АГРОБІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИНОГРАДУ ПРИ РІЗНИХ ПАРАМЕТРАХ ЩІЛЬНОСТІ НАСАДЖЕНЬ

Автор(и)

  • А. В. Штірбу

DOI:

https://doi.org/10.32782/2310-0478-2024-1-40-44

Ключові слова:

виноград, кущ, щільність садіння, урожайність, продуктивність.

Анотація

Проведено дослідження агробіологічних особливостей технічних сортів винограду нової селекції при різних параметрах щільності шпалерно-рядових насаджень в природних умовах Причорноморської низовини. Упродовж 2021–2023 років двофакторним дослідом 2×2 вивчено дію двох варіантів щільності насаджень (2 222 кущів/га; 4 000 кущів/га) на рівні навантаження кущів пагонами, показники маси та якості врожаю двох різних сортів винограду Ароматний та Загрей (Vitis vinifera L.). У процесі виконання науково-дослідних робіт використаний основний – польовий метод агрономічного дослідження, а також загальноприйняті прийоми – спостереження, експеримент та статистична обробка даних. Встановлено, що в умовах вегетаційних періодів 2021–2023 рр. збільшення щільності насаджень до 4 000 кущів/га, у порівнянні з еталоном, зменшує норму навантаження пагонами у перерахунку на кущ на 19,4–29,5%, масу врожаю з куща на 28,6–29,9% незалежно від сорту. Але, на одиницю площі ділянки під насадженнями сорту Ароматний норма навантаження збільшується на 45,0%, сорту Загрей – на 27,4%. Також підвищується урожайність виноградників на 26,8–32,5%, до рівнів 10,2 т/га сорту Ароматний, 18,8 т/га – Загрей в культурі без зрошення. На період збору врожаю масова концентрація цукрів у суслі винограду сорту Ароматний в середньому дорівнює 157,7 г/дм3, сорту Загрей – 169,3 г/дм3 на еталонних варіантах. Підвищення щільності насаджень збільшує масову концентрацію цукрів у суслі в середньому на 7,1–29,8% або на 12,0–47,0 г/дм3 відповідно. Біологічна продуктивність сорту Ароматний середня, на пагонах формується маса врожаю в середньому 141–145 г/пагін, сорту Загрей дуже висока – 248–253 г/пагін незалежно від щільності насаджень. Агробіологічною основою формування врожаю рослин культурного винограду Vitis vinifera L. є рівні навантаження пагонами на одиниці площі під насадженнями та продуктивності пагонів. Під час культивування винограду на території Причорноморської низовини підвищення щільності шпалерно-рядових насаджень до 4 000 кущів/га може розглядатися як фактор збільшення рівнів навантаження пагонами та врожайності, особливо сорту Загрей з дуже високою продуктивністю пагонів.

Посилання

Дудник М.О., Коваль М.М., Козар І.М. та ін. Виноградарство: підручник. Київ, 1999. 288 с.

Методичні рекомендації з агротехнічних досліджень у виноградарстві України / уклад. В.І. Іванченко та ін. Ялта, 2004. 264 с. 3. Archer E., Strauss H.C. Effect of Plant Density on Root Distribution of Three-Year-Old Grafted 99 Richter Grapevines. South African Journal of Enology and Viticulture. 1985. Vol. 6, No. 2. P. 25-30.

Brar S., Bindra A. Effect of plant density on vine growth, yield, fruit quality and nutrient status in Perlette grapevines. Vitis. 1986. Vol. 25. P. 96-106.

Hunter J., Volschenk C. Vine spacing of Vitis vinifera cv. Shiraz/101-14 Mgt. I. root growth and physiological activity. OE NO One. 2024. Vol. 58, No. 1. P. 1–19.

Keller M., Mills L.J. High Planting Density Reduces Productivity and Quality of Mechanized Concord Juice Grapes. Am. J. Enol. Vitic. 2021. Vol. 72. Р. 358–370.

Leeuwen C., Pieri P., Gowdy M. et al. Reduced density is an environmental friendly and cost effective solution to increase resilience to drought in vineyards in a context of climate change. OE NO One. 2019. Vol. 53, No. 2. P. 129–146.

Leeuwen C., Trégoat O., Choné X. et al. Vine water status is a key factor in grape ripening and vintage quality for red Bordeaux wine. How can it be assessed for vineyard management purposes? OE NO One. 2009. Vol. 43, No. 3. P. 121–134.

McCarthy M.G. The effect of vine spacing on water use efficiency. Eighth Australian Wine Industry Technical Conference. 1993. P. 34–37.

Pieri P., Lebon E., Brisson N. Climate change impact on French vineyards as predicted by models. Acta Hortic. 2012. Vol. 931. P. 29–37.

Winkler A.J., Cook J.A., Kliewer W.M., Lider L.A. General Viticulture. University of California Press, 1974. 710 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-18