 2001. — 207 с.
Соколова А.Я. Технологическое оборудование предприятий по хранению и переработке зерна / Перераб. и доп. под ред. д.т.н., проф. А.Я. Соколова]. — Изд. 5-е.— М.: Колос, 1984. — 445 с.
Лихочвор В.В. Рослинництво: навчальний посібник / В.В. Лихочвор. — К.: Центр навчальної літератури, 2004 — 816 с.
Неттевич Э.Д. и др. Селекция яровой пшеницы, ячменя, овса / Э.Д. Неттевич. — М.: Россельхозиздат, 1970. — 172 с.
Новые высокопродуктивные сорта зерновых культур. Повышение технологических качеств мягкой пшеницы. — М.: Колос, 1965. — 286 с.
Приемы и методы повышения качества зерна колосовых культур. — Л.: Колос, 1967. — 254 с.
Лісничий В.А. Господарськоцінні та поживні властивості зернового ярого тритикале / В.А. Лісничий, В.К. Рябчун, В.І. Шатохін // Науковий вісник Нац. агр. ун-ту, 2002. — Вип. 40. — С. 34-38.
Господарська цінність ярих тритикале / В.К. Рябчун // Бібліотечний вісник. — 2003. — Режим доступу до журн.: http://ukrseeds.narod.ru.
Рябчун В.К. Качество зерна новых линий ярових гексаплоидных тритикале / В.К. Рябчун, В.И. Шатохин, И.А. Панченко // Наукові основи стабілізації виробництва продукції рослинництва: міжнар. конф., 1999 р.: тези допов. — Харків, 1999.— С. 199-200.
Данильчук П.В. Оценка качества зерна в хозяйствах и на хлебоприемных предприятиях: справ. / П.В. Данильчук, Л.Р. Торжинская. — К.: Урожай, 1990. — 174 с.
Зверев С.В. Физические свойства зерна и продуктов его переработки — М.: ДеЛипринт. — 2007. — 176 с.
ДСТУ 3768-98. Крупа пшенична шліфована / Технічні умови. — 1998. — 12 с.
ДСТУ 3768:2010. Зерно. Пшениця. Технічні умови. — 2010. — 17 с.
ДСТУ 4762:2007. Зерно. Тритикале. Технічні умови. — 2010. — 9 с.