ADAPTABILITY OF MILLET VARIETIES TO SOIL FEATURES OF THE BLACK SEA STEPPE ZONES OF UKRAINE

Authors

  • А. V. Averchev Kherson State Agrarian University

Keywords:

millet, variety, adaptability, soil salinity, soil flooding, nutrition background, yield

Abstract

The article analyzes the problems of the reaction o f millet varieties to soil salinity, flooding and the effect of nutrition conditions on the yielding capacity in stubble crops of the Black sea steppe zones of Ukraine.The results of the experiment on the selection o f a promising millet variety aimed at using it in stubble crops show that its yields ranged from 20 to 34% in the years of the research. The rate of variation was from 38 - in Veselopodoliansky 632 to 49% - in Slobozhansky and Kyivsky 87. The year 1997 being wet all the varieties generated quite high yields (on average 28,5 centners per hectare), the next year being dry - the yields were 2.5 times less - 11,3 centners per hectare, and this fact is explained by the essential influence of the growing conditions (77,8%). In the particular years the force of the influence of the environmental factors ranged from 14.0 to 57.5%.According to the results o f the ecological testing of the researched varieties it is possible to consider the millet variety Veselopodoliansky 632 to be the most suitable for growing both in wet and dry years, using irrigation or without it, and it is proved by the index o f the ecological stability - the ratio of the yielding capacity under unfavourable conditions to the yielding capacity under favourable conditions.

References

Щербань С.В. Адаптивный потенциал подсолнечника в экологической системе поля / С.В.Щербань, А.Н. Рябота, И.В. Марин // В кн.: Урожай и адаптивный потенциал экологической системы поля / [Под ред. П.П.Литуна]. - К., 1991. - С. 102-105.

Marchall H.G. Advances in cereat science and technology / H.G.Marchall // St.Paul, Minn. - 1983. - Vol5. - Р. 157-203.

Иванов С.М. Отношение яровых культур к пониженным температурам / С.М. Иванов // Труды по прикл. бот., генет. и селекц. - Серия 3. - № 6. - 1935. - С. 163-198.

Круп'яні культури / Д.Я. Єфіменко, І.В. Яшовський, Б.І.Лактіонов, І.М.Фрич / [За ред. І.В.Яшовського]. - К.: Урожай, 1982. - 160 с.

Сурков Ю.С. О селекции проса на продуктивность и групповую устойчивость к болезням / Ю.С. Сурков, А.Ю. Сурков // Вестник РАСХН. - 2002. - №6. - С. 28-31.

Рудник О.І. Результати досліджень сортів проса звичайного (Panicum miliaceum L.) за кількісними ознаками / О.І. Рудник // Аграрна наука - селу: науковий збірник. - Вип. 7 [присв. 80-річчю від дня заснув. Академії]. - Кам'янець-Подільський, 1999. - С. 141-144.

Харченко В.Д. Рациональное использование гербицидов на посевах проса / В.Д. Харченко // Состояние и пути совершенствования интегрированной защиты посевов с.х. культур от сорной растительности: [Матер. Всесоюз. научно-произв. совещания]. - Пущино, 1995. -С. 141-143.

Яшовский И.В. Интенсивные технологии возделывания крупяных культур. Просо / И.В. Яшовский // В кн.: Научные основы устойчивого ведения зернового хозяйства. - К.: Урожай, 1989. - С. 252-258.

Петербургский А.В. Агрохимия и физиология питания растений: [изд. 2-е] / А.В. Петербургский. - М.: Россельхозиздат, 1981. - 183 с.

Published

2023-05-03