THE EFFECT HUMIDIFICATION OF TRITICALE GRAIN AND DURATION OF EXPOSURE EXIT KERNEL

Authors

  • E. A. Dmitruk Uman National University of Horticulture
  • В. В. Новіков Uman National University of Horticulture
  • I. О. Polyanetska Uman National University of Horticulture
  • В. В. Любич Uman National University of Horticulture

Keywords:

triticale, treatment of water-heat treatment, peeling out of the nucleus

Abstract

Many countries are emerging market economies. Needs of the population in high-quality and cheap food are soaring. The raw stock must expand through new crops.Established that triticale can meet those needs. Highly processing technology of triticale crops is absent today. There fore the main objective of this work is to optimize the processing technology of triticale grain in cereals, and study modes tre aqueous heat treatment. Water heat treatment is the main process for cereal production. It affects the production efficiency. Optimal humidification modes grain is the rational use of production capacity, increasing the yield of finished products, maximum use of raw materials and reduce the cost of production.In this work we research the change of the output nuclei. We cracked the grain of triticale for 20–160 s. We also added tre water to the grain before scaling up to 12 %, 13, 14 and 15%. Over 15% moisture content, the grain was keep in a water for 30 min., 60, 90 and 120 min. As a result of the research we revealed that out of the nucleus varied depending on the moisture content of grain and duration of peeling. The least yield kernels with a moisture content of 12% and exfoliation for 160p and largest – at 15% humidity and keep in a water for 90 min. The duration flaking is 20 s.It is proved that grain triticale efficient hull for moisture content of 12–14 % water without the heat treatment , due to the high degree of removal of membranes at this humidity, moisture content of grain compared with 15 % for the different modes of conditioning. This helps to reduce energy costs, the cost of fixed assets and increases efficiency compared to standard technology.

References

Костецька К.В. Порівняльна оцінка технологічних властивостей зер- на озимої пшениці та ярого тритикале / К.В. Костецька // Матеріали Всеукраїнської наукової конференції молодих учених 2012р, Частина 1. – Умань, 2012. – С. 192–195.

Жегалюк О.В. Розробка технології виробництва круп’яних продуктів із зер- на соризу: водно теплова обробка автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.02 “Технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів та комбікормів” / Жегалюк Олена Володимирівна ; Одеса. Держав- на академія харчових технологій. – Одеса, 2000. – 21 с.

Швецова И.А. Хлебопекарские свойства муки повышенной дисперсно- сти из цельно смолотого зерна пшеницы / И.А. Швецова, Б.М. Максимчук, Н.А. Попов // Хлебопекарская и кондитерская промышленость. – 1985. – №6. – С.32 – 35.

Моргун В.О. Наукові основи технології виробництва пшеничного борошна і крупи підвищеної харчової цінності: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня док. техн. наук : спец. 05.18.02 “Технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів та комбікормів / Моргун Валентина Олексіївна ; Одеса. Державна академія харчових технологій. – Одеса, 1999. – 23 с.

Бутковский В.А. Технология мукомольного, крупяного и комбикормово- го производства / В.А. Бутковский, Е.М. Мельников. – М.: Агропромиздат, 1989. – 464 с.

Генин С.А. Крупяные концентраты, не требующие варки / С.А. Генин, Е.Т Дмитрнева, И.В. Каурцева. – М.: «Пищевая промышленость», 1975. – 153с.

Гросул Л.Г. Механіко-технологічні основи процесів та агрегатного устат- кування для виробництва круп : автореф. дис. на здобуття наук. сту- пеня канд. техн. наук: спец.05.18.12 «Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв» / Гросул Леонід Гнатович; Одеса. Державна академія харчових технологій. – Одеса, 2002. – 35 с.

Published

2023-05-03