ВСТАНОВЛЕННЯ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ СУШЕНИХ ЛИСТКІВ СТЕВІЇ (Stevia rebaudiana Bertorn)

Автор(и)

  • І. В. Кузнєцова Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України

Ключові слова:

листки стевії, ліпіди, жирні кислоти, ідентифікаційний маркер, функціонування, температурний стрес

Анотація

Стаття присвячена дослідженню вмісту ліпідів у листках стевії та їх оцінці за світовими критеріями. Обгрунтовано, що високий вміст ліпідів та жирних кислот у листках стевії притаманний для стевії вирощеної в агрокліматичних умовах України. Показано можливість застосування показника вмісту ліпідів як ідентифікаційного маркера з визначення країни-виробника. У листках стевії (Stevia rebaudiana Bertoni) ідентифіковано вміст 18 жирних кислот, з яких переважає вміст пальмітинової (С16:0), олеїнової (С18:1), лінолевої (С18:2) і ліноленової (С18:3). Вміст жирних кислот у листках стевії С16 і С18 ряду становить 90,49 % від загальної кількості жирних кислот. У роботі обгрунтовано зв'язок між вмістом ненасичених жирних кислот ліпідів мембран та стійкістю листків стевії до дії низьких температур за високим вмістом у листках дієнових і тридієнових жирних кислот. Встановлено, що листки стевії мають у складі співвідношення <и-6:ю-3 поліненсачених жирних кислот як 2:1, що перевищує співвідношення жирних кислот у соняшниковій, виноградній, кукурудзяній і лляній оліях. Це свідчить про перспективність використання листків стевії як джерела жирних кислот, які необхідні для нормального функціонування організму людини.

Посилання

Market Evaluation Consumption and Alternative Sweeteners Statistics Committee in a Higher Sugar. [Елетронний ресурс] / Price Environment International Sugar Organization 42 MECAS(12)04.

Lyons J.M. Chilling Injury in Plants / J.M. Lyons // Annu. Rev. Plant Physiol. - 1973. - V. 24. - P. 445-466.

Изменения содержания и жирнокислотного состава липидов листьев и корней табака при низкотемпературном закаливании // В. Н. Попов, О. В. Антипина, В. П. Пчёлкин, В.Д. Цыдендамбаев / Т.59,№ 2, - 2012, эл. ресурс http://77.50.239.203/index.php?page=Posts.ViewPost&id=534&PH PSESSID=7d951dr08786ces18bmjp5clg2.

Жирнокислотный состав липидов листьев картофеля в условиях периодической и длительной гипотермии // В.В. Лаврова, М.И. Сысоева, Е.М. Матвеева // Труды Карельского научного центра РАН, № 2. 2012. С. 91-96.

Жирнокислотный состав общих видов высших водных растений из реки ангары [текст] //К.А. Кириченко, Т.П. Побежимова, Н.А. Соколова, А.В. Столбикова, Л.В. Дударева, В.К. Войников //Химия растительного сырья. 2011. №2. С. 97-102.

«Корма, комбикорма, комбикормовоесырье. Метод определения сырого жира (Корми, комбікорми, комбікормова сировина. Метод визначення сирого жиру)» ГОСТ 13496.15-97, 2011 г. 14 с.

«Жири та олії тваринні і рослинні. Аналізування методом газової хроматографії метилових ефірів жирних кислот» ДСТУ ISO 5508-2001, 2003, 15 с.

Abou-Arab A.E., Abou-Arab A.A., Abou-Salem M.F. Phisico-chemical assess­ ment of natural sweetenerns steviosides produced from Stevia rebaudiana bertroni plant / A.E. Abou-Arab, A.A. Abou-Arab, M.F. Abou-Salem // A.J. of Food Science 4(5), 2010, p. 269-281.

Summary of the Application and Specifications of the EUSTAS Quality Label [текст] / EUSTAS European Stevia association, 2007, - 7 p.

Луканюк М.І., Марчишин С.М. Жирнокислотний склад листків деяких видів рослин родини липові [текст] / Український біофармацевтичний журнал, №1-2 (18-19), 2012. С.62-66.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03