ВПЛИВ СТРОКІВ СІВБИ НА УРОЖАЙНІСТЬ ЗЕРНА ГОРОХУ ОВОЧЕВОГО ЗА ОРГАНІЧНОГО ВИРОЩУВАННЯ

Автор(и)

  • І. І. Паламарчук

DOI:

https://doi.org/10.32782/2310-0478-2024-1-24-30

Ключові слова:

горох овочевий, строки сівби, органічне вирощування, фенологічні фази, біометричні параметри, урожайність.

Анотація

Дослідженнями виявлено вплив строків сівби насіння гороху овочевого на ріст, розвиток та врожайність рослин. Найбільш оптимальним за даними досліджень виявився строк сівби друга декада березня. Кількість листків за даного строку сівби складала – 12,8 шт/рослину (фаза бутонізації), що на 0,8 шт/рослину більше відносно контрольного варіанту. Висота рослин склала 49,2 см, що на 3,0 см більше за контроль. У фази цвітіння та наливу зерна найбільшу кількість листків та висоту рослин відмічено за сівби у другу декаду березня, де приріст відносно контролю склав 0,5 і 2,0 шт/рослину та 3,4 і 7,6 см. Збільшення даних показників було на рівні 3,0 і 11,7% та 6,0 і 11,5% більше відносно показників контрольного варіанту. Найменшу кількість листків та висоту рослин відмічено за сівби у другу декаду квітня по усіх фазах росту та розвитку рослин гороху овочевого. Фенологічні спостереження показали, що строки сівби впливають на тривалість міжфазних періодів гороху овочевого. Так, період, «сходи – цвітіння» тривалішим був за строку сівби ІІ декада березня, що відповідно на 2 доби триваліший відносно контрольного варіанту та на 11 діб – порівняно з більш пізнім строком сівби (ІІ декада квітня). Довший вегетаційний період був за сівби у ІІ декаді березня і становив 51 добу, що на 9 діб триваліший від строку сівби ІІ декада квітня. За сівби у ІІ декаді березня кількість бобів на одній рослині становила 8,5 шт, що на 0,6 шт більше строку сівби ІІІ декада березня (контроль). Приріст кількості насінин за строку сівби ІІ декада березня становила 7,0 шт./рослину, маси зерна становив – 1,7 шт./рослину, а приріст маси 1000 насінин 15,0 г. Строк сівби ІІ декада березня забезпечив найбільшу врожайність гороху овочевого де приріст відносно контролю склав 1,4 т/га.

Посилання

Дідур І. М., Мостовенко В. В. Вплив технологічних прийомів вирощування на формування елементів структури врожаю гороху овочевого в умовах Лісостепу Правобережного. Сільське господарство та лісівництво. № 15, 2019. С. 21–29

Норик Н. О. Екологічна оцінка сортів гороху овочевого для вирощування в регіоні Західного Лісостепу України. Вісник ЦНЗ АПВ Харківської області. 2018. Випуск 24. С. 62–67.

Панцирева Г. В. Дослідження сортових ресурсів люпину білого (Lupinus albusl.) в Україні. Сільське господарство та лісівництво. Вінниця. 2016. № 4, С. 88–93.

Панцирева Г. В. Ріст, розвиток і продуктивність сортів люпину білого в умовах правобережного Лісостепу України. Вісник ЛНАУ. Львів. 2019. С. 103–110.

Рожков А. О., Пузік В. К., Каленська С. М. та ін. Дослідна справа в агрономії: навч. посібник: у 2 кн. Кн. 1. Теоретичні аспекти дослідної справи. Х.: Майдан, 2016. 316 с.

Рудь В. П. Ринок зеленних овочевих культур в Україні. Національна економіка. № 4. 2021. С. 23–31. DOI : https://doi.org/10.32782/2415-8801/2021-4.5

Телекало Н. В. Ефективність використання бактеріальних препаратів при вирощуванні гороху посівного. Збірник наукових праць. Сільське господарство та лісівництво. 2019. № 14. С. 127–140.

A. A. Iminov, S. R. Khatamov The effect of sowing terms on the fertility of seeds of green peas varieties in field conditions. ACADEMI CIA: An International Multidisciplinary Research Journal. 2020. Vol. 10, Issue 9. 360-363

Benlahrech S., Kaci G., Teffahi M. and Ounane S. M. Influence of inoculation and phosphorus regimes on symbiotic nitrogen fixation and phosphorus use efficiency of Algerian cowpea (Vigna unguiculata L. (Walp.)) landraces. Agronomy Research. 2018. 16 (2), 337–348. https://doi.org/10.15159/AR .18.081

Bobos І., Fedosy I., Zavadska O., Tonha O. and Olt J. Optimization of plant densities of dolichos (dolichos lablab L. var. lignosus) bean in the Right-bank of Forest-steppe of Ukraine. Agronomy Research. 2019. 17 (6), 2195–2202. https://doi.org/10.15159/ AR .19.223 11. Fernandez A., Sheaffer C., Wyse D., Michalaels T. Yield and weed abundance in early- and latesown field pea and lentil. Agronomy Journal, 2012. 104: 1056–1064. https://doi.org/10.2134/agronj2012.0031

Haq M. T., Ahmed M. S. Effect of Sowing Date on Growth and Yield Performance of Pea (Pisum sativum L.). Journal of elt and education. December 2021, Volume 4, Issue 4, Page: 75-79.

Munakamwe Z., Hill G. D. and McKenzie B. A. Effect of sowing date on weed spectrum in field peas. Agronomy New Zealand. 2008. 38, 51-59

Olle M., Lepse I. Organic farming of pea in the northern hemisphere – a revieiv Williams. Acta Hortic. 2016, 137-141. DOI :10.17660/ActaHortic. 2016.1123.19

Seaman A. (ed.). Production guide for organic peas for processing. York State Integrated Pest Management Program. Cornell University, New York State Agricultural Experiment Station, USA, 2016. 30 p.

Kalapchieva S., Yankova V. Opportunities for growing of garden pea in organic production systems. Zemdirbyste-Agriculture, vol. 106, № 3 (2019), p. 227–232. DOI 10.13080/z-a.2019.106.029

Stanley K. A. Inter row cultivation for weed control in organic field pea (Pisum sativum L.) and lentil (Lens culinaris L.): a thesis of doctoral dissertation. University of Saskatchewan, Canada, 2016. 81 p.

Almashova V., Onischenko S., Yevtushenko O. The effect of treatment of vegetable pea seeds with boron and molybdenum on the growth and development of plants depending on the timing of sowing. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. Vol. 25, № 1. 37-43. DOI 10.31521/2313-092X/2021-1(109)-5

Rudenko V., Shcherbakov V., Panfilova A., Kogut I. Peculiarities of Photosynthetic Activity of Winter Pea Plants Depending on the Sowing Rates. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, 26 (2), 53-58. DOI : 10.56407/2313-092X/2022-26(2)-6

Sichkar V., Kryvenko A., Solomonov R. and Karpuk L. The effective method of the yield of pea increasing in the Steppe zone of Ukraine. Plant Archives Volume. 20. № 2, 2020. pp. 4595-4600.

h t t p : / / l i b . o s a u . e d u . u a / j s p u i / b i t s t r e a m / 1 2 3 4 5 6 7 8 9 / 2 9 7 9 / 1 / 4 5 9 5 - 4 6 0 0 % 2 0 %286332%29.pdf 22. Zarina L., Zarina L., Piliksere D. and Cerina S. Gross margin comparison of cultivation of different legume species in the organic farming system. Agronomy Research. 19 (S2), 1216–1222, 2021 https://doi.org/10.15159/AR .21.051

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-18